30 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ 220 ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ -ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Doscientas veinte islas para soñar en Grecia

Διακοσια εικοσι νησια για ονειρα στην Ελλαδα

 Santorini
a_RELAIS-&-CHATEAUX-KIRINI-
a_Mystique_lux3022ex.48771
a_shutterstock_54775012
a_Amorgos_Katapola_photo-Ko
a_zannos16
a_Paros-IMG_5400
a_cavo_view
a_mykonos_mikri-venetia_pho
a_CHATEAUX-KIRINI-1
πηγη hola.com/viajes/

Π.Καμμένος: Να πάψει η ομερτά της σιωπής -


Π.Καμμένος: Να πάψει η ομερτά της σιωπής - VIDEO

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο koutipandoras.gr, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος μιλάει για όλα αυτά που καταλογίζει το τελευταίο διάστημα, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook.
Σε αυτήν αναφέρεται αναλυτικά στην πώληση των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «που κατά διαβολική σύμπτωση έγινε την περίοδο που ο πρωθυπουργός έκανε το περίφημο διάγγελμα στο Καστελόριζο».
Ποιοι ήταν, λοιπόν, αυτοί που αγόρασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου, των οποίων η αξία τους εκτοξεύτηκε στα ύψη; Ποιοι κέρδισαν μέσα σε μια μέρα 22 δις ευρώ;
 
Γιατί η Βουλή των Ελλήνων αρνείται, κατά παράβαση των κανονισμών, να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του βουλευτή Π. Καμμένου, αλλά και άλλων βουλευτών;

ΣΑΜΑΡΑΣΚαμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού

Καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού δεν είναι διατεθιμένος να δείξει ο Αντώνης Σαμαράς.
Καμία ανοχή από τον Σαμαρά!

ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Εξωγήινη μούμια βρέθηκε στην Αίγυπτο


Οι φήμες που ψιθυρίζουν εδώ και χρόνια είναι ότι μία εξωγήινη μούμια είχε βρεθεί στην Αίγυπτο, και η οποία βρίσκεται σε ένα νεκρικό θάλαμο δίπλα σε ένα μεγάλο Φαραώ.
Το σώμα ενός τέλεια διατηρημένου, εξωγήινου είχε μουμιοποιηθεί και βρέθηκε θαμμένο σε μια αρχαία πυραμίδα. Ένα μυστηριώδες πλάσμα από μεταξύ 150 και 160 εκατοστών βρέθηκε από έναν αρχαιολόγο κοντά στο Lahun όταν διερευνούσε μια μικρή πυραμίδα της δυναστείας doceaba του Senusret II. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν αποκαλύφθηκε αμέσως.Η μούμια από ότι φαίνεται είναι ένας εξωγήινος και χρονολογείται πάνω από 2000 χρόνια και φαίνεται ότι μοιάζει με ένα ανθρωποειδές, είπε μια πηγή στο αιγυπτιακό Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο οποίος παρείχε λεπτομέρειες και φωτογραφίες που είχε βρει, αλλά το έκαναν κάτω από συνθήκες ανωνυμίας.

ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Εξωγήινη μούμια βρέθηκε στην Αίγυπτο

Η μούμια από ότι φαίνεται είναι ένας εξωγήινος και χρονολογείται πάνω από 2000 χρόνια και φαίνεται ότι μοιάζει με ένα ανθρωποειδές, είπε μια πηγή στο αιγυπτιακό Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο οποίος παρείχε λεπτομέρειες και φωτογραφίες που είχε βρει, αλλά το έκαναν κάτω από συνθήκες ανωνυμίας.
Επιγραφές στον τάφο της μούμιας έδειξαν ότι ο βασιλιάς ήταν ένας σύμβουλος που ονομάζεται Osirunet, που σημαίνει αστέρι ή αποστέλλονται από τον ουρανό.
Το μουμιοποιημένο σώμα θάφτηκε με μεγάλο σεβασμό και φροντίδα, το οποία συνοδεύεται από μια σειρά από παράξενα αντικείμενα ξένα προς τα αρχαιολογικά δεδομένα, και οι διαχιρειστές του μουσείου δεν μπορούν να τα προσδιορίσουν.
Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η μούμια ανακαλύφθηκε από τον Δρ Βίκτορ Lubek, Τσέχο πολίτη και συνταξιούχο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. Ο αρχαιολόγος το βρίσκει στο κρυφό διαμέρισμα, ενώ διεξάγει έρευνα σε ένα μικρό χώρο της κύριας πυραμίδας, Senusret II, το οποίο περιέχει τη βασίλισσα του Φαραώ.
Στο χώρο βρέθηκαν επίσης ορισμένα μείγματα από χρυσό και πηλό που καλύπταν το σώμα, καθώς και ίχνη από λινό ύφασμα, όπως και η εμφάνιση, που καλύπτει το δέρμα από το αινιγματικό ον.
Τα αντικείμενα που περιέχονταν στον τάφο ήταν αντικείμενα κατασκευασμένα από κάτι συνθετικό και κανείς δεν μπορούσε να το προσδιορίσει. Κανείς δεν έχει βρει παρόμοια στοιχεία σε άλλους αιγυπτιακούς τάφους και έτσι η ανακάλυψη θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να είναι αρκετά συμαντική για την αρχαιολογία.
Ο ανώνυμος αγγελιοφόρος που έχει λάβει τις πληροφορίες, είπε επίσης ότι η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Αιγύπτιους αξιωματούχους, οι οποίοι θέλουν να το κρατήσουν κρυφό μέχρι να έχουν μια εύλογη εξήγηση για την παράξενη μούμια.
Η κυβέρνηση έχει διαβουλεύσεις με ένα σεβαστό αριθμό των αρχαιολόγων, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το εύρημα. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε εμπειρογνώμονας, που έχει δει τη μούμια έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι γήινης προέλευσης, είπε η πηγή.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό είναι ένας εξωγήινος ο οποίος με κάποιο τρόπο κατέληξε να συμβουλεύει τον Αιγύπτιο βασιλιά. Αλλά όλοι στην κυβέρνηση κινούνται μακριά από το συμπέρασμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις νέες ιδέες, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν βοήθεια από εξωγήινους στην οικοδόμηση του εξαιρετικού πολιτισμού τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πέτρος Παπαπολυβίου: 100 χρόνια Σχολής Μιτσή(ΚΥΠΡΟΣ)


ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ αυτή τη βδομάδα εκατό χρόνια λειτουργίας της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, στη Λεμύθου. Ελάχιστα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της κυπριακής υπαίθρου και ειδικά σε τόσο ορεινή περιοχή μπορούν να καυχηθούν για ανάλογη και συνεχή ιστορική παρουσία, γεγονός που κάνει την επέτειο αυτή ξεχωριστή. 
Ιδρυτής της Σχολής ήταν ο Δημοσθένης Μιτσής (1848-1923) από τη Λεμύθου, που έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λάρνακα και αφού σπούδασε στο Λίβανο, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου έζησε στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. Στη χώρα του Νείλου μετέβη την εποχή του ανοίγματος της διώρυγας του Σουέζ (1869) και κατάφερε να δημιουργήσει ανθηρές επιχειρήσεις και να αποκτήσει μεγάλη περιουσία. Αναμείχθηκε στα κοινά της κυπριακής παροικίας, με την πολυετή συμμετοχή του στο συμβούλιο της «Ελληνικής Αδελφότητος των εν Αιγύπτω Κυπρίων» και αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες των νεότερων χρόνων, αφού δώρισε τεράστια ποσά για κοινωνικά έργα και ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων της Κύπρου. Για την ίδρυση της Εμπορικής Σχολής στη Λεμύθου, δώρισε συνολικά το αστρονομικό ποσό των 20.000 λιρών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις και σχόλια για την «εκκεντρικότητα» του δωρητή. Ο Μιτσής είχε προνοήσει στους όρους της δωρεάς η Σχολή να διοικείται από πενταμελή επιτροπή, όπου θα πλειοψηφούσαν Βρετανοί, καθορίζοντας ότι σε περίπτωση μεταπολίτευσης το σχολείο θα διατηρούσε «την αγγλικήν αυτού υπηκοότητα», μέχρι την απόδοση του νησιού στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελούσε πρόκληση για την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της εποχής (των ιδίων που είχαν αναλώσει δέκα χρόνια εμφύλιας διαμάχης στο διχαστικό «Αρχιεπισκοπικό ζήτημα») οι οποίοι δεν επιθυμούσαν τη βρετανική ανάμειξη στην ελληνική παιδεία, και θα προτιμούσαν η δωρεά Μιτσή να δινόταν σε άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, σε μια από τις τρεις μεγάλες πόλεις. (Χαρακτηριστικά, ο Νικόλαος Καταλάνος ονόμασε τη Σχολή «μνημείο παραφροσύνης…»). 
Παρά την έντονη πολεμική των πολιτευτών και του Τύπου, και τα προβλήματα που δημιουργούσε η απόσταση, το υποτυπώδες οδικό δίκτυο και οι γενικότερες κοινωνικές συνθήκες, τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά στις 18 Σεπτεμβρίου 1912. Πρώτος διευθυντής, προς γενική ικανοποίηση, διορίστηκε ο μεγάλος ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης. Η Εμπορική Σχολή δοκιμάστηκε κατά το πρώτο έτος από έντονα εσωτερικά προβλήματα και φυγή ορισμένων μαθητών που οδήγησαν στην αποχώρηση του Λιπέρτη, αλλά με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επιβληθεί στην περιοχή, αν και αντιμετώπιζε τη «συγκρατημένη αντιπαλότητα» των κατοίκων των μεγάλων γειτονικών χωριών, ενώ από την επόμενη χρονιά ιδρύθηκε η Σχολή Πεδουλά, με τις ευλογίες της Εκκλησίας. 
Για τη Σχολή Μιτσή υπάρχει μια εξαιρετική μονογραφία του Κωστή Κοκκινόφτα («Η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου (1912-2004), Λευκωσία 2005), όπου ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την αιωνόβια πορεία του εκπαιδευτηρίου της Μαραθάσας, την καταγωγή και τον αριθμό των μαθητών, τα μαθήματα που διδάσκονταν, τους επαγγελματικούς προσανατολισμούς και την αποκατάσταση των αποφοίτων, τους Έλληνες και Βρετανούς καθηγητές, τις αλλαγές μετά την Ανεξαρτησία (όταν έγιναν δεκτές και μαθήτριες). 
Ίσως η πιο εντυπωσιακή (και πικρή) πτυχή που συνδέεται με την ιστορία της Σχολής Λεμύθου είναι η σύγκριση της διαχείρισης του κληροδοτήματος Μιτσή, στον αιώνα που πέρασε, με την κατάληξη των άλλων γενναίων δωρεών στα ελληνικά εκπαιδευτήρια του τόπου... 

29 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτρα: Ηρεμία στις φυλακές Αγίου Στεφάνου


Σταμάτησε το κλίμα αναταραχής που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, και του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνου Σκανδάμη.
Ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των κρατουμένων και άκουσαν τα αιτήματά τους, που είχαν να κάνουν κυρίως με την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε άρθρα του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αφού όπως ειπώθηκε το νέο νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο για την ψήφιση του από την Βουλή και ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα των κρατουμένων.
Έτσι λοιπόν σήμερα οι κρατούμενοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δηλαδή να παρασκευάζουν φαγητό και ψωμί, όπως επίσης να γίνεται κανονικά η μεσημεριανή καταμέτρηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Η σφαγή της Κεφαλονιάς.9600 Ιταλοί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς



Η ιστορία είναι τραγική και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η γερμανική Βέρμαχτ ήταν ένας στρατός αδίστακτος. Πρόκειται για την ιστορία της εκτέλεσης των πρώην συμμάχων Ιταλών στη Κεφαλονιά.
Μετά την ανακωχή της Ιταλίας με τους Συμμάχους τον Σεπτέμβριο του 1943, στις 11 Σεπτεμβρίου, η ιταλική ηγεσία έστειλε δύο σαφείς οδηγίες στον Ιταλό στρατηγό  Gandin, σύμφωνα με τις οποίες «τα γερμανικά στρατεύματα πρέπει να θεωρηθούν ως εχθρικά» και ότι «στις προσπάθειες αφοπλισμού από τις γερμανικές δυνάμεις, πρέπει να αντισταθούμε με όπλα». Στις 13 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική νηοπομπή πέντε πλοίων προσέγγισε την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι. Οι ιταλοί αξιωματικοί πυροβολικού με δική τους πρωτοβουλία, διέταξαν το πυροβολικό να ανοίξει πυρ, βυθίζοντας έτσι δύο γερμανικά αποβατικά σκάφη και σκοτώνοντας πέντε Γερμανούς

Η σφαγή ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μία εβδομάδα. Μετά από την ιταλική παράδοση, ο Χίτλερ έδωσε διαταγή επιτρέποντας στους Γερμανούς να εκτελούνν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε Ιταλό αξιωματικό ο οποίος αντιστεκόταν και στις 18 Σεπτεμβρίου, η γερμανική ανώτατη εντολή εξέδωσε ένταλμα όπου αναφέρεται ότι “λόγω της άπιστης και ύπουλης συμπεριφορά των Ιταλών της Κεφαλονιάς, δεν πρέπει να κρατηθούν ως αιχμάλωτοι”. Οι Γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν την εκτέλεση των Ιταλών σε ομάδες των 4 έως 10 κρατουμένων, σκοτώνοντας πρώτα τους Ιταλούς που παραδόθηκαν, με πολυβόλα. Μετά οι Γερμανοί μετέφεραν τους υπόλοιπους αιχμαλώτους στο δημαρχείο των Αγίων Θεοδόρων και εκεί οι κρατούμενοι εκτελέστηκαν από οκτώ αποσπάσματα.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει τη διαταγή να χτυπήσουν τους Ιταλούς χωρίς οίκτο.
Η σφαγή χιλιάδων Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου στην Κεφαλονιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της γερμανικής Βέρμαχτ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Είναι η ιστορία που μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με την ταινία “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”.

Καταδίκη του επιχειρηματία Πετζετάκι

Το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμλειοδικείο Αθηνών, σήμερα 28.9.2012, καταδικάσε τον επιχειρηματία Γεώργιο Πετζετάκι, σε συνολική ποινή φυλάκισης 10 (δέκα) ετών, χωρίς αναστολή και δυνατότητα εξαγοράς της ποινής του, για… το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους άνω των 4.000.000 ευρώ. Το Δικαστήριο δεν έδωσε καμία αναστολή στον επιχειρηματία και, πλέον, ο Πετζετάκις καταζητείται, αφού δεν ηταν παρών στην αιθουσα, αλλά δια του δικηγορου του.


http://panhellenicpost.com/archives/22334

Συμφωνούν ΗΠΑ-Ισραήλ για τα πυρηνικά του Ιράν

Στην ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν από τα αποκτήσει πυρηνικά όπλα συμφώνησαν πλήρως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινό στόχο των δύο χωρών.
Ο Νετανιάχου χαιρέτισε από την πλευρά του, τη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις αρχές της εβδομάδας, να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Παραταύτα, στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ειδικότερα για το αν ο Ομπάμα μετέβαλε τη στάση του ή αν υποχώρησε στο πιεστικό αίτημα του Ισραήλ (πληροφορίες μιλούσαν σχεδόν για τελεσίγραφο προς την Ουάσινγκτον) να επιλυθεί το ζήτημα διά της αστυνομικής βίας.
Το Ισραήλ είχε ζητήσει μία κατ’ίδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αίτημα που απέρριψε ο Λευκος Οίκος τροφοδοτώντας φημολογία και εκτιμήσεις ότι επικρατεί ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές με αφορμή την ανησυχία του Ισραήλ για το ιρανικό πρόγραμμα και την πρόθεση που εξέφρασε εμμέσως να επέμβει έστω και μονομερώς.
Η Ουάσινγκτον πάντως είχε ζητήσει να μην υπάρξει επιθετική ενέργεια πριν από τις 6 Νοεμβρίου, την ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών.
Στην ομιλία του την Πέμπτη ο Νετανιάχου έφερε το θέμα του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε να μπουν κόκκινες γραμμές πριν είναι πολύ αργά.
Όπως εξήγησε, κρατώντας μάλιστα και ένα μεγάλο διάγραμμα με την «βόμβα» του ιρανικού προγράμματος έτοιμη να εκραγεί, μέχρι το καλοκαίρι το Ιράν θα έχει στα χέρια του το όπλο.
* Επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό θα έχει την Παρασκευή και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ.

Newsroom ΔΟΛ

Γνωστός εφοπλιστής αυτοκτόνησε στην Αθήνα


- Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και βρέθηκε σε λίμνη αίματος – Προηγουμένως κατέστρεψε ευρω, δολάρια και λίρες συνολικής αξίας 500.000 ευρώ

Ζούσε μόνος του και έκανε συνεχώς ταξίδια. Γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, με τεράστια περιουσία. Τις τελευταίες ημέρες είχε εξαφανιστεί αλλά κανενός το μυαλό δεν πήγε στο κακό. Στις αρχές της εβδομάδας η οικιακή βοηθός τον βρήκε νεκρό σε μια λίμνη αίματος, στο διαμέρισμά του στο κέντρο της Αθήνας. Με μια σφαίρα, έβαλε τέλος στη ζωή του…
Το διαμέρισμά του στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου 157 στο κέντρο της Αθήνας.
Το διαμέρισμά του στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 157 στο κέντρο της Αθήνας.
Τους τελευταίους 3- 4 μήνες έλεγε οτι ήταν απογοητευμένος. Απο την οικονομική κατάσταση, απο τον κόσμο, δεν είχε πια  όνειρα. Κάποιες φορές μάλιστα είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να βάλει τέλος στη ζωή του, όπως λέει και ένας φίλος του με τον οποίο σχεδόν κάθε πρωί έπιναν καφέ στο καφενείο του.
Λίγο πριν αυτοκτονήσει ο 55χρονος χρησιμοποιήσε καταστροφέα εγγράφων για να κόψει σε λωρίδες χαρτονομίσματα, δολάρια ακόμη και λίρες Αγγλίας συνολικής αξίας 500.000 ευρώ. Δεν τα χάρισε κάπου γιατί όπως έλεγε ήταν απογοητευμένος απο τους ανθρώπους…
 Ρεπορτάζ Μιχάλης Λαγάνης
Πηγή: NewsIt.gr

Εντονος προβληματισμός για το ΣΑΕ και ψήφος ομογενών


Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαρέων «Βύζας» Σπύρος Γαρυφάλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ΣΑΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. 
Τα θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία νέου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τον προσδιορισμό των σχέσεων των αποδήμων με τη γενέτειρα, την επιστολική ψήφο, το φορολογικό σύστημα και τα δικαιώματα των ομογενών στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοικτής συγκέντρωσης με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ενώ παραβρέθηκε και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος.


Αν και η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, εν τούτοις το ενδιαφέρον των παρισταμένων ήταν μεγάλο, διότι συμμετείχαν στον διάλογο και παρείχαν τη δυνατότητα στον κ. Τσιάρα να καταγράψει και μια σειρά ζητημάτων που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αλλά των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης καλωσόρισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μετά από μεγάλο διάστημα έχουν ανάμεσά τους έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Λος Αντζελες, στον Αγιο Φραγκίσκο, στο Σικάγο, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη και επεσήμανε ότι στόχος ήταν ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια και η αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της Ομογένειας.


Στη συνέχεια, μίλησε για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και ότι βρέθηκαν στην ίδια μοίρα και άλλες χώρες. Εστίασε επίσης την προσοχή του στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που επιδιώκουν στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.


Βασική προϋπόθεση, όπως ανέφερε, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι η συμμετοχή της κοινωνίας, η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, η άρση των διαχωριστικών γραμμών και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι η βοήθεια της Ομογένειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού επεσήμανε ότι υπήρχαν δύο δρόμοι: ο πρώτος να κλείσει και ο δεύτερος να αλλάξει ριζικά και να αναβαθμιστεί.
Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν σε συνεργασία με την νυν ηγεσία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου ΣΑΕ έχοντας ως βασικές προϋποθέσεις την αυτοδιοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση και την κάθετη εκπροσώπηση όλων των αποδήμων.
Τόνισε ότι προ δέκα ημερών συγκρότησαν την επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου, ούτως ώστε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να τεθεί για ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά θα γίνουν οι περιφερειακές εκλογές και τον Ιούνιο θα συνέλθει η παγκόσμια συνέλευση και θα εκλεγεί το νέο προεδρείο.
Ο ομιλητής κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια και να αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν από κοινού οριστικό τέλος σε μια αρνητική πραγματικότητα του παρελθόντος.
Μετά την ομιλία ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τον κ Τσιάρα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Θεόδωρος Μοσχοκάρφης έθεσε «επί τάπητος» το πάγιο αίτημα της επιστολικής ψήφου των ομογενών. «Θέλουμε με τη δική μας ψήφο να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια αλλαγής στη γενέτειρα», επεσήμανε.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το νέο ΣΑΕ, το οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν μπορεί να προκαλέσει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει στη Βουλή.
Ο κ. Σπύρος Γαρυφάλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαρέων «Βύζας» και συνάμα εκλεγμένο μέλος του συντονιστικού οργάνου του ΣΑΕ Αμερικής, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα από το 2006 που εκλέχτηκαν μέχρι σήμερα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους στις 7 Μαϊου 2010 αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του ΣΑΕ.
Διευκρίνισε ότι βασική αιτία ήταν ο οικονομικός απολογισμός και ρώτησε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιάρα για τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το ΣΑΕ Αμερικής. Τόνισε επίσης, ότι η μόνη ομόφωνη απόφαση που έχουν λάβει ήταν εκείνη υπέρ της επιστολικής ψήφου.
Απαντώντας στην ερώτηση ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα επόμενο βήμα χωρίς να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός του ΣΑΕ.


«Το 2008 το ΣΑΕ Αμερικής έλαβε χορηγία $240.000, το 2009 έλαβε $192.000 για τη λειτουργία του και $80.000 για τη νεολαία, το 2010 έλαβε $60.000, ενώ το 2011 δεν έλαβε ούτε ένα δολάριο», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.


Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Χρήστος Κοσοβίτσας υπογράμμισε την άγνοια που υπάρχει στους κόλπους των ομογενών για το ρόλο και τη δράση του ΣΑΕ και τόνισε την αναγκαιότητα απόκτησης μια ισχυρούς ηγεσίας της Ομογένειας.
Ο κ. Ντίνος Ράλλης, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως πρότεινε να μην συνδυαστεί και να μην συσχετιστεί η προσπάθεια για την ανανέωση του ΣΑΕ με την προσπάθεια κατοχύρωσης του δικαιώματος της ψήφου. «Δώστε μας την ευκαιρία και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά με την ψήφο των ομογενών», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής, Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης, ρώτησε αν το ΣΑΕ θα έχει τον ρόλο μιας «ομπρέλας» και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας ο κ. Τσιάρας, είπε ότι το ΣΑΕ θα παίξει πολιτικό ρόλο για τον Απόδημο Ελληνισμό και ότι οι συνομιλίες με το κράτος των Σκοπίων έχουν παγώσει και προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον Μάθιου Νίμιτς και με άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Ο πρώην κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη φορολογία των Αποδήμων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Οποια πόρτα και αν έχουμε χτυπήσει τη βρήκαμε κλειστή και υποχρεωθήκαμε να βρούμε άλλους τρόπους και μεθόδους για να υλοποιήσουμε τις επενδύσεις», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης και εστίασε την προσοχή του στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος και την εφαρμογή του Fast Track και στον νέο αναπτυξιακό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Κώστας Τομόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης και τόνισε ότι κάθε φορά που προσκομίζει ένα πιστοποιητικό ζητούν ένα νέο.
Ο Δρ. Φρίξος Γκούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, αναφέρθηκε στη φορολόγηση των σπιτιών των ομογενών και στη φορολόγηση του συναλλάγματος που εισαγάγουν οι ομογενείς για την αγορά ακινήτων στη γενέτειρα.
Ο κ. Γιάννης Καλτσάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Περίστας Ναυπακτίας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα του οικονομικού απολογισμού του ΣΑΕ και πρότεινε την απλούστευση της διαδικασίας όσον αφορά το σφράγισμα των αυτοκινήτων που έχουν οι ομογενείς στην Ελλάδα.
Οι υπόλοιπες ερωτήσεις των ομογενών αφορούσαν την ατιμωρησία που επικρατεί, τις αποδοχές των βουλευτών, το «πόθεν έσχες», τα τεκμήρια φορολόγησης των ομογενών και τη φορολόγηση των εξ αδιαιρέτου διαμερισμάτων είτε και ακινήτων στην Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Δημήτρης Τσάκας

Ξεκινά η δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'


Ο Πάπας μαζί με τον Γκαμπριέλε

Αγία Έδρα, Βατικανό
Η δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Πάουλο Γκαμπριέλε, αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, σε ένα από τα πιο δυσάρεστα περιστατικά στην πρόσφατη ιστορία του Βατικανού.
Ο 46χρονος άντρας κατηγορείται για κλοπή προσωπικών απόρρητων εγγράφων του ποντίφικα, τα οποία στη συνέχεια προωθούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκαμπριέλε ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτές τις πράξεις στην προσπάθειά του να «καθαρίσει» τη διαφθορά στην έδρα της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκαμπριέλε παραδέχτηκε στους ανακριτές ότι ενήργησε επειδή είδε «κακό και διαφθορά παντού μέσα στην Εκκλησία» και ήθελε να ξεσκεπάσει τις κακοήθειες, «αφού ο Πάπας δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος».
Το περιεχόμενο των εγγράφων υποδείκνυαν ότι υπήρχαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανώτατων κλιμακίων της Εκκλησίας ως προς την εξουσία.
Ο Γκαμπριέλε χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «όργανο του Αγίου Πνεύματος».
Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης έως τέσσερα έτη. Ωστόσο, μπορεί να του δοθεί χάρη από τον Πάπα.
Ο Π.Γκαμπριέλε δικάζεται μαζί με τον τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κλαούντιο Σκιαρπελέτι, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε στην διάπραξη του εγκλήματος.

ΑΠΕ/Reuters

Ξεκινά από τη Δεύτερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα επώδυνα μέτρα


Αθήνα
Νέος γύρος δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων ξεκινά από τη Δευτέρα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, καλείται να διαχειρισθεί ένα εσωτερικό μέτωπο που δημιουργούν οι αντιδράσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία για τα νέα μέτρα, αλλά και το σκηνικό της σκανδαλολογίας που στήθηκε στην πλέον κρίσιμη περίοδο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ψήφιση του πακέτου των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), από την οποία περνούν η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Προέχει ωστόσο, εντός της προσεχούς εβδομάδας, να ανάψει το πράσινο φως από την τρόικα. Σε αγκάθι κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να εξελιχθεί το φορολογικό.

Το πλαίσιο των προτεινόμενων ανατροπών– από τα νέα κλιμάκια που επιβαρύνουν μεσαία εισοδήματα ώς την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου – προκαλεί ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς.

Υπάρχει όμως ανησυχία ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας μπορεί να επιμένουν για ακόμη σκληρότερες περικοπές δαπανών.

Η κυβέρνηση αναζητεί ένα «περιτύλιγμα δικαιοσύνης» για το πακέτο, το οποίο θα προβάλει και ο κ. Σαμαράς στην υπό μορφή διαγγέλματος δήλωσή του προς τους πολίτες όταν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Το εγχείρημα γίνεται δυσκολότερο καθώς τα νέα μέτρα θα προωθηθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις.

Το ζήτημα Μεϊμαράκη, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, εκτός των κλυδωνισμών στην πολιτική σκηνή έχει βάλει στο τραπέζι και την αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Βουλής, ενώ οι λίστες του ΣΔΟΕ με καταγγελλόμενους πολιτικούς για «αδικαιολόγητο πλουτισμό» δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και βραχυκυκλώνουν την κυβέρνηση που ανησυχεί για νέα επεισόδια στο σίριαλ της σκανδαλολογίας. 

Ο Μπλερ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον πόλεμο στο Ιράκ, λέει ο Κόφι Ανάν


Ο Κόφι Ανάν

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είναι το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να είχε μεταπείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ το 2003, δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times.

Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορούσε να κάνει τον Μπους να αλλάξει γνώμη, «λόγω κυρίως της ειδικής σχέσης που είχαν και του γεγονότος ότι ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που είχε συμμαχήσει μαζί του».

Γενικός γραμματέας εκείνη την εποχή, ο Κόφι Ανάν προσθέτει ότι συχνά σκεφτόταν τι θα συνέβαινε αν ο Τόνι Μπλερ είχε πει στον Μπους: «Εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν. Βγάλτα πέρα μόνος σου».

«Πιστεύω πράγματι ότι ο Μπλερ θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον πόλεμο» προσθέτει ο κάτοχος με Νόμπελ της Ειρήνης.

Η εισβολή στο Ιράκ το 2003 ήταν η αρχή ενός πολέμου που διήρκεσε οκτώ χρόνια και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1000.000 αμάχων.

Ο Κόφι Ανάν παραχώρησε τη συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του: «Interventions: A Life in War and Peace» (Παρεμβάσεις: Μια ζωή σε πόλεμο και σε ειρήνη).
ΑΠΕ/Γαλλικό

Για κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος» λόγω των μέτρων μίλησε ο Αλ.Τσίπρας


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Βερολίνο, Γερμανία
Το πακέτο νέων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, ήταν τα βασικά θέματα κατά την διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την ηγετική ομάδα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, Βόλφγκανγκ Γκέρκε και Ντίτερ Ντεμ, στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι η επιμονή στην υλοποίησή του απλώς «ανοίγει περισσότερο τον πάτο του βαρελιού», ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος», η οποία ενδέχεται να απειλήσει ολόκληρη την Ευρώπη αν το νέο πακέτο «σκληρών και βάρβαρων μέτρων έρθει στην Βουλή, υπερψηφιστεί και υλοποιηθεί».

Έκανε δε λόγο για την ανάγκη μιας συνολικής, ευρωπαϊκής, λύσης, καθώς το πρόβλημα, είναι, όπως είπε, ευρωπαϊκό. «Η δυνατότητα για μια άλλη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του Νότου ανοίγει μέσα από τον αγώνα του λαού μας να ακυρώσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα της εφημερίδας Die Zeit στο Αμβούργο. Αργότερα, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Αριστεράς στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Die Linke για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει, το μήνυμα Σαμαρά προς τις Βρυξέλλες

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κοινωνική ένταση που σαρώνει την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The New York Times. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ΕΕ μιλώντας για την Ελλάδα: «Εμείς αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή εσείς πρέπει να μας βοηθήσετε, πρέπει να βοηθήσετε την κατάσταση». Εναλλακτικό σενάριο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι «το τέλος της Ελλάδας»
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

28/9/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού

Σας ενημερώνουμε ότι στον ιστότοπο του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναρτηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού.
Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά από σήμερα, με καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου 2012.



Εως 7/10 οι αιτήσεις για απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό


Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού.
 Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά από σήμερα, με καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου 2012.Όσοι από τους δημόσιους εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν να αποσπαστούν σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2012-2013 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση που αναρτάται στον ιστότοπο http://dipode-aitisi.sch.gr .
Υπογραμμίζεται επίσης, ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (που επιβεβαιώνουν τα όσα δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική αίτηση) θα πρέπει να υποβληθούν στη ΔΙΠΟΔΕ, μέσα σε διάστημα τριών ημερών, από την αρχική επιλογή του υποψηφίου.
ΠΡΟΣΟΝΤΑ–ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
1. Υποψήφιοι για απόσπαση στο εξωτερικό είναι δημόσιοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής οι οποίοι:
α) έχουν τριετή εκπαιδευτική υπηρεσία (να έχουν διδάξει) σε σχολεία Π/θμιας ή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μέχρι και τις 30/9/2012 από το ΦΕΚ διορισμού.
β) έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία αποσπώνται ή της αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασης.
γ) έχουν άδεια του ιερατικού τους Προϊσταμένου στην Ελλάδα και του οικείου Μητροπολίτη στη χώρα υποδοχής, εφόσον πρόκειται για απόσπαση ιερέων-εκπαιδευτικών.
2. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών γίνεται για ένα σχολικό έτος. Δυνατότητα παράτασης με ή χωρίς την καταβολή επιμισθίου υπάρχει, εφόσον διαπιστωθούν υπηρεσιακές ανάγκες και οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση μετά από εγκύκλιο της ΔΙΠΟΔΕ για τις παρατάσεις.
Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός του πρώτου τετραμήνου του σχολικού έτους απόσπασης. Όταν η απόσπαση και η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μετά το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους απόσπασης (δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου, και για χώρες στις οποίες το σχολικό έτος συμπίπτει με το ημερολογιακό μετά τις 30 Απριλίου) το έτος αυτό δεν προσμετράται στην απόσπαση του εκπαιδευτικού στο εξωτερικό.
Η ανάληψη υπηρεσίας του αποσπασμένου εκπαιδευτικού θα πρέπει να γίνει εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης απόσπασής του.
πηγη panhellenic post

Σίριαλ στην TV το νέο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στην Αυστραλία


Documentry02

Σίριαλ στη μικρή οθόνη γίνεται το νέο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στην Αυστραλία. Κεντρικό πρόσωπο της τηλεοπτικής σειράς που γυρίζει διεθνής εταιρεία παράγωγης, είναι ένας Έλληνας μετανάστης που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του στη Μελβούρνη. Στόχος της σειράς είναι να περάσει το μήνυμα στους ξένους, ότι Έλληνας δεν σημαίνει μόνο «λαμόγιο» και «καλοπερασάκιας»
Κάθε μήνα, δεκάδες Έλληνες, πρώην εργαζόμενοι και νυν άνεργοι, μαζεύουν τα απομεινάρια από τα όνειρα και τις ελπίδες τους και μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της δεκαετίας του 1960 αναβιώνει και πάλι, καθώς χιλιάδες πλέον Έλληνες, στην πλειονότητά τους νέοι, αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε μια νέα πατρίδα που θα τους προσφέρει εργασία και ποιότητα ζωής. Ανάμεσά τους και πολλοί που επιλέγουν την Αυστραλία.
Φτάνοντας στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη ή σε κάποια άλλη μεγαλούπολη, ξεκινά γι’ αυτούς ένας νέος Γολγοθάς. Εκείνος του εγκλιματισμού και της προσαρμογής στη νέα τους ζωή. Ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας αποτυπώνεται σε ένα σίριαλ εφάμιλλο με την πραγματικότητα, με πρωταγωνιστές Έλληνες και Αυστραλούς ηθοποιούς.
Η ιδέα αναπτύχθηκε από τον 33χρονο Έλληνα μετανάστη, Σπύρο Χελιώτη, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής της σειράς «Dream of a shadow», και τον Νικήτα Μπάλλα, Έλληνα δεύτερης γενιάς.
Σκοπός της σειράς είναι, αφενός, να αναδείξει τις δυσκολίες που συναντούν οι ομοεθνείς μας στη νέα τους πατρίδα, αφετέρου, να κάνει τους ξένους να διαγράψουν από τη μνήμη τους τούς προσβλητικούς για εμάς όρους «λαμόγια» «κλέφτες» και «τεμπέληδες» που έχουν χαραχτεί στο μυαλό τους, από το άκουσμα της μεγάλης φοροδιαφυγής που υπάρχει στη χώρα μας και της παράνοιας της ελληνικής πολιτικής εφαρμογής.
Η παραγωγή έχει Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, τη γνωστή μέσα από τους «Μικρούς Μήτσους» Μαρίνα Λεοντάρη. Στη σειρά πρωταγωνιστούν επίσης η Ιωάννα Πηλιχού, η οποία υποδύεται τη σύντροφο του Σπύρου Χελιώτη, και η Σάννυ Χατζηαργύρη.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
Πάνε δέκα μήνες από τότε που ο Σπύρος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Μελβούρνη. Εκτός από το εισιτήριό του για την Αυστραλία, είχε ένα ισχυρό κίνητρο για να βρεθεί τελικά από τη μια μέρα στην άλλη σε μια τόσο μακρινή ήπειρο. Όνειρα και δίψα για ζωή. Ό,τι δηλαδή κατάφερε να του στερήσει η πατρίδα του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Οι σπουδές του, πλέον, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ευελπιστεί να είναι το «κλειδί» για να καταλάβει μια υψηλόβαθμη θέση ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες, αφήνοντας στο παρελθόν τη δουλειά του σερβιτόρου. Όχι όπως οι περισσότεροι ομοεθνείς του, που, στην καλύτερη περίπτωση, συμβιώνουν με μακρινούς συγγενείς και εργάζονται ως παρκαδόροι, σερβιτόροι, ακόμη και καθαριστές τουαλετών για να επιβιώσουν, όταν κάποτε στην πατρίδα κέρδιζαν έναν παχυλό μισθό και απολάμβαναν έναν πολύ καλύτερο τρόπο ζωής.
Εκείνος, τουλάχιστον, δεν άφησε πίσω του γυναίκα και παιδιά. Η 5χρονη σχέση του που έληξε δύο μήνες πριν βρεθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ένας ακόμη λόγος για να μαζέψει άρον-άρον τα πράγματά του σε μια μεγάλη βαλίτσα με προορισμό τη «Γη της Επαγγελίας».
Από τότε είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του τη σκέψη να καταφέρει να μείνει στη μακρινή ήπειρο εάν μελλοντικά σταθεί τυχερός στον επαγγελματικό του τομέα. Βέβαια, εδώ δουλειές υπάρχουν, αρκεί κάποιος να έχει όρεξη. Ο Σπύρος έχει πλούσιο βιογραφικό: κάτοχος εταιρείας εκκλησιαστικών ειδών, διευθυντής πωλήσεων μεγάλης εταιρείας -η οποία έκλεισε μετά την ένταξή της στο Χρηματιστήριο- αλλά και με γνώσεις πάνω στην αρωματοποιία και τη βοτανολογία.
Στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε τίποτα, δεν του θυμίζει πια τα χρόνια της ευμάρειας και της ξεγνοιασιάς. «Έχει περάσει το μήνυμα ότι ο Έλληνας είναι καλοπερασάκιας. Πρέπει να τους αποδείξεις το αντίθετο για να σε αγκαλιάσουν οι Αυστραλοί» του είχε πει τον πρώτο καιρό ο Νικήτας, με τον οποίο είναι πλέον φίλοι. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα, αφού είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς. Τότε που οι ξένοι είδαν στο πρόσωπο των Ελλήνων την ανθρωπιά, το φιλότιμο, την εργασιομανία.
«Ώπα», έλεγαν στα γλέντια τους και αναστέναζαν τα νυχτερινά μαγαζιά, κάνοντας τους ντόπιους να κοιτούν με απορία τον αυθορμητισμό των Ελλήνων.
Όλα αυτά, όμως, ανήκουν σε μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμερα ομάδες Ελλήνων συγκατοικούν σε λίγα τετραγωνικά, σφίγγουν το ζωνάρι και αποταμιεύουν χρήματα είτε για να στείλουν στις οικογένειές τους είτε για να μπορέσουν μια μέρα να τις πάρουν κοντά τους.
Εκείνοι που έχουν αυστραλιανή υπηκοότητα ή συγγενείς στην Αυστραλία, είναι τυχεροί, καθώς μπορούν να εργαστούν χωρίς να τους απασχολεί η εγκατάστασή τους εκεί. Για κάποιους άλλους, όμως, η προσπάθεια της παραμονής τους με μόνη οδό την τουριστική βίζα είναι άκαρπη και η επιστροφή τους στην Ελλάδα οριστική.
Πηγή: Neoskosmos.gr
*Φωτογραφία : Σκηνή από το γύρισμα του σίριάλ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ 'ΒΟΥΚΙΝΟ "ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΥΨΗΟΛΟΒΑΘΜΩΝ ΠΟΛΙΤΚΩΝ

Ενω οι ελληνες "αιμορραγουν" και συνθλιβονται  οικονομικα καθημερινα , και ενω οι συγκυβερνητες Σαμαρας-Βενιζελος Κουβελης και ο Υπουργος Οικονομικων  Στουρναρας προσπαθουν να πεισουν τους εταιρους και την τροικα οτι η ελλαδα θα τα καταφερει, ωστε να εκταμιευτει η δοση του Οκτωβριου , ενας πραγματικος "κεραυνος" εσκασε σ'ολα τα τηλεοπτικα ΜΜΕ και εφημεριδες , περι αναμειξης υψηλοβαθμων και μη πολιτικων προσωπων σε "ξεπλυμα" χρηματος με  διαφορες οικονομικες ατασθαλιες, κατι που προκαλεσε πολλα ευλογα ερωτηματικα στους απλους ελληνες στους τροικανους και τους εταιρους μας , διασυροντας διεθνως την Ελλαδα, και εξαναγκαζοντας σε παραιτηση τον τριτο πολιτειακο αρχοντα της χωρας (προεδρο της Βουλης).

Τα παντα ¨αδηφαγα" ΜΜΕ ,αφιερωνουν καθημερινα αρκετες ωρες στο να διατηρουν το θεμα στην επικαιροτητα , ενω οι ¨διαφημησεις¨πανε συννεφο-

ΤΟ ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ πιστο στις αρχες του και -σεβομενοι το "τεκμηριο της αθωοτητος¨" δεν αναδημοσιευει κανενα αρθρο σχετικα μ'αυτην την υποθεση -ουτε ονοματα- εφ'οσον η υποθεση αυτη ευρισκεται στα χερια δικαστικης ερευνας, και δημοσιευουμε παντα τελεσιδικες δικαστικες αποφασεις χωρις σχολια

Ερωταμαι ομως τα διαφορα τηλεοπτικα ΜΜΕ, και εφημεριδες, ...

-Ποιος θα αποκαταστησει την κοινωνικη-και πολιτικη υποσταση  αυτων των 36 πολιτικων που δημοσιευσαν -με ονοματα και φωτογραφιες αν απο την δικαστικη ερευνα η απο δικαστηρια προκυψει η αθωωτητα τους?

-Ποιος θα πληρωσει την προσβολη της προσωπικοτητος τους και την διαταραξη της προσωπικης και οικογενειακης τους γαληνης??
-Τι θα γινει αν μετα ολα αυτα , η τροικα αποφασισει την μη πληρωμη της δοσης του οκτωβριου ??

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ








28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ "ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ "???(επαναλαμβανουμε δημσιευμα του ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Δεν φτανουν τα χαρατσια  δεν φτανουν οι περικοπες σε συνταξεις -επιδοματα και μισθους, εχουμε και το "χαρατσι" του πετρελαιου θερμανσης αλλα και της βενζινης

Ακουσαμε οτι απο 15 οκτωβριου 2012 το πετρελαιο θερμανσης θα πωλειται μεταξυ 1.36-1.60 ευρω το λιτρο (!!) για την δε βενζινη ηδη εχουμε πληρωσει πολλα και  "ο χορος " συνεχιζεται!

Η καθε ελληνικη κυβερνηση αιτιολογει την αυξηση του βαρελιου Brent, και αυξανει τις τιμες -οταν ομως "πεφτει η τιμη του βαρελιου" δεν κατεβαζουν τις τιμες
Αν το λιτρο πετρελαιου θερμανσης θα πωληθει αυτον τον χρονο κατα μεσο ορο 1.50 Ευρω σημαινει οτι ο τονος (1200 λιτρα=1 τονος στα πετρελαια) θα κοστιζει=  1800 ευρω ! που ισοδυναμουν με 2.340 Δολλαρια ΗΠΑ ο τονος (!)

Επειδη εμπορευομαστε πετρελαια στις διεθνεις αγορες- ερωτουμε την καθε ελληνικη κυβερνηση

-ΠΟΣΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΝΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Η ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩΛΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙ 1.300 ΔΟΛΛΑΡΙΑ Η 1.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.??

ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 0.83 ΕUROcents το λιτρο παραδοτεο στην Ελλαδα?

-ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ -
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΖΙΝΗ .......ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ  ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ !!!


-Ποιος οφελειται απο αυτην την μεγαλη διαφορα της τιμης? Περιπου 100% κερδος??
-Τα ελληνικα διυληστηρια ? (ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟΡΟΙΛ-κλπ)?
-Το Κρατος??
-Αν επιβαλλονται υψηλες τιμες επειδη τα διυλιστηρια δικαιολογουνται οτι "δεν βγαινουν" τοτε κλειστε τα διυλιστηρια και κανετε εισαγωγες, αντι να συντηρουνται εις βαρος πλουσιων και φτωχων στην Ελλαδα
-Ετσι θα σταματησει η αισχροκερδια και το λαθρεμποριο πετρελαιων
-Για τους "απιστους Θωμαδες" τους συνιστουμε να παρακαλουθουν καθημερινα τις τιμες στο "Daily Platts" 

-Περιμενουμε παραγγελιες !!
-Σημ. οι προσφορες μας θα αναρτωνται στο ελληνικο κρατικο λινκ "Διαφανεια" αν μας ζητηθει προσφορα ως επισης και 2% στην Τραπεζα Ελλαδος η αλλη ελληνικη τραπεζα σαν "performance bond" για εγγυηση καλης εκτελεσης της προσφορας μας

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ







‘Ελληνας μεταφραστής της ΕΕ μιλάει 32 γλώσσες


Πρόκειται για τον Ιωάννη Οικονόμου, ο οποίος είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη…

Ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου που έγινε στη Λεμεσό με θέμα “Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη”, στην παρουσία της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλας Βασιλείου.
Στην εκδήλωση, περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι διερέυνησαν τρόπους για την καλύτερη εκμάθηση γλωσσών, ενώ παράλληλα θα συζητήσουν το ρόλο των γλωσσών στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.
Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, ο Ιωάννης Οικονόμου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πολύγλωσσος μεταφραστής μεγάλωσε στο Ηράκλειο και από μικρός είχε μια φοβερή περιέργεια να μάθει τι σήμαιναν “οι άγνωστοι ήχοι” που έβγαιναν από τα στόματα των τουριστών που κατέκλυζαν το νησί και έτσι, στα 5 του χρόνια, αρχίζει να μαθαίνει Αγγλικά, ενώ μέχρι να τελειώσει το σχολείο μιλούσε ήδη 8 ξένες γλώσσες.
Σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, όπως δημοσιεύει το ezy.gr, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς και κουλτούρες.
Ως μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο υπήρξε η εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, αφού δεν έχει, όπως λέει, γραμματική, ανώμαλα ρήματα, εξαιρέσεις, “αλλά η έννοια της είναι φοβερή και ήταν μια υπέροχη πρόκληση “. Ευκολότερες θεωρεί τις “λατινογενείς γλώσσες” και έχει πάθος με τις “νεκρές” γλώσσες, αυτές δηλαδή που δεν μιλιούνται πια.
Αφού έμαθε την αμχαρική γλώσσα, γιατί απλά αγαπούσε την αιθιοπική κουζίνα, ο Ιωάννης Οικονόμου, λάτρης και της γαστρονομίας, δεν αποκλείει να μάθει και κορεάτικα, αν και όπως λέει, αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα του αρέσει η κορεατική κουζίνα.
Οι 23 επίσημες γλώσσες των οργάνων της ΕΕ είναι οι ακόλουθες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ομιλούνται επίσης περίπου 60 μειονοτικές και περιφερειακές γλώσσες, καθώς και πάνω από 175 γλώσσες μεταναστών. Ο στόχος των γλωσσικών πολιτικών της Ευρώπης είναι μια Ευρώπη στην οποία όλοι θα διδάσκονται τουλάχιστον δύο γλώσσες εκτός από την μητρική τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο στόχος “μητρική γλώσσα +2″ καθορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη διάσκεψη κορυφής της Βαρκελώνης τον Μάρτιο του 2002.
Η ΕΕ θεωρεί ότι σε περιόδους αυξανόμενης ανεργίας και αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, η ικανότητα χρήσης και κατανόησης ξένων γλωσσών αποτελεί προστιθέμενη αξία και βασικό προσόν για την απασχολησιμότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αποσπάσματα συνέντευξης Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα σε Ομογενειακά Μέσα στη Ν. Υόρκη


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πέρα από το ΣΑΕ υπάρχει κάποιος άλλος θεσμός που έχετε σκοπό να αναμορφώσετε ή το ΣΑΕ είναι το κεντρικό σας μέλημα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Εγώ θα σας μιλήσω πολύ ειλικρινά, επειδή όλη αυτή η ιστορία του ΣΑΕ είχε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και έβλεπε κανείς ότι οι προοπτικές μάλλον δε φαίνονταν να υπάρχουν ή να βλέπουμε φως, αλλά αντίθετα ότι όσο προχωρούσε τόσο έκλεινε ως όργανο και σαν δυνατότητα παρουσίας και ενδεχομένως αποτελεσματικότητας.  Οι επιλογές είναι δύο, ή το κλείνεις ή το κάνεις και λειτουργεί και το αναβαθμίζεις.  Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το ΣΑΕ ξέρετε καλά ότι είναι στο Σύνταγμα, είναι στο ελληνικό Σύνταγμα, δεν είναι μία δομή, ένας φορέας ή ένας οργανισμός, που με ένα σχέδιο νόμου μπορεί κανείς από τη μία ημέρα στην άλλη να το καταργήσει και επιπλέον για να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν μία προσπάθεια, ένα όραμα, αν θέλετε μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία συμμετείχε, τουλάχιστον στην αρχή, ένα μεγάλο κομμάτι του αποδήμου ελληνισμού, δύο-τριών δεκαετιών.

Επιθυμία είναι –και προσωπική και της Κυβέρνησης βεβαίως– το ΣΑΕ να λειτουργήσει και να παίξει ρόλο, εκεί είμαστε εστιασμένοι, αυτή είναι η προσπάθειά μας.  Αν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες ή αν υπάρχουν άλλοι φορείς ή άλλοι οργανισμοί ενδεχομένως να είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο, όμως επειδή υπήρχαν και διάφορα ζητήματα, τα οποία μας πίεζαν χρονικά, παραδείγματος χάρη η λήξη της θητείας του σημερινού Προεδρείου του ΣΑΕ, που είναι στο τέλος του χρόνου, αντιλαμβάνεστε ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της συνέχειάς του, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί στον παρόντα χρόνο, αντιμετωπίζεται, δεν έχουμε καταλήξει, μπορώ να σας πω αν θέλετε τα βήματα τα οποία έχουν προγραμματιστεί ήδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα…  Ήδη έχω υπογράψει την Επιτροπή, τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα μας παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου. Η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη σε δύο μήνες από τη σύστασή της, δηλαδή εγώ θα σας το πω χονδρικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να μας παρουσιάσει το καινούργιο σχέδιο νόμου.  Τέλος Νοεμβρίου το καινούργιο σχέδιο νόμου θα δοθεί για διαβούλευση για δύο μήνες σε όλον τον ομογενειακό ελληνισμό και στα πολιτικά κόμματα φυσικά, ούτως ώστε με παρατηρήσεις, με προτάσεις, με διορθώσεις να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε περίπου δύο μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί η νομοθετική αναγκαιότητα, εν πάση περιπτώσει η νομοθετική διαδικασία που αφορά το νέο νόμο, δηλαδή να περάσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Ολομέλεια, ψήφιση στην Ολομέλεια, Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης.  Αισιοδοξούμε ότι τέλος Μαρτίου θα έχουμε το καινούργιο νομοσχέδιο που θα αφορά το ΣΑΕ και έχουμε βάλει μια προθεσμία, σε συμφωνία με το Προεδρείο και τους συντονιστές, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να έχουμε τελειώσει με όλα και να έχουμε ένα καινούργιο, ανανεωμένο, διαφορετικό ΣΑΕ.  Όταν λέω ότι πρέπει να έχουμε τελειώσει με όλα, εννοώ ότι θα πρέπει να έχουν γίνει οι περιφερειακές εκλογές αν το μοντέλο του νέου νομοσχεδίου προβλέπει μία αντίστοιχη διαδικασία και βεβαίως μέσα από μία τακτική Συνέλευση να έχει οριστεί το νέο Προεδρείο.  Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον στο βαθμό που με αφορά, ενδεχομένως στην αρχή τηρείται με τον πλέον συγκεκριμένο και σαφή και απόλυτο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πρώτον, αν θα επιλέξετε να δώσετε την ψήφο, ούτως ώστε να επιλέγουμε κόμματα στην Ελλάδα –που αυτό θα είναι μία ταφόπετρα ακόμα, άποψή μου προσωπική πάλι, γιατί θα χωριστούμε– ή δεύτερον, αν θα δώσετε το δικαίωμα να αποκτήσει ο ομογενής πια δική του φωνή, με δικούς του ανθρώπους, για να εκφράζεται και μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απ’ έξω, ούτως ώστε να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση, για να μπορέσει τελικά να βάλει και τα θέματά του επί τάπητος, γιατί μέχρι τώρα οι ομογενείς, καταλαβαίνετε, έχουν συσπειρωθεί στις διάφορες ομογενειακές οργανώσεις, στις διάφορες ομοσπονδίες, στα διάφορα εθνικά συμβούλια, τα οποία όταν θέλουν θα τα στηρίξουν, αν δε θέλουν τραβούν το χαλάκι, ξέρετε από αυτά τα πράγματα, όλοι μας τα γνωρίζουμε.  Νομίζω ότι η δεύτερη επιλογή στο θέμα της ψήφου και θα συσπειρώσει τον ελληνισμό, αλλά και θα τους δώσει τη φωνή, αλλά και το δικαίωμα να συζητήσουν τα θέματά τους επί τάπητος, τί τους αφορά σήμερα, τί τους αφορά αύριο, τί τους αφορά στο διηνεκές και σε σχέση με τη γενέτειρα, γιατί είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τη μάνα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Σε ποιους θα δώσετε το δικαίωμα να ψηφίσουν;


Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Ξέρετε πολύ καλά σε ποια πολιτική παράταξη ανήκω, γνωρίζετε και στο παρελθόν, επιχειρήσαμε μία συνταγματική αναθεώρηση με πολύ συγκεκριμένη πολιτική θέση, θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στον ομογενειακό ελληνισμό.  Τότε δεν έτυχε της αποδοχής από το ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί μία τέτοια επιλογή ξέρετε ότι χρειάζεται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Η θέση τουλάχιστον του κόμματος ή της παράταξης στην οποία βρίσκομαι δεν έχει αλλάξει, είναι σταθερή, είναι ίδια, σας το ξεκαθαρίζω για να είμαστε εντελώς καθαροί στην επικοινωνία μεταξύ μας.  Όμως, αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αφενός μεν χρειάζεται την κατά βάση διαβουλευτική διαδικασία με τους άλλους πολιτικούς χώρους, γιατί χρειάζεται η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και χρειάζεται και η αποσαφήνιση των όρων.

Υπάρχουν ζητήματα πραγματικά εξαιρετικής, μεγάλης σπουδαιότητας, που μπορούμε να αναδείξουμε μέσα από τη λειτουργία ενός αναβαθμισμένου, σοβαρού, ανανεωμένου ΣΑΕ, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό προϋποθέτει αφενός μεν να πείσουμε την κοινή γνώμη του οικουμενικού ελληνισμού ότι αυτό το ΣΑΕ που έχουμε να κάνουμε είναι κάτι διαφορετικό και κάτι καινούργιο, μιας και η εμπειρία μέχρι σήμερα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά κυρίως χρειάζεται και την ατομική ευθύνη της ενεργοποίησης.  Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται και το τί κάνει, ανεξάρτητα με το αν είναι θέμα συμμετοχής του σε μία επαγγελματική οργάνωση, σε έναν κοινωνικό φορέα ή εν πάση περιπτώσει στο γενικότερο κοινωνικό ή πολιτικό γίγνεσθαι, κουβαλά το κομμάτι της ευθύνης, της σοβαρής ευθύνης της συμμετοχής του ή και της μη συμμετοχής του, και η συμμετοχή είναι ευθύνη και η μη συμμετοχή είναι ευθύνη.  Άρα λοιπόν, εδώ βρισκόμαστε, αν θέλετε, αντιμέτωποι και με μία συνολική προσπάθεια στην οποία σας καλώ κι εσάς ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που ο καθένας από εσάς έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, να συμβάλετε για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, αφενός μεν για την Ελλάδα, αφετέρου δε για τον απόδημο ελληνισμό, πρέπει να κάνουμε μία υπέρβαση του εαυτού μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που πρέπει.  Υπάρχει ένα παράδειγμα στην Ελλάδα, τρία κόμματα συνεργάζονται για να στηρίξουν τη χώρα αυτήν την κρίσιμη στιγμή.  Δεν μπορεί ο απόδημος ελληνισμός να μένει οχυρωμένος πίσω από παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όλοι κάνουμε την υπέρβασή μας σε αυτήν τη φάση, όλοι θέτουμε ως προτεραιότητα τη σωτηρία της πατρίδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ξέρω ότι εφόσον θα σας δοθούν οι οικονομικοί απολογισμοί -γιατί μέχρι στιγμής, όπως είπατε, δεν έχουν δοθεί- εφόσον θα σας δοθούν και θα προκύψουν κάποιες ατασθαλίες, εάν προκύψουν κάποιες ατασθαλίες, θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη, θα μάθει ο κόσμος τελικά τί έκανε η Αμερική, τί έκανε η Αυστραλία, τί έκανε η Αφρική με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου;  Αυτή είναι η μία ερώτηση και το δεύτερο σκέλος είναι, ποια θεωρείτε ότι είναι σημαντικά κίνητρα για τη νεολαία, για τους νέους εδώ, τους Ελληνοαμερικανούς, να συμμετέχουν στο ΣΑΕ;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Οι απολογισμοί που λείπουν είναι απολογισμοί τριών-τεσσάρων χρόνων, τριών χρόνων αν δεν κάνω λάθος, οι προηγούμενοι υπάρχουν.  Εννοείται, ότι οτιδήποτε έρθει, όχι μόνο δημοσιοποιείται, αλλά ακολουθεί και τη διαδικασία που προβλέπεται, δεν το συζητώ.

Το δεύτερο που θέσατε, που είναι πολύ σημαντικό, για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, δηλαδή αν πάμε να κάνουμε ένα νέο ΣΑΕ με τους ίδιους ανθρώπους, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε αποτύχει από την αρχή.  Χωρίς να έχει η συγκεκριμένη μου αιτίαση αναφορά στα πρόσωπα.  Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.  Δε θεωρώ ότι κανένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν, κάποιοι από αυτούς έχουν δώσει και τον εαυτό τους και την ψυχή τους και με τεράστιο κόπο και με μεγάλη προσπάθεια να συμβάλουν σε αυτό που προσπαθούσε να κάνει το ΣΑΕ για τόσα χρόνια. Όμως, αν πάμε να κάνουμε ένα πράγμα με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό και να το παρουσιάσουμε στον ομογενειακό ελληνισμό, είναι λογικό ότι δε θα έχει καμία απολύτως απήχηση.

Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε καταρχήν την είσοδο νέων ανθρώπων, αλλά επειδή το ερώτημά σας ήταν σε μία άλλη κατεύθυνση, θα σας απαντήσω ότι αν μου πείτε πού δούλεψε το ΣΑΕ τα προηγούμενα 15, 17 χρόνια;  Ένα μικρό κομμάτι προσφοράς του ήταν στη νεολαία, τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που γνωρίζω εγώ.  Με ποιον τρόπο;  Με αυτές τις συναντήσεις που κατάφερνε να κάνει, σχεδόν κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, όπου παιδιά, νέοι άνθρωποι, από όλον τον κόσμο με διαφορετικές εμπειρίες, με διαφορετικά βιώματα, με διαφορετική κοσμοθεωρία ενδεχομένως ή τρόπο ζωής, φανταστείτε το Ελληνόπουλο που ζει στην Αυστραλία με το Ελληνόπουλο που ζει στη Νότιο Αμερική, το Ελληνόπουλο που ζει στην Αφρική, το Ελληνόπουλο που ζει στις παρευξείνιες χώρες και το Ελληνόπουλο που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Είναι άνθρωποι του κόσμου εντελώς διαφορετικοί, οι οποίοι δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι όταν βρίσκονται μαζί αρχίζουν να δημιουργούν άλλου είδους δεσμούς ανταλλάσσοντας αυτό που έχουν μέσα τους ως πολιτιστική-πολιτισμική αντίληψη, αλλά πολύ περισσότερο, επαναλαμβάνω, σε έναν τόπο που γι’ αυτούς είναι σημείο αναφοράς και δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Εκεί λοιπόν έγινε κάποια  δουλειά.  Δεν μπορώ να πω ότι δεν έγινε δουλειά από την πλευρά του ΣΑΕ και σας επαναλαμβάνω, είναι μία πραγματικότητα την οποία εγώ προσωπικά έχω καταγράψει.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να βρούμε το στοιχείο το οποίο θα μας ξαναφέρει το νέο κόσμο κοντά.  Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω εντοπίσει σε αυτή μου τη μικρή θητεία και σε αυτή μου ενδεχομένως την πρώτη μεγάλη επίσκεψη; Το πώς θα μπορέσουμε να συστηματοποιήσουμε τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.  Η σχέση με την Ελλάδα είναι η Ελληνική γλώσσα. Αν αυτό δεν το κάνουμε συγκεκριμένα, το Ελληνόπουλο που δεν ξέρει ελληνικά, που είναι τρίτης, τέταρτης γενιάς, είναι βέβαιο ότι δε θα ενταχθεί σε κανένα ΣΑΕ και δε θα ασχοληθεί με τίποτα που έχει σχέση με τις ομογενειακές οργανώσεις.  Η άποψή μου λοιπόν, σας επαναλαμβάνω, σε αυτό το λίγο χρόνο, το λέω για τρίτη φορά, στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη επίσκεψη που κάνω εκτός Ελλάδος, είναι ότι αν δε βρούμε έναν τρόπο να συστηματοποιήσουμε τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, δε θα έχουμε καλό μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όσον αφορά τη διατήρηση και τη διάδοση της γλώσσας που είπατε είναι σωστά σαν ένα σημαντικό θέμα, το οποίο βέβαια θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε με πάρα πολύ εύκολο τρόπο μέσω internet, φτιάχνοντας ειδικά μαθήματα στα οποία θα μπορούν με κάποιο κωδικό πρόσβασης οι Έλληνες, τα Ελληνόπουλα να έχουν μία πρόσβαση.  Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να κάνετε μία προσέγγιση στα πανεπιστήμια; Να μπείτε μέσα στα Πανεπιστήμια, να δείτε τί ελληνικός πληθυσμός υπάρχει, πληθυσμός που ζει εδώ, πληθυσμός που έρχεται από την Ελλάδα…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Σας είπα νωρίτερα ότι θα ήθελα να υπάρχει ένα ΣΑΕ που να κάνει τέτοιου είδους δουλειά και σας είπα ότι η καταγραφή των δικτύων θα μπορούσε να είναι μία από τις βασικές ασχολίες του ΣΑΕ.  Το ΣΑΕ θα μπορούσε να καταγράψει τους καθηγητές Πανεπιστημίου, θα μπορούσε να καταγράψει τους φοιτητές, θα μπορούσε να καταγράψει τους γιατρούς, θα μπορούσε να καταγράψει τους μηχανικούς, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, θα μπορούσε να καταγράψει –σας είπα και νωρίτερα– τους ανθρώπους που κατέχουν μία δημόσια θέση και, δόξα τω Θεώ, είναι πάρα πολλοί Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.  Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό εργαλείο για να μας βοηθήσει σε αυτό που λέτε.  Εγώ δε σας είπα ότι το ΣΑΕ είναι η καλύτερη ιδέα, όπως λειτούργησε από το παρελθόν ή όπως είναι σήμερα.  Εγώ αναζητώ, όμως τον τρόπο, ούτως ώστε ένας φορέας, μία δομή, μία οργάνωση, εύχομαι, θέλω, επιθυμώ να είναι το ΣΑΕ, να μπορέσει να παίξει αυτόν το ρόλο.