22 Μαρτίου 2011

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη, νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ


Εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της Λιβύης

Τρίπολη, Λιβύη
Για τρίτη νύχτα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με στόχο την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με το καθεστώς να καταγγέλλει το θάνατο αμάχων. Συνεχίζονται, επίσης, οι συγκρούσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη.

Οι δυτικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι,στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί η βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το BBC, παρά την εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο συνταγματάρχης Καντάφι, οι συγκρούσεις των δυνάμεών του με αντικαθεστωτικούς συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζουράτα. Στόχος επιθέσεων από τις καθεστωτικές δυνάμεις έγινε και η πόλη Ζιντάν, στα σύνορα με την Τυνησία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβύης ανέφερε πως αντιαεροπορικά πυρά και διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι μία έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι «η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται από τον σταυροφόρο εχθρό» και πως έχουν πληγεί πολλές τοποθεσίες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βομβαρδίστηκαν η πόλη Σέμπχα, στα νότια, και η «Περιοχή 27», κοντά στην Τρίπολη.

Ο Ιμπραχίμ κατήγγειλε ότι πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης. Υποστήριξε, δε, ότι η πόλη Μιζουράτα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος -κάτι που οι εξεγερμένοι το αρνούνται.

Νέα συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς ούτε χθες, Δευτέρα, επιτεύχθηκε συμφωνία για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Η Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθενται στη πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση. Για ακόμη μία φορά, τη Δευτέρα η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεση της σε ένα σχέδιο για επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρεμποδίζοντας την έκδοση κοινής απόφασης, παρότι η Βρετανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η Ιταλία, πάντως, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέσει στη Συμμαχία. Τούρκοι διπλωμάτες από την πλευρά τους σημειώνουν ότι περαιτέρω εμπλοκή της Συμμαχίας θα επιβαρύνει τη θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον αραβικό κόσμο. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του προσπάθησε να εξηγήσει ότι η Τουρκία δεν παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ και ότι μάλιστα «εξαρχής συμμετέχει στις προετοιμασίες με θετική προσέγγιση».

Επανερχόμενος στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να μπει στη Λιβύη για να προσδιορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους και να μην μοιράσει τους φυσικούς πόρους της σε άλλους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που υπογράμμισε ότι «δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και με τρόπο ανοιχτό προς άλλες χώρες».

Εξίσου αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα». Η χώρα του θα εργαστεί για την διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Καντάφι, είπε ενώ είναι γνωστό ότι παρείχε έμμεση στήριξη αποστέλλοντας AWACS στο Αφγανιστάν σε αντικατάσταση αμερικανικών που επιχειρούν στη Λιβύη.