18 Μαρτίου 2017

Φτιάχνουμε εξωτικό νηστίσιμο φαλάφελ και χάμπουργκερ με μπιφτέκι από ταραμά!!!

Το φαλάφελ δεν είναι τίποτα άλλο από ρεβιθοκεφτές τυλιγμένος σε πίτα. Η καταγωγή του φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο. Είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ έχει βασικό ρόλο στις κουζίνες της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας. Το αυθεντικό φαλάφελ περιέχει μόνο ρεβίθια, ενώ οι πιο σύγχρονες δημιουργικές εκδοχές του περιέχουν κουκιά, φάβα αλλά και κόκκινες φακές.
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε όλον τον κόσμο πωλείται συχνά στο δρόμο και είναι ένα από τα αγαπημένα Street Food.Είναι σχεδόν ατραξιόν οι ουρές που σχηματίζουν οι πελάτες έξω από το L'As du Fallafel στο Marais στο ΠΑΡΙΣΙ για να γευτούν τα διάσημα φαλάφελ.
Όσο για το χάμπουργκερ με μπιφτέκι ταραμά, είναι μια δίκη μου συνταγή εμπνευσμένη από την αγάπη μου για τους παραδοσιακούς ταραμοκεφτέδες που σαν παιδιά τρώγαμε στην νηστεία.
Μια παραλλαγή απαλλαγμένη από το τηγάνισμα και εμπλουτισμένη με πολύ μάραθο και σαλατικά.
Ακόμη με την παραλλαγή αυτή ξεγελιούνται και δοκιμάζουν τα παιδιά, ένα πιάτο που συνήθως αποφεύγουν.

Καλή επιτυχία !!!

ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 30’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 -6 άτομα)


● 3 φλιτζ. ξερά ρεβίθια βρασμένα

● 2 κ.σ. ελαιόλαδο

● 2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

● 4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 κομμένες σε λεπτά φετάκια)

● 1 καυτερή πιπεριά, ξεσποριασμένη και χοντροκομμένη

● 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

● 2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

● 1/3 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο

● 1 ½ - 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κύμινο

● 1 ½ κ.γ. αλάτι

● 4-6 αραβικές πίτες

● 1μπόλ σαλατικά πράσινα, 4-5 μικρές ντοματούλες κομμένες στη μέση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί περίπου για 2’-3’.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπεριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Βράζουμε τα ρεβίθια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με μία-δύο κουταλιές από το βρασμένο νερό , χτυπώντας τα τόσοώστε να γίνουν πουρές.
Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα φετάκια σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Από το μείγμα, παίρνουμε κουταλιές και με αφού αλείψουμε τα χέρια μας με λάδι, σχηματίζουμε κεφτεδάκια.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε λίγα φαλάφελ κάθε φορά, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και μαλακώσουν. Μόλις πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε στα δύο την κάθε αραβική πίτα και ανοίγουμε την «τσέπη», βάζοντας σε καθεμία λίγα σαλατικά, ντομάτα και 4-5 ζεστά φαλάφελ.

Tip

Καλό θα είναι οι κεφτέδες να είναι όχι μεγάλοι. Οι μικρότεροι θα είναι πιο τραγανοί εξωτερικά και πιο μαλακοί εσωτερικά.

Τι πίνουμε;

Μια ρετσίνα νέας γενιάς, όπως η ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS της Γαία Οινοποιητικής.

ΧΑΡΜΠΟΥΓΚΕΡ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΑΠΟ ΤΑΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ

Χρόνος 30’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)


● 75 γρ. λευκός ταραμάς

● 3 μεγάλες πατάτες βραστές

● 1 μικρή μαραθόριζα μαζί με τον μάραθο ψιλοκομμένη

● 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

● 3 κ.σ. χυμό λεμονιού

● 1/2 φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

● Φρεσκοτριμμενα πιπέρια

● Φέτες κρεμμυδιού

● Φέτες ντομάτας

● 4 κ.σ. Γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ.
Σ ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ταραμά, τις πατάτες, την μαραθόριζα και τα κρεμμυδάκια.
Ομογενοποιούμε το μίγμα πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τα πιπέρια και το αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια και ψήνουμε σε μαντεμένια πλάκα η στο αντικολλητικό τηγάνι γκριλιέρα.
Ψήνουμε ελαφρώς τα ψωμάκια του χάμπουργκερ, τα ανοίγουμε και βάζουμε τα μπιφτέκια, φέτες κρεμμυδιού και ντομάτες.
Συνοδεύουμε αν θέλουμε με σάλτσα γιαουρτιού.

Τip

Εάν θέλουμε βάζουμε 1 κ.σ. λεμόνι και προσθέτουμε και 2 κ.σ. ούζο.

Τι πίνουμε;

Μια ρετσίνα νέας γενιάς, όπως η ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS της Γαία Οινοποιητικής.
thebest gr