Τη φιλοσοφία που διέπει την πολιτική της κυβέρνησης για τους απόδημους Έλληνες ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε σειρά επαφών και ομιλιών που είχε, αρχικά στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες και στη συνέχεια συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις επισκέψεις του σε Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη.
Ο κ. Τσιάρας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας διαρκούς και συστηματικής επικοινωνίας του απόδημου Ελληνισμού με το εθνικό κέντρο, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ελληνικής πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία και την αποστολή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), υπογραμμίζοντας ότι το ΣΑΕ έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να χτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και πιο δημιουργικό, που να έχει όμως τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το κείμενο του θεσμικού πλαισίου για το νέο ΣΑΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί για συζήτηση σε φορείς και άτομα του απόδημου Ελληνισμού, καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.
Ο κ. Τσιάρας μίλησε για τρεις βασικές επιδιώξεις για το νέο ΣΑΕ: αυτοοργάνωση, αυτοχρηματοδότηση και αντιπροσώπευση όχι μόνο οργανισμών, αλλά και ατόμων του απανταχού Ελληνισμού.
Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ότι χρειάζεται «υπέρβαση για τη σωτηρία της πατρίδας» και πως θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια για ό,τι έγινε, όσον αφορά τη μέχρι τώρα χρηματοδότηση, αλλά και για ό,τι θα γίνει απ’ εδώ και πέρα. Ανέφερε ως ένα από τα θετικά του ΣΑΕ, την οργάνωση της νεολαίας και το αντάμωμα στην Ελλάδα ατόμων ελληνικής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο.
Ο κ. Τσιάρας, τον οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Νίκος Παπακωνσταντίνου, τόνισε με έμφαση ότι η σχέση των ομογενών με την Ελλάδα είναι η ελληνική γλώσσα, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε «σοβαρό εργαλείο» για την αξιοποίηση του Ελληνισμού.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνόδευσε χθες τον κ. Αβραμόπουλο σε συνάντηση με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Τσιάρας είχε μιλήσει για θέματα της αρμοδιότητάς του και σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στο «Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο», στην Αστόρια, όπου απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις παρισταμένων για την κατάσταση στην Ελλάδα και για πτυχές που αφορούν τις σχέσεις τους με τη γενέτειρα.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που υφίστανται η Ελλάδα υποστήριξε ότι «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια απ’ όλη την κυβέρνηση, απ’ όλη την κοινωνία να ξεφύγουμε απ’ τα λάθη του παρελθόντος και να δρομολογήσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα την επόμενη μέρα για την κοινωνία μας, την οικονομία μας, την πατρίδα μας».
Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε το Hellenic Classical CharterSchool, στο Μπρούκλιν. Ο κ. Τσιάρας έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας λέγοντας, πως «η Ομογένεια ήταν μία διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα, κι αυτήν τη στιγμή τη δύναμη αυτήν τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ και η αξιοποίησή της είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής μας». Συμπλήρωσε ότι «κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, όπου κι αν βρίσκονται, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ