29 Αυγούστου 2012

Για την διαμαρτυρία των κατοίκων της Γαύδου


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η είδηση για τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Γαύδου, μεταδόθηκε από την ΡΗΡ έτσι όπως έφθασε στα γραφεία μας. Και έτσι όπως δεοντολογικά είχε υποχρέωση να την μεταφέρει στους αναγνώστες της . Δίχως καμία αλλοίωση.  Χωρίς δικά μας  σχόλια.  Κι αυτό, άσχετα με το εάν συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε με το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής.
Σήμερα, όμως, από τη θέση αυτή δεν μπορούμε να την αφήσουμε ασχολίαστη. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος των ΜΜΕ. Με βασική, πάντα, αρχή ότι το σχόλιο ξεχωρίζεται ευδιάκριτα από την είδηση.
Τι έλεγε η είδηση; «Αντιδρούν οι κάτοικοι της Γαύδου στην προοπτική αξιοποίησης της περιοχής με την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Κρήτης- ανάμεσα με τη νήσο Γαύδο. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα “δημοψήφισμα” ευελπιστώντας να προσελκύσουν τη σύμφωνη γνώμη πολλών Ελλήνων ώστε να ανατραπεί η όποια πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος στην περιοχή».
Η είδηση προκάλεσε το ενδιαφέρον ομογενών –και όχι μόνον- αναγνωστών της ΡΗΡ και των συνδρομητών του HELLENIC AFFAIRS FORUM, που επίσης ανάρτησε  το θέμα.  Αντί, λοιπόν,  δικού μας σχολιασμού, θα μεταφέρουμε εδώ ακριβώς τα σχόλια αυτά των επιφανών επιστολογράφων, με τα οποία συμφωνούμε απολύτως και τα οποία προσυπογράφουμε.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
  1. «Their arguments are not supported scientifically! Besides, the total number of winter residents in Gavdos is less than 2 dozen! In these difficult economic times, let’s NOT block progress for the sake of sentimental ideology!!»
Emmanuel E. Velivasakis, PE, LEED.AP Managing PrincipalTHORNTON
2.  «Όπως έχω αντιληφθεί, την ίδια τεκμηρίωση χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της χώρας μας, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα εδάφη στα οποία ζουν.
Προ δύο ετών έφθασαν στο σημείο να επικαλούνται ότι οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τη βροχή, σκοτώνουν τα πουλιά και φοβίζουν τα αιγοπρόβατα, προκειμένου να αποτρέψουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
Αυτή όμως η λογική συνοδεύεται αναπόφευκτα από την επιστροφή στον τρόπο ζωής των αρχών του 20ου αιώνα, δηλαδή μη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μη χρήση αυτοκινήτων και πετρελαίου, απαγόρευση εισαγωγής και χρήσης πανάκριβων ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων κ.λπ. Μετά από όλα αυτά θα παρακαλούσα να μου εξηγήσετε με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μηδενίσει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου πληρωμών.
Ακόμη και ο τουρισμός απαιτεί όλες τις σύγχρονες υποδομές, όπως είναι κατʼ ελάχιστο η χρήση διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων από τους επισκέπτες μας.
Με εκτίμηση Ιωακείμ Γρυσπολάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
3. Δεν θεωρώ δικαιολογημένη τη γενική απαγόρευση. Τί έπαθε η Θάσος από την άντληση στον Πρίνο; Επιπλέον δεν μου αρέσει και η φρασεολογία.
Κώστας Κατσιφαράκης
4. Dear Dr Sarantopoulos
Τhe connection between the events in Fukushima where a nuclear reactorwas in place and Gavdos is non existent.The connection between theGulf accident and possibility of a similar accident is relevant. Whatbothers me is that they want a referendum regarding Gavdos and Creteas these are areas somehow separate from the rest of Greece. If weaccept the concept that people of a certain part of Greece can demanda referendum but others do not this is dangerously divisive. So theydo not care if similar exploration takes place outside of theirimmediate vicinity. They seem concerned about Crete and Gavdos not therest of Greece! The Referendum is inextricably connected to Greece asa country not specific regions. Gas exploration does not entailsimilar risks to the oil exploration. Should we allow Greece to bebankrupt and then others will end up exploiting our resources? Youshould respectfully reconsider supporting this letter at least in itspresent form. Call me anytime I have a lot of respect for your efforts.
Dr Antonios Papadopoulos. Past Supreme President of the USPanMacedonian Assoc.
5. Και προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας και να προστατεύσουμε την περιβαλλοντική μαγεία της Γαύδου και της Μεσογείου. Έπειτα,στις μέρες της μεγαλύτερης ανεργίας, δεν πρέπει να υπολογίζουμε την πληθώρα θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν;;; Η ζωή εξελίσσεται μαζί με την τεχνολογία! Το “μέτρον” απαιτείται, αλλά και η πάταξη της απληστίας!

Α. Σπαθάτου Ιστορικός – Αρχαιολόγος – Επαιδευτικός

6, Κύριε Διευθυντά,
Κάποιοι “αφανείς” θέλουν να γίνουν “επιφανείς” μέσα σε μια ημέρα και σπεύδουν στα ΜΜΕ με πρόσχημα το περιβάλλον, αντι να χειροκροτήσουν το γεγονός της άντλησης πετρελαίων και φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Γαύδου και Κρήτης που σύμφωνα με πληροφορίες μας, όπως είχαμε δημοσιεύσει απο 10 Μαίου 2010 στο  ”ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” , ίσως εκεί είναι η λύση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας 
Οι κάτοικοι της Γαύδου ζητούν από την Πολιτεία να παρθεί αυτή η απόφαση γεωτρήσεων με “δημοψήφισμα” !!και δεν καταλαβαίνουμε γιατί αντιτίθενται σε αυτήν την απόφαση αφού οι γεωτρήσεις στην περιοχή θα προσφέρουν αύξηση θέσεων εργασίας και η Γαύδος θα γίνει το DUBAI της Ελλάδας-
Εμπλέκουν στην επιστολή τους το ατύχημα της Φουκοσίμα λες και η Γαύδος έχει πυρηνικά εργοστάσια ή αντιδραστήρες, και ότι οι γεωτρήσεις θα επιφέρουν ζημιά στο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, λες και η Γαύδος των 30 μόνιμων κατοίκων (χειμερινών) έχει περισσότερη σημασία απότι ο Σαρωνικός κόλπος στην καρδιά της Ελλάδας και δίπλα στην πρωτεύουσα- αφού ως γνωστόν εκεί λειτουργούν 2 μεγάλα διυληστήρια (MOTOR OIL και ΕΛΠΕ ασπρόπυργος) και άλλα πολλά μικρότερα τα οποία λειτουργούν πληρώντας όλους τους διεθνείς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος-ενώ στην Μεσόγειο λειτουργούν 97 διυληστήρια και γίνονται σήμερα  15 γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου (τελευταία ήταν η γεώτρηση στην ΑΟΖ Κύπρου)
Αγαπητοί φίλοι κάτοικοι της Γαύδου
Αυτοί που θα έλθουν να κάνουν γεωτρήσεις δεν είναι “τσοπάνηδες” η “ταβερνιάρηδες” είναι άνθρωποι υψηλής μόρφωσης και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης” και δεν πρέπει να ανησυχείτε
Έχουν γνώση οι φύλακες- 
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα 
Πάνω απ όλα το συμφέρον της Ελλαδας 
“ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ”

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΡΗΡ.

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα. Στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος να αρνούμαστε τα αυτονόητα. Ότι, π.χ. κάπου πρέπει να θαφτούν τα σκουπίδια. Ότι κάπου πρέπει να πάνε και τα στρατόπεδα για τους παράνομους Μετανάστες. Ότι κάσπου πρέπει να τοποθετηθούν και τα παραρτήματα του ΟΚΑΝΑ. (Για τους χρήστες ουσιών). Ότι κάπου πρέπει, εν τέλει, να σκάψουμε για πέτρα, για πετρέλαιο, για χρυσό…
Εκείνο που παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα (αλλά δεν το βρίσκεις με …σκάψιμο!) είναι η κοινή λογική…