O Ισπανος ΥΠΕΞ Miguel angel Moratinos
Στους κόλπους των «27» ανήκει η Τουρκία κατά την προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανία. «Η Τουρκία αποτελεί μέρος της οικογένειας των λαών της Ευρώπης. Είναι καλύτερο να έχουμε την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να την αφήνουμε να στέκεται απ' έξω» λέει ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ μπορούν να είναι επιτυχείς εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που καλύπτουν τομείς όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
«Θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα. Ίσως υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [για την Τουρκική ένταξη] αλλά όλοι έχουμε συμφωνήσει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει.
Η Ισπανία, η οποία κρατά τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έως τον Ιούνιο, επιδιώκει να ανοίξει άλλα τέσσερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και να καταγραφεί πρόοδος στο Κυπριακό.
Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος υπογράμμισε ότι η ΕΕ θεωρεί την Τουρκία έναν εταίρο υψηλής στρατηγικής σημασίας και αναφέρθηκε ειδικότερα στο διπλωματικό της δίκτυο στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.
Στρεφόμενος στη Μέση Ανατολή, ο Μορατίνος είπε ότι η λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για την ισπανική προεδρία και πρόσθεσε ότι αισθάνεται πως και τα δύο μέρη επιθυμούν να διαπραγματευτούν, αλλά χρειάζονται ενθάρρυνση.
«Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει αυτή την προσπάθεια και να εργαστεί προς την κατεύθυνση ώστε η ειρηνική λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα το ταχύτερο δυνατόν. Ένας χρόνος είναι το μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο» συνέχισε ο ίδιος .
Αναφερόμενος επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ανέφερε πως «συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η ιρανική ηγεσία θα αντιδράσει θετικά στις προσφορές της διεθνούς κοινότητας και πάνω απ' όλα στο χέρι που τείνει ο Αμερικανός πρόεδρος».
Εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να απορρίπτει προτάσεις συμφωνίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει διπλωματική δράση, όπως πρέπει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι στρατιωτικές επιλογές πρέπει να αποκλειστούν, κατέληξε ο Μορατίνος
Phgh DOL