1 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ"

Για ορισμένους ασθενείς με απόφραξη στις αρτηρίες της καρδιάς, η ήπια συστηματική άσκηση δίνει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η αγγειοπλαστική, και οι γιατροί θα πρέπει να προσπαθούν περισσότερο να τους πείσουν να γυμνάζονται, εκτίμησαν αρκετοί ειδικοί σε ευρωπαϊκό συνέδριο Καρδιολογίας.

«Είναι δύσκολο να πείσεις τον κόσμο να ασκείται αντί να υποβάλλεται σε αγγειοπλαστική, ωστόσο δουλεύει» ανέφερε ο Ράινερ Χάμπρεχτ, καρδιολόγος σε κλινική της Βρέμης στη Γερμανία, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Έρευνα που δημοσίευσε το 2004 ο Χάμπρεχτ διαπίστωνε ότι το 90% των καρδιοπαθών που έκανε συστηματικά ποδηλασία είχε απαλλαχθεί από τα καρδιακά προβλήματα ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος άσκησης. Μεταξύ των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, μόνο το 70% παρουσίαζε την ίδια βελτίωση ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Στην επέμβαση αγγειοπλαστικής -το γνωστό «μπαλονάκι»- ο γιατρός εισάγει από το μηρό έναν καθετήρα που φτάνει μέχρι το προβληματικό αγγείο της καρδιάς. Εκεί, φουσκώνει ένα μπαλονάκι για να ανοίξει το αγγείο και αφήνει στην ίδια θέση ένα κύλινδρο από μεταλλικό πλέγμα που θα κρατήσει το αγγείο ανοιχτό.

Με τις εκτιμήσεις του Χάμπρεχτ συμφώνησαν κι άλλοι, ανεξάρτητοι ειδικοί: Η αγγειοπλαστική «ανοίγει μόνο ένα σημείο απόφραξης στα αγγεία» εξήγησε ο Κρίστοφερ Κάνον του Χάρβαρντ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. «Η άσκηση κάνει πολύ περισσότερα από το να διορθώνει ένα μικρό προβληματάκι» είπε.

Ο Τζόεπ Περκ, καθηγητής επιστημών Υγείας στο σουηδικό Πανεπιστήμιο του Καλμάρ στη Σουηδία και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτίμησε ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση αγγειοπλαστικής πιθανότατα θα είχαν οφέλη από τη συστηματική άσκηση.

Η ήπια αεροβική δραστηριότητα -μισή ώρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με τις συστάσεις- μεταξύ άλλων μειώνει την «κακή» χοληστερόλη LDL, αυξάνει την «καλή» HDL, βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου, ωφελεί το ενδοθήλιο των αγγείων και προλαμβάνει την υπέρταση και την αθηροσκλήρυνση.

Όμως μόνο το 20% των καρδιοπαθών ασκείται όσο θα έπρεπε.