Του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Ελπίζουμε φέτος στο Συνέδριο των Αποδήμων να ακούσωμε την Πολιτική και Εκκλησιαστική μας Ηγεσία να προσεγγίζουν κοινές προτεινόμενες κατευθύνσεις διά την λύση του Εθνικού μας προβλήματος. Όπως οι Σύνεδροι που μας εκπροσωπούν πρέπει νάναι η μεταφορά της φωνής μας, της αγωνίας μας, των προτάσεων όλων των Αποδήμων, το ίδιο κι οι χαιρετισμοί της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής μας Ηγεσίας πρέπει νάναι η φωνή του Λαού, συμβολή στην ενίσχυση της εσωτερικής ενότητας και συμφωνία για κοινή δράση. Η Πολιτική ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του Έθνους είναι η προϋπόθεση της επιτυχίας μας για δικαίωση και υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.
Με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας, Πολιτική και Εκκλησιαστική Ηγεσία, οφείλουν να ενημερώσουν τους Συνέδρους μας πως να μας οργανώσουν καλύτερα στις χώρες που ζούμε στο θέμα της διαφώτισης των πτυχών του Εθνικού μας προβλήματος για αποτελεσματικότερη δράση.
Για παράδειγμα, οι Απόδημοι μας στην Μεγάλη Βρεττανία με τη σωστή ενημέρωση του Βρεττανικού Λαού για τις ηθικές ευθύνες του Φόρεϊν Όφις για τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή, έτσι ώστε να σταματήσουν την απαράδεκτη στήριξη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας από το νεαρό Βρεττανό Πρωθυπουργό τους.
Οι Απόδημοι μας που ζουν σε Ισλαμικές χώρες με τη σωστή διαφώτιση να μπλοκάρουμε την προσπάθεια της Τουρκίας σε ντεφάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη.
Οι Απόδημοι που ζουν σε χώρες μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να οργανωθούν καλύτερα για πολιτική πίεση στις Κυβερνήσεις τους να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του Οργανισμού για την Κύπρο, ως επίσης και μαζικές εκδηλώσεις των Αποδήμων με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας αρχών (Κύπρου, Ελλάδος και φίλων) σε όλες τις χώρες που ζούμε κατά τις ημέρες των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε η προσφώνηση του εκάστοτε Προέδρου μας να μη κινδυνεύει να καταντήσει ρουτίνα, αλλά μια ζωντανή κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για δικαίωση του Λαού μας και επιτέλους σεβασμός των Αρχών του ΟΗΕ.
Η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει αφορμή να δούμε τον ρόλο των Αποδήμων στη στήριξη της Οικονομίας μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Οι οικονομίες των δύο χωρών είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο τα καταβάλλει για σειρά ετών η Ελλάδα.
Ο ρόλος των αρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συνέδριο των Αποδήμων πρέπει να αναβαθμισθεί με την παράλληλη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για να ενημερωθούμε για νέες προσεγγίσεις πως να συμβάλουμε στην αύξηση των εξαγωγών από Ελλάδα και Κύπρο και στην ενίσχυση του ρεύματος του ποιοτικού τουρισμού προς τον τόπο μας. Ταυτόχρονα πρέπει να συνεργασθούν οι εμπειρογνώμονες των παραπάνω Υπουργείων με τον ιδιωτικό τομέα και την Ηγεσία των Αποδήμων μας να ενθαρρυνθούν κερδοφόρες επενδύσεις από Απόδημους εύπορους οικονομικούς κύκλους σε παραγωγικούς τομείς στην Ελλάδα και Κύπρο εκεί που τα χρήματα που ξοδεύουμε για εισαγωγές είναι υπερβολικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για όλους μας.
Μια άλλη αγωνία μου είναι οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού. Θέλω να πιστεύω ότι τα φορολογικά έσοδα για το ταμείο της Άμυνας χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης. Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε έχουμε να κάνουμε με εθνικό έγκλημα.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’ (όχι ο δεύτερος), ο διάδοχος του Εθνάρχη Μακαρίου, αποδεικνύεται και μετά θάνατον να δικαιώνεται, ότι δηλαδή πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να κατακτήσει ολόκληρη την Κύπρο. Γι’ αυτό και δεν μας αναγνωρίζει, έστω κι αν έχουμε την Προεδρία ολόκληρης της ΕΕ, γι’ αυτό και ξεδιάντροπα θέλει να δώσει αυτή άδειες στα οικόπεδα της Κύπρου για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όπως δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι το 1974 η Τουρκία θα έκανε τη βάρβαρη εισβολή της στην Κύπρο, φαίνεται ότι συνεχίζουμε ακόμη με τον ίδιο λήθαργο της μνήμης να βλέπουμε την όλη προετοιμασία της Τουρκίας, όταν της δοθεί η ευκαιρία να καταβάλει ολόκληρη την Κύπρο. Γιατί; η Τουρκία έχει ενισχυμένο στρατό στην Κύπρο, σχεδόν τετραπλάσιον από το δικό μας (εμείς 13,000 κι αυτοί 49,000), τετραπλάσια τανκς και το χειρότερο μετά την κατάρρευση του περίφημου ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα, έχουν και την υπεροχή της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή η υπεροχή, μάλιστα εξασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια την επιτυχή έκβαση της Τουρκίας για μια επέλαση στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, λόγω του ότι με τους διάφορους γνωστούς τρόπους των παρεμβάσεων των δήθεν εγγυητριών μας Δυνάμεων, μας απαγόρευσαν να εγκατασταθούν οι γνωστοί S300. Πρόθεση μου δεν είναι να συμβάλω σε οποιανδήποτε μορφή πανικού, αλλά στην εθνική αφύπνιση όλων μας για το μέλλον αυτού του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας.
Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι το ΣΑΕ κατάφερε πολλά πράγματα στη πορεία του, κατάφερε να έχει στους κόλπους του και τους Απόδημους κληρικούς και εκλεκτές προσωπικότητες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα γίνει και με το δικό μας Συνέδριο στην Κύπρο.