29 Αυγούστου 2012

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προς Αποδήμους Κυπρίους: Περιμέναμε περισσότερα από εσάς


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
 Σκληρή κριτική άσκησε προς τους Κύπριους ομογενείς, αλλά, όπως είπε, “διατυπωμένη με βαθύτατο πόνο ψυχής” ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, από το βήμα της 24ης  Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του ΣΤ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ-γιορτάζει τα δεκάχρονα). Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τους ομογενείς Κυπρίους  “να αφήσουν την αδράνεια” στην οποία, όπως υποστήριξε, έχουν περιπέσει και να βγούν στην πρωτοπορία του αγώνα για την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι  την ανάγκη για στήριξη της Κύπρου από τους απόδημους στις χώρες διαμονής τους, επεσήμαναν στις ομιλίες τους σχεδόν και όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι, ζητώντας συστράτευση.
Η Συνεδρία ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης (28 Αυγούστου 2012) στη Λευκωσία, στην παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, την οποία διάβασε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ενώ παρέστη και μίλησε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Αναλυτικότερα, αίσθηση προκάλεσε η κριτική του Αρχιεπισκόπου προς τους Αποδήμους Κυπρίους, κριτική η οποία βρέθηκε σε αντίθεση με τα επαινετικά λόγια του Προέδρου κ. Χριστόφια, αλλά και της ΥπΕξ κας Μαρκουλλή, για την μέχρι σήμερα προσφορά των Αποδήμων Κυπρίων στον Κυπριακό Αγώνα. Στις αιτιάσεις τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και μερίδας του Κυπριακού Τύπου, απάντησε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ.  Χάρης Σοφοκλείδης παρατηρώντας, μάλιστα, πως “η Κύπρος καθυστέρησε πολύ να βρει και να αξιοποιήσει τους Κύπριους που διακρίνονται στο εξωτερικό”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι Κυβέρνηση, Εκκλησία και πολιτική ηγεσία οφείλουν να αποκαταστήσουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και να δημιουργήσουν συνθήκες ομόνοιας και ενότητας. 
Αναφέροντας ότι τον διακατέχουν συναισθήματα απογοήτευσης για την αποτελμάτωση του εθνικού θέματος, πρόσθεσε πως “…με βαθύτατο πόνο ψυχής θα διατυπώσω και την καλόπιστη κριτική μου προς τους απόδημους”.
«Οι προσδοκίες μας από σας είναι μεγαλύτερες», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι άλλες εθνικές ομάδες, (λόμπις), όντας λιγότεροι σε αριθμό από τους Κύπριους αποδήμους πέτυχαν πολύ περισσότερα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους”. Κάλεσε  δε τους απόδημους “να αφήσουν την αδράνεια, να αποκτήσουν ένα όραμα για την πατρίδα, να βγουν στην πρωτοπορία του αγώνα” και να οδηγήσουν και εμπνεύσουν «κι εμάς που ζούμε σ’ ένα τέλμα αντεγκλήσεων μεταξύ μας, χωρίς όραμα για τον τόπο και το μέλλον του».
Παρατηρώντας ότι ίσως σε άλλους λαούς το διακύβευμα της ολιγωρίας να είναι οι κοινωνικές κατακτήσεις ή το κατά κεφαλήν εισόδημα, είπε ότι ¨…σ εμάς, όμως, διακυβεύονται τα πάντα, ο αγώνας είναι ιερός και τίθεται ως ζήτημα ζωής ή θανάτου, που αν τον εγκαταλείψουμε θα οδηγηθούμε στον εθνικό αφανισμό”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία συναινέσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι η συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων, «είμαστε πανέτοιμοι να καταλήξουμε», δήλωσε στηυν ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στην ανάγκη για “μέγιστη ενότητα και συνεργασία όλων – και των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και των δυνάμεων των αποδήμων μας”, όπως είπε και πρόσθεσε: “Η οικονομική κρίση μάς στέρησε το στήριγμα της Ελλάδας, που είναι και εκείνη ευάλωτη σε πιέσεις και δυστυχώς μετατόπισε τις προτεραιότητές της αλλού”.
Αναφερόμενος στα 10χρονα της ΝΕΠΟΜΑΚ ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε: “Το έργο της νεολαίας των αποδήμων μας αποτελεί την πυξίδα, τον φωτοδότη φάρο καθοδήγησης μελλούμενων γενεών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτεία και ομογένεια θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες των νέων μας για διατήρηση των δεσμών τους με την πατρώα γη”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του, ανέφερε ότι εδώ και 38 χρόνια, οι απόδημοι αποτελούν ζωντανό, πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του λαού και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. «Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες σας έχετε καταστεί πρωταγωνιστές και σημαιοφόροι για τον τερματισμό του μιάσματος της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».
Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε «το διαχρονικά κομβικό ρόλο που οι απόδημοι μας διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν, μαζί με τους απανταχού Έλληνες της διασποράς, στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησε ο εισβολέας, για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, του λαού μας, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών του κράτους». Η Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός της είναι ευγνώμονες για την πολύτιμη συμβολή σας που οδήγησε στη δημιουργία προσβάσεων και προώθηση των θέσεών μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό χώρο».
Τσιάρας: Το Κυπριακό η κορυφαία προτεραιότητα

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ κ. Κων. Τσιάρας
Το Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στόχος είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του διεθνούς αυτού προβλήματος εισβολής και κατοχής, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, τόνισε με τη σειρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσιάρας.
 Σε χαιρετισμό του, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως “είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν νοείται πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.
ΠΟΜΑΚ: Οι απόδημοι συνεχίζουν τους αγώνες για την Κύπρο
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης διαβεβαίωσε ότι οι απόδημοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στους αγώνες της Κύπρου, στηρίζοντας την εκάστοτε εκλελεγμένη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία συνεχίζει προκλητικά την αδιαλλαξία της και χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους ως πιόνια για να παίρνει λύτρα και να διευκολύνει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε ακόμα ότι οι απόδημοι υπερασπίζονται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβεί σε ανόρυξη υδρογονανθράκων. Τόνισε ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε το σκληρό άνισο αγώνα για να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, χωρίς συρμπατοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού για να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης σε μια Κύπρο επανενωμένη, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα όλων των κατοίκων της Ε/κ και Τ/κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, απαντώντας σε επικρίσεις εναντίον του, ότι δηλαδή υπέκυψε σε πιέσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην πραγματοποιηθεί το περσινό συνέδριο ώστε να μην δοθεί στην αντιπολίτευση η ευκαιρία να επιτεθεί στον Πρόεδρο από το βήμα του Συνεδρίου, είπε πως η πραγματικότητα είναι πως όταν άρχισε η προεργασία για το συνέδριο ενημερώθηκαν από το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιείται το συνέδριο πως λόγω των διακοπών στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούσε να παρασχεθεί η απρόσκοπτη τεχνική υποστήριξη που απαιτείτο για το συνέδριο και για αυτό αποφασίστηκε η αναβολή του.
(σημ. ΡΗΡ:  Πέρσι λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης τα συνέδρια δεν πραγματοποιήθηκαν).
Ο κ. Σοφοκλείδης αναφέρθηκε και στο «ενοχλητικό θέμα» – όπως είπε – με άρθρα στις εφημερίδες μέσα από τα οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι οι απόδημοι έρχονται κάθε χρόνο αλλά δεν κάνουν τίποτε.
Απαντώντας σε αυτά τα δημοσιεύματα, είπε πως οι απόδημοι πριν τελειώσει η εισβολή άρχισαν να στέλνουν βοήθεια σε χρήματα, φάρμακα και τρόφιμα για ανακούφιση των προσφύγων και των πληγωμένων και πίεσαν τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ζούσαν και δέχτηκαν δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που ζήτησαν εργασία και στέγη.
Προσθέτοντας ότι από τότε οι ομογενειακές οργανώσεις αγωνίζονται ώστε το Κυπριακό να παραμείνει στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας τους ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ακολούθως διερωτήθηκε ποιος από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσφερε εθελοντικά το όποιο ποσό για τη διαφώτιση, σε αντίθεση με τους απόδημους που πρόσφεραν κάποια εκατομμύρια χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Αναφέροντας επίσης ότι οι απόδημοι νιώθουν υπερήφανοι που η μικρή τους πατρίδα προεδρεύει της ΕΕ και έχει το δικό της Ολυμπιονίκη, παρατήρησε πως η Κύπρος καθυστέρησε πολύ να βρει και να αξιοποιήσει τους Κύπριους που διακρίνονται στο εξωτερικό, παρατηρώντας ότι για να αναγνωριστεί από εμάς, έπρεπε πρώτα να αναγνωριστεί από το Ινστιτούτο Νόμπελ.
Συμπλήρωσε ότι στις 4 άκρες της γης υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που διαπρέπουν στις ειδικότητες τους και πρέπει να αξιοποιηθούν και ενθαρρυνθούν να προσφέρουν στην πατρίδα.
Η Κύπρια ΥΠΕΞ κυρία Μαρκουλλή
Διαβεβαιώσεις ΠΣΕΚΑ για συνεχή διαφώτιση για το Κυπριακό
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) συνεχίζει τις προσπάθειες για διαφώτιση του δίκαιου αγώνα της Κύπρου σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ελληνισμός, δήλωσε απόψε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Ζαμπά και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο, όπου χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην οικονομία, οι προσπάθειες μας εντείνονται με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε».
«Γι’ αυτούς τους λόγους, η ενότητα όλου του κυπριακού λαού, της ηγεσίας του τόπου μας, αλλά και εμάς των αποδήμων Ελλήνων της Κύπρου είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Είναι εθνικά απαραίτητη και ιστορικά αναγκαία», πρόσθεσε.
Σε χαιρετισμό του στην 24η  Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 6ου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, στη Λευκωσία, ο κ. Ζαμπά αφού μετέφερε χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος οικουρεί και δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Κύπρο, είπε ότι οι απόδημοι και τα μέλη της ΠΣΕΚΑ, όπως έχουν κάνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, διαδραματίζουν ενωτικό ρόλο μεταξύ των ομογενών και των Ελλήνων της Κύπρου.
Τέλος, η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή της στους αγώνες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, των τουρκικών επιβουλών, και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Χρίστος Καραολή.
Με στοιχεία και από ΑΝΤ1, ΚΥΠΕ, Καθημερινή.