18 Ιουνίου 2011

Προτάσεις-ανάσα από τον Γιούνκερ, σφοδρά επικριτικός κατά της γερμανικής στάσης


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανησυχεί για τη διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των λαών χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανησυχεί για τη διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των λαών χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας


  
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Υπέρ της αναστολής της υποχρέωσης της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο La Libre Belgique.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προτείνει «η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της ΕΕ», επιπλέον της δανειοδότησης.

Συγκεκριμένα, δηλώνει: «Δεν κατανοώ -αναμφίβολα, είμαι αγαθός- αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα -στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής- συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους μέλους των σχετικών προγραμμάτων». Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας, που δέρνει το παιδί του, κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Ελληνες την ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ακόμη σημειώνει: «Θα πρέπει ακόμα να δούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα εξυγίανσης. Η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμά της σε μια τάξη μεγέθους μεταξύ 5 και 7% του ΑΕΠ. Η ίδια συμφώνησε να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 3% στους τελευταίους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια κολοσσιαία προσπάθεια! Λέω συχνά στους Γερμανούς ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε για εκείνους μείωση 125 δισ. ευρώ σε έξι μήνες. Ακόμη και η Γερμανία, η θεωρεί εαυτήν πιο ενάρετη από τους άλλους -κάτι που δεν ισχύει- δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αυτή την προσπάθεια».

Ερωτηθείς γιατί «οι καλοί φίλοι της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» δανείζουν με τόσο υψηλά επιτόκια, απαντά ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί στους Έλληνες η εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή ενίσχυση τους επιτρέπει να επαναπαυτούν στις δάφνες τους και να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους. Η ιδέα ήταν να τους δοθεί ένα επιτόκιο-πρόσκληση, για να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους. Θα δούμε στο μέλλον αν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, αλλά δεν πρόκειται για πρωταρχικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ με τη συνέντευξή του αυτή, καθιστά απολύτως σαφές ότι η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, απ' την Ελλάδα των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ανασταλεί. Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει, δε, και την ανησυχία του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας. 

«Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του αύριο, τότε θα έχουν συνταυτιστεί με την προηγούμενη απ' αυτούς γενιά» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Όσον αφορά τη διαδεδομένη άποψη στην κοινή γνώμη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, πως τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων ξοδεύονται για να ενισχυθεί η Ελλάδα, ο Γιούνκερ αναφέρει: «Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα».

Σχετικά, τέλος, με την αποτυχία της επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα οφείλονται στη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, χαρακτηρίζοντας επίσης «εν μέρει παράλογες» τις αντιδράσεις των αγορών.
πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό