Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί ήδη στα κρατητήρια των περισσότερων αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας (και της Αττικής), όπου, ελλείψει χώρου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οδηγούνται όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται στις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μόνον τον Ιούλιο οι συλληφθέντες στην Αττική για παράβαση του νόμου «περί αλλοδαπών» ανήλθαν σε 2.550, τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη είναι χωρητικότητας μόλις 300 ατόμων.
Αστυνομικοί της περιφέρειας με επιστολές τους προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούν για αδυναμία διαχείρισης του όγκου των αλλοδαπών κρατουμένων, περιγράφουν με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των συλληφθέντων, ενώ για τους ίδιους κάνουν λόγο για «έκθεσή τους σε μεταδοτικές ασθένειες». Υπό την πίεση όλων αυτών, επιταχύνεται η διαδικασία για τη λειτουργία των πρώτων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.
Μάλιστα, η παράταση του ανώτατου χρονικού ορίου κράτησης από τρεις σε έξι μήνες αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες κράτησης, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για απαράδεκτες συνθήκες
Η όλη κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί τελούν σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κινεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη δημιουργία των τριών νέων κέντρων φιλοξενίας σε Ασπρόπυργο, Ριτσώνα και Εβρο. Πηγές μάλιστα από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη αποκαλύπτουν ότι το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα θα έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Προς έγκριση
Στέλεχος του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» δήλωνε ότι «αύριο αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Ριτσώνα». Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο καταυλισμούς σε Ασπρόπυργο και στην περιοχή Πέπλο του Εβρου, πρόθεση είναι η λειτουργία τους να ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του έτους. Διαφορετική είναι η περίπτωση στην Κεραμωτή του νομού Καβάλας, όπου η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προκαλεί αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η συνολική χωρητικότητα αυτών των κέντρων εκτιμάται στα 2.500 άτομα.
Προς το παρόν, ενδεικτική της κατάστασης είναι επιστολή αστυνομικού της Διεύθυνσης Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία αναφέρεται ότι «στα κρατητήρια του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου κρατούνται εδώ και είκοσι ημέρες 25 αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν σοβαρά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η κατάσταση είναι σοβαρή έως ανησυχητική για το προσωπικό, καθώς παρά τις όποιες προφυλάξεις με μάσκες και γάντια είναι ενδεχόμενο οι αθένειες αυτές να μεταδοθούν».
Με φυματίωση
Αστυνομικός του τμήματος λέει στην «Κ» ότι «στα κρατητήρια ζουν για πάνω από ένα μήνα Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν σε Αθήνα και Πάτρα. Υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και προέκυψε ότι πολλοί πάσχουν από φυματίωση και ψώρα, ενώ στα πορίσματά τους οι γιατροί μάς είπαν ξεκάθαρα «κινδυνεύετε». Για να μην ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, αφήνουμε ανοικτή την πόρτα του κρατητηρίου ώστε να πηγαίνουν μόνοι τους στην τουαλέτα, ενώ τα χάπια στους ασθενείς τα πετάμε από απόσταση». Προ δεκαημέρου έφτασε στο Αγρίνιο από το αρχηγείο σήμα, σύμφωνα με το οποίο όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με έξοδα του ελληνικού κράτους. Κανείς τους ωστόσο δεν δέχτηκε.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, όπου εδώ και 40 ημέρες έχουν μεταχθεί από την Αττική λαθρομετανάστες,κυρίως Αλβανοί.
Σε επιστολή τους προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιατούρα, τους βουλευτές του νομού και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι αστυνομικοί της Κοζάνης αναφέρουν: «Προκαλεί ανησυχία η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταγωγή 19 λαθρομεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης. Οι αστυνομικές υπηρεσίες διαθέτουν χώρους κράτησης για ολιγόωρη ή για ολιγοήμερη παραμονή. Η πέραν των προβλεπομένων χρόνων κράτηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης υγιεινής και ασφάλειας».
Στα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πτολεμαΐδας, Σέρβιας και Τσοτιλίου οι λαθρομετανάστες έχουν ήδη συμπληρώσει ένα μήνα παραμονής στα κρατητήρια. «Παρακαλούμε το Κέντρο Υγείας να μας παραχωρήσει γάντια, μάσκες και αντισηπτικά προκειμένου να μπορέσουμε να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής» λένε στην «Κ» αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί.
Στην Αρτα το πρόβλημα έλαβε μεγαλύτερη δημοσιότητα χάρη στην ενεργοποίηση φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στις 16 Ιουλίου ο δήμαρχος της πόλης κ. Πάνος Οικονομίδης απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία έγγραφε ότι «η κατάσταση είναι δραματική και, δυστυχώς, μέρα με την ημέρα γίνεται χειρότερη». Οι πρώτοι έξι συλληφθέντες σε επιχειρήσεις «σκούπα» στην Αθήνα μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αρτας στις 20 Ιουνίου και μάλιστα ένας εξ αυτών, αλβανικής υπηκοότητας, συνεχίζει να παραμένει εκεί. Στις 7 Ιουλίου από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών μετήχθησαν πέντε ακόμα Ιρακινοί, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία πείνας, με συνέπεια δύο από αυτούς να διακομισθούν στο νοσοκομείο έπειτα από λιποθυμικά επεισόδια. Το αποκορύφωμα ήταν όταν στις 31 Ιουλίου μετήχθησαν από τη Θεσπρωτία δύο οικογένειες Ιρακινών ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και βρέφη ηλικίας 8 μηνών. Οι δύο οικογένειες αποχώρησαν τελικά την περασμένη Πέμπτη 6 Αυγούστου και αφού παρενέβησαν μεταξύ άλλων ο δικηγορικός και ο φαρμακευτικός σύλλογος της πόλης.
Στην ύπαιθρο
Παρόμοιες εικόνες μεταφέρουν ένστολοι και από την περιφέρεια Δωδεκανήσου. Στη Σύμη κρατούνται σήμερα 20 λαθρομετανάστες, στο Αγαθονήσι 50, στη Λέρο 95. Τα κρατητήρια των τμημάτων δεν χωρούν παρά έναν ή δύο κρατουμένους, με συνέπεια οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες να «φιλοξενούνται» σε υπαίθριους χώρους, γεγονός που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων των ακριτικών νησιών.
Στις 25 Ιουνίου στο Αγαθονήσι κάτοικοι εμπόδισαν πλωτό του Λιμενικού, έμφορτο με λαθρομετανάστες, να δέσει στο λιμάνι προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να αποτρέψουν την αποβίβαση των αλλοδαπών στο νησί. Ο δήμαρχος της Σύμης ζήτησε πρόσφατα την αποχώρηση των αστυνομικών από το νησί, διαμαρτυρόμενος για την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης, μιας και ο ούτως ή άλλως περιορισμένος αριθμός ενστόλων απασχολείται στη διαχείριση των λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε καθαρισμό και απολύμανση των σημείων που κρατούνται οι αλλοδαποί, καθώς παραπονούνται ότι η δυσοσμία απομακρύνει τους επισκέπτες του νησιού.