«Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει πάντως ότι «ο δύσκολος δρόμος» που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι ένας «πραγματικός μαραθώνιος» αλλά επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. «Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011» ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι το 2011 θα υπάρξει νέα πτώση του ΑΕΠ, ίση με 3%, αλλά από το 2012, αναμένεται αύξηση 1% έως 2%. «Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα» διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών το 2013 θα είναι «μια κρίσιμη χρονιά» επειδή είναι το τέλος του προγράμματος διεθνούς στήριξης. Υποστηρίζει όμως ότι «θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίζει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011» και ότι την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε εξίσου πρόσβαση στις αγορές. «Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές» τόνισε.
Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και το εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά.
Ανέφερε ακόμη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι «οι ορθές πωλήσεις ενός μέρους των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα επιτρέψουν να αποφευχθούν οι περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων» και ότι «το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. Ευρώ».