27 Μαρτίου 2011

Στους δρόμους και πάλι οι Σύροι παρά την κυβερνητική καταστολή


Διαδηλωτές στη Ντεραά


Δαμασκός, Συρία
Επιμένουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει την κρίση με κινήσεις καλής θέλησης, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και τα ευνοϊκά μέτρα. Πληροφορίες για δύο νεκρούς στη Λατάκια, νέα διαδήλωση στη Ντεραά, πόλη όπου σημειώθηκαν αιματηρές ταραχές την προηγούμενη εβδομάδα, κινητοποιήσεις και στο Τάφας.

Αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λατάκια, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πληροφορίες από ακτιβιστές αναφέρουν ότι το πλήθος πυρπόλησε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Καταγγέλλουν ακόμη ότι πάνω σε στέγες ήταν ακροβολισμένοι ένοπλοι που πυροβολούσαν στο πλήθος με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε Σύρος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δύο κατά την προσπάθεια να βάλουν φωτιά στα γραφεία του κόμματος.

Για άλλη μία ημέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ντεραά όπου τις προηγούμενες ημέρες είχαν σκοτωθεί στις αντικυβερνητικές ταραχές δεκάδες άνθρωποι.

Στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και του αποθανόντος πατέρα του Χάφεζ αλ-Άσαντ που ανέτρεψαν την προηγούμενη ημέρα. Στα συνθήματα τους ζητούν περισσότερη ελευθερία και πτώση του καθεστώτος.

Η αστυνομία προσπαθησε να διαλύσει τη διαδήλωση με δακρυγόνα.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι στο Τάφας, χωριό κοντά στη Ντεραά παραβρέθηκαν στη κηδεία ενός διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή. Έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού του τεταμένου κλίματος, οι Αρχές απελευθέρωσαν αργά την Παρασκευή 260 πολιτικούς κρατούμενους στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και μερικούς Κούρδους. Οι περισσότεροι είχαν ήδη εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους αλλά δεν είχαν λάβει χάρη αν και τυπικά είχαν τη δυνατότητα.

Το κύμα των διαδηλώσεων στη Συρία αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές με τη βία με τις πληροφορίες να μιλούν για δεκάδες νεκρούς αν και ο ακριβής αριθμός τους είναι αβέβαιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ (παρά τον περιορισμό των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση) τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια· η Διεθνής Αμνηστία ανεβάζει τον αριθμό τους σε τουλάχιστον 55, την ώρα που πηγές μέσα από τη χώρα ανεβάζουν τον αριθμό σε 100.

Χαρακτηριστικά, στα επεισόδια μετά τις προσευχές της Παρασκευής οι πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε 23, για πρώτη φορά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την έξαρση της βίας στη Σύρια μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι θεμιτά και πρέπει να γίνουν σεβαστά ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν από τον Σύριο πρόεδρο κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Επισήμανε ακόμη στον Άσαντ ότι οι λαοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής «εκφράζουν δημοκρατικές προσδοκίες με ειρηνικά μέσα».

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δηλώνει «συγκλονισμένη από τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων» και καλεί το συριακό καθεστώς να «ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων».