Ο Προεδρος της Ελληνικης Κοινοτητας Καιρου κ Χρηστος Καβαλης σε οικογενειακη φωτο
Η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου είναι ένα ζωντανό κύτταρο που δρα μέσα στην Αίγυπτο, την καρδιά του αραβικού κόσμου, που πέρασε δόξες αλλά και δυσκολίες. Σήμερα όμως συνεχίζει την πλούσια φιλανθρωπική, πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική της δράση διατηρώντας εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομείο, γηροκομείο και τελευταία εκαναν και ξενώνα, δείγμα ότι συνεχίζουν να ζούν και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Προεδρος της ΕΚΚ ειναι ο κ Χρηστος Καβαλλης ενας δυναμικος επιχειρηματιας και ταλαντουχος νεος και δεν ειναι τυχαιο οτι συνεχως επανεκλεγεται επειδη ειναι προσιτος και αγαπητος σε ολους τους Ελληνες του Καιρου λογω του ηθους του και του φιλανθρωπικου χαρακτηρα του πραγμα το οποιο δικαιως τον τοποθετει στο πανθεο των πλεον επιτυχημενων προεδρων που περασαν στην ιστορια της Ε.Κ.Κ
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εφαρμόζει μια δυναμική πολιτική προσέγγισης της παροικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), του Υπουργείου Εξωτερικών, η κοινότητα ανακαινίζει και συντηρεί τα σχολικά κτίρια, τον Κοινοτικό Ναό και έχει θέσει σε λειτουργία ξενώνα επισκεπτών. Επίσης, εκδίδει 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο, υπο την Διευθυνση του Δημοσιογραφου κ Νικ Κατσικα ενισχύει χρηματικά τους συλλόγους για την ανακαίνιση των εντευκτηρίων τους και εξασφαλίζει τα προς το ζην για περίπου 150 οικογένειες.
Η Κοινότητα δραστηριοποιεί τους νέους, στηρίζοντάς τους με υποτροφίες και φροντίζοντας για τη σταδιοδρομία τους
Η Κοινότητα δραστηριοποιεί τους νέους, στηρίζοντάς τους με υποτροφίες και φροντίζοντας για τη σταδιοδρομία τους
Στο Κάιρο λειτουργεί και Μορφωτικό Κέντρο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε Αιγυπτίους και σε Ελληνόπουλα που πηγαίνουν σε ξενόγλωσσα σχολεία, αλλά και για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Τα Ελληνόπουλα του Καΐρου έχουν σήμερα στη διάθεσή τους νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, όλα συγκεντρωμένα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, στην περιοχή Άιν Σαμς (Ηλιούπολη)
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου βρίσκεται και το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου,ιδιοκτησίας της Κοινότητας, το οποίο επιτελεί έργο φιλάνθρωπο και κοινωφελές, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη επιπέδου, τόσο στους Αιγυπτιώτες Έλληνες, όσο και στους Αιγύπτιους ασφαλισμένους των κρατικών υπηρεσιών. Το κτιριακό του συγκρότημα απλώνεται σε 16.400 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει δύο νοσηλευτικές πτέρυγες, το Κοινοτικό Γηροκομείο, το Περίπτερο των Ευεργετώνκαι το Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
Σε περίπτωση διάλυσης της Κοινότητας, η περιουσία της περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, για το λόγο δε αυτό η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μεριμνά και να συνδραμει αποφασιστικα στην διατηρηση-και συντηρηση της Ελληνικης κληρονομιας που μας αφησαν οι αξιοι Ελληνοαιγυπτιοι ευεργετες μας.
Δεν ειναι απλως ενα αιτημα ολων των Ελληνοαιγυπτιων, ειναι υποχρεωση της εκαστοτε Ελληνικης Κυβερνησης να διατηρησει αυτην την ιστορικη κληρονομια σε ολη την αιγυπτο, με την υπενθυμηση οτι οι αξιοι ελληνοαιγυπτιοι ευεργετες δεν ευεργετησαν μονο τους Ελληνοαιγυπτιους αλλα ακομα και την ιδια την πατριδα μας τη Ελλαδα προσφεροντας πλουσιοπαροχα οικονομικη και υλικη βοηθεια , οι δε εναπομειναντες ελληνοαιγυπτιοι να χαρακτηρισθουν σαν ακριτες (αν οχι ηρωες) αφου εξακολουθουν να " κρατουν θερμοπυλες " κατω απο αντιξοες συνθηκες
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ