Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις πως μια συνήθως αγνοημένη μορφή χοληστερίνης, η λιποπρωτεΐνης «α», μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της ελάχιστα κατανοητής λιποπρωτεΐνης, έχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.
Τα επίπεδα αυτά διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέχρι και 1.000 φορές!Οι στατίνες, τα συνήθη φάρμακα που εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη σε όλο τον κόσμο παίρνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, δεν επιδρούν στη λιποπρωτεΐνη «α», κατά τον υπεύθυνο της έρευνας Borge Nordestgaard του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ανακάλυψή μπορεί να δώσει το έναυσμα για να αναπτυχθούν νέα φάρμακα καταπολέμησης της χοληστερίνης
.Η λιποπρωτεΐνη «α» είναι μια από τις πολλές μορφές της χοληστερίνης, οι οποίες βρίσκονται στο αίμα και το επίπεδό της καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη παρουσία της λιποπρωτεΐνης «α» πιθανώς μπορεί να εξηγήσει γιατί οι στατίνες δεν έχουν αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους. Οι στατίνες κατά βάση μειώνουν το επίπεδο της «κακής» χοληστερίνης (της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης-LDL). Οι Δανοί ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια 45.000 ανδρών και γυναικών που έδωσαν δείγματα αίματος το 1976, μελέτησαν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης και έκαναν νέα ανάλυση των ατόμων αυτών το 2007.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης «α» είχαν τα περισσότερα εμφράγματα. Μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή βρέθηκε ότι ευθύνεται για το ένα τέταρτο περίπου του υψηλού επιπέδου της λιποπρωτεΐνης «α». «Η λιποπρωτεΐνη "α" θεωρείτο εδώ και πολύ καιρό ένας παράγων κινδύνου, όμως οι άνθρωποι δεν την έπαιρναν πολύ στα σοβαρά, γιατί δεν θεωρούσαν ότι προκαλεί εμφράγματα», δήλωσε ο Nordestgaard. Η νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών «Β», που θεωρείται ότι γενικά μειώνει τη χοληστερίνη, επίσης μειώνει τη λιποπρωτεΐνη «α», αλλά μπορεί να προκαλέσει ερυθρίαση προσώπου. Η ασπιρίνη επίσης μπορεί να μειώσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης «α».