9 Αυγούστου 2009

ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία και στη συνέχεια με ελληνικά επίσημα ντοκουμέντα, αποδεικνύεται δυστυχώς, ότι στην Ελλάδα ο τζίρος από το λαθρεμπόριο ξεπερνά τα 3 δισ. Ευρώ, ενώ παράλληλα η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής θέσεως που έχει, είναι σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, από Κίνα, Τουρκία, κατεχόμενη Κύπρο και Μαυροβούνιο!
Όλα δε αυτά ενώ είδε το φως της δημοσιότητας η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υποχρεώνει την Ελλάδα να πάρει μια σειρά, οπωσδήποτε αντιλαϊκών μέτρων και τις προηγούμενες ημέρες έχει δημοσιευθεί Έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην χώρα μας φθάνει τα 63,5 δισεκατομμύρια Ευρώ!
Με αυτή την όχι κολακευτική εικόνα, εν μέσω μάλιστα μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσεως, μεγάλης ανεργίας και προβληματικής επιβίωσης επιχειρήσεων, αλλά και οικογενειών ακόμη, αναμένεται ότι μετά το τέλος του θέρους η χώρα μας θα γνωρίζει την πιο δύσκολη εποχή, από δεκαετιών, στην οποία θα συμβάλει και ο αστάθμητος παράγων της εξαπλώσεως της νέας γρίπης, με άγνωστα αποτελέσματα...
Ο τζίρος του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προέρχεται από: Την πορνεία με 1.950 εκ. Ε, το λαθρεμπόριο καυσίμων, με 400 εκ. Ε., τα ναρκωτικά με 234 εκ. Ε, τα λαθραία ποτά με 104 εκ. Ε. και τα λαθραία τσιγάρα με 78 εκ. Ε. Έτσι, περίπου στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται ο τζίρος του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η συνεισφορά των παράνομων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ πλησιάζει το 1% του ΑΕΠ.
Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζεται από την ΕΣΥΕ σε 0,03% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 78 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από το εμπόριο ναρκωτικών διακινείται χρήμα στην Ελλάδα που υπολογίζεται σε 234 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ από τα λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στα 104 εκατ. ευρώ. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της λαθρεμπορίας προέρχεται από την πορνεία, καθώς προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σχετικές μελέτες εκτιμούν ότι από τα 2 δισ. ευρώ, τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν το κομμάτι της διαφθοράς που συνδέεται με την πορνεία.Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά έχουν υπολογιστεί κατά προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν το εισόδημα στην Ελλάδα, σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο τζίρος (δηλαδή οι πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων) είναι υψηλότερος και, όπως εκτιμάται από ειδικούς, ίσως είναι τριπλάσιος. Το ίδιο ισχύει για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή μόνο στη διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος στο λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μεγαλύτερος. Το κομμάτι του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων «ξεπλένεται». Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαύρο χρήμα που ξεπλένεται στην Ελλάδα εκτιμάται από τη FATF (κλιμάκιο του ΟΟΣΑ για το ξέπλυμα) σε περίπου 5 δισ. ευρώ για το 2008.Τα τσιγάραΣύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Λιανοπωλητών Τσιγάρων, το 8% των πακέτων που αγοράζονται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Κατά το 2008 κατασχέθηκαν περίπου 215 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα από τα τελωνεία, την αστυνομία, την ΥΠΕΕ και το Λιμενικό. Το 2007 κατασχέθηκαν περίπου 149 εκατομμύρια τεμάχια, 223 εκατομμύρια το 2006, 259 το 2005, 311 το 2004 κ.λπ.Τα παράνομα τσιγάρα καταλήγουν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης από την Κίνα, μέσω Ντουμπάι ή Αιγύπτου, φτάνουν στον Πειραιά κρυμμένα στα κοντέινερ ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα. Στη συνέχεια, αφού αποθηκευτούν σε παράνομες αποθήκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνεχίζουν το ταξίδι τους με φορτηγά διεθνών μεταφορών για χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Αυτός ο τρόπος μεταφοράς αφορά κυρίως τα πλαστά τσιγάρα που δεν έχουν ιδιαίτερη πέραση στη χώρα μας και προορίζονται κυρίως για το εξωτερικό. Ο ρόλος - κλειδί που έχει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης δίνει τη δυνατότητα σε πολλά κυκλώματα, ανεξάρτητα μεταξύ τους, να ασχοληθούν με την προσοδοφόρα παράνομη δραστηριότητα.«Κέντρα διακίνησης» λαθραίων τσιγάρων ωστόσο θεωρούνται από τις διωκτικές αρχές τα κατεχόμενα στην Kύπρο και το Μαυροβούνιο, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος λιμανιών σε Μάλτα, Ρότερνταμ, Αμβέρσα, Γιβραλτάρ κ.α.Άλλο συνηθισμένο δρομολόγιο είναι μέσω Τουρκίας ή Κατεχομένων στην Kύπρο. Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του Λιμενικού που ασχολούνται με το θέμα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος των φορτίων που περνάνε από την Τουρκία, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι λιμενικοί της γείτονος χώρας ενίοτε διευκολύνουν το λαθρεμπόριο.
Σημαντικό ρόλο στη διακίνηση παίζει η Αμμόχωστος και άλλα σημεία της κατεχόμενης πλευράς της Κύπρου από την οποία φεύγουν νόμιμα δρομολόγια με προορισμό το Μαυροβούνιο, τα οποία περνώντας από την Ελλάδα ξεφορτώνουν παράνομα στις ακτές του Αργολικού, σε Αστακό, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και αλλού. «Ακόμα και αν τους εντοπίσεις μεσοπέλαγα δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιατί τα χαρτιά τους είναι νομότυπα. Μόνο αν τους πιάσεις «στα πράσα» την ώρα που ξεφορτώνουν», περιγράφει αξιωματικός του ΥΕΝ. Τέλος, συχνό είναι και το φαινόμενο, τσιγάρα που κατασκευάζονται σε καπνοβιομηχανίες της χώρας μας να αγοράζονται αφορολόγητα με το σύστημα itransit για εξαγωγή σε άλλες χώρες και τελικά καταλήγουν παράνομα στην ελληνική αγορά. «Ενίοτε αυτά τα τσιγάρα φεύγουν με βαπόρια, κάνουν μια «βόλτα» στο πέλαγος και επιστρέφουν. Aλλες φορές φεύγουν από τη χώρα μόνο στα χαρτιά», επισημαίνει στέλεχος του ΥΠΕΕ, αρμόδιος επί του θέματος.