Ακτιβίστριες κάλεσαν σήμερα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να πάρουν από σήμερα το τιμόνι, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις αρχές να άρουν την απαγόρευση που ισχύει στη χώρα και απειλεί με φυλάκιση τις γυναίκες που οδηγούν αυτοκίνητο.
Η εκστρατεία Women2drive, η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες στο Ιντερνετ θα συνεχισθεί «μέχρι την έκδοση βασιλικού διατάγματος που θα επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν».
Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο.
Όσες από τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης καλούνται να πάρουν το τιμόνι, αντίθετα με τη διαδήλωση που είχε οργανωθεί για τον ίδιο σκοπό το 1990, οπότε και οι διαδηλώτριες συνελήφθησαν.
«Η απαγόρευση αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην ελευθερία κίνησης και περιορίζει την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως να πάνε στο σουπερμάρκετ ή τα παιδιά στο σχολείο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστία η οποία ζητά από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η σημερινή είναι ημέρα αργίας για τη Σαουδική Αραβία και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι μειωμένη πριν από τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.
Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι κανείς νόμος δεν απαγορεύει στη Σαουδική Αραβία στις γυναίκες να οδηγούν, αφού η απαγόρευση βασίζεται σε σχετική φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα), που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, η νομοθεσία της οποίας βασίζεται σε μία δογματική ερμηνεία του Ισλάμ που προβλέπει τον διαχωρισμό των δύο φύλων.
Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολούν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών μελών της οικογενείας τους.
Σύμβολο της εκστρατείας είναι η Μάναλ αλ-Σαρίφ, μία 32χρονη σύμβουλος ασφάλειας της Πληροφορικής που συνελήφθη στις 22 Μαΐου αφού οδήγησε το αυτοκίνητό της
και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο Youtube που την έδειχνε να οδηγεί.
Διαζευγμένη και μητέρα ενός μικρού αγοριού πέντε ετών, εξηγούσε στο βίντεο ότι οι μετακινήσεις της ήταν ορισμένες φορές εφιάλτης.
Αίτημα για την απελευθέρωση της Μάναλ αλ Σαρίφ, το οποίο απευθυνόταν στο βασιλιά Αμπντάλα, συγκέντρωσε 3.345 υπογραφές.
Οι υπογράφοντες ζήτησαν από τον σαουδάραβα μονάρχη «να λάβει σαφή απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν».
Περισσότερα από 24.000 άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μάναλ αλ-Σαρίφ μέσω του Facebook.