28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όσα ειπώθηκαν στη Βουλή για τους Έλληνες της Αιγύπτου

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όσα ειπώθηκαν στη Βουλή για τους Έλληνες της Αιγύπτου

 

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ
Τα όσα κατέθεσαν στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Διασπορά, την Τρίτη, η εξαμελής αντιπροσωπεία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων με επικεφαλής τον τ. Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη ήταν εξόχως διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα. Αμφίσημα. Αντικείμενο της συνεδρίασης η ενημέρωση της Βουλής για τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο και, ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.


Η Ιστορική διαδρομή, το ελληνικό στοιχείο, η ελληνική γλώσσα και ο Καβάφης, αλλά και τα οργανωτικά και οικονομικά των δύο κοινοτήτων, Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και γενικότερα η ελληνική παρουσία στον Αραβικό κόσμο παρέλασαν μέσα από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Στέφανου Ταμβάκη, επιτίμου προέδρου της Κοινότητας Αλεξανδρείας, Χρήστου Καβαλή, προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Καίρου, Εδμόνδου Κασιμάτη, εκπροσώπου της ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Δρ. Σπυρίδωνος Καμαλάκη, προέδρου του ελληνο-αιγυπτιακού Συνδέσμου, Κρυστάλως Τρίμη και Μιχαηλίδη, του Συνδέσμου Αιγιπτιωτών Ελλήνων.
Ωστόσο, σε μείζον θέμα ανέδειξαν όλοι οι ομογενείς ομιλητές τα περιστατικά βίας κατά Αιγυπτίων μεταναστών, που έχουν σημειωθεί στην Αθήνα, εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορούν να προκαλέσουν “αντίποινα” εκ μέρους των Αιγυπτίων μολονότι , όπως είπαν, διατηρούν μαζί τους μακροχρόνιες άριστες σχέσεις. Δεν έγινε αντιληπτό για ποιόν ακριβώς λόγο υπερεκτιμήθηκαν από τους ομιλητές τα περιστατικά αυτά, καταδικαστέα οπωσδήποτε, πλην, όμως, μεμονωμένα και αποκομμένα από τα φιλόξενα αισθήματα του ελληνικού λαού.



Ακόμη δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά όπως το μακελειό πριν 10 χρόνια στο Κάιρο με 14 Έλληνες που εκτελέστηκαν στο τουριστικό λεωφορείο έξω από το ξενοδοχείο και άλλα.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου Χρήστου Καβάλη προς την ελληνική πολιτεία, εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων δασκάλων, τότε να δώσει χρήματα στην Κοινότητα και εκείνη να προχωρήσει στην πρόσληψη δασκάλων είτε από την ελεύθερη αγορά είτε μέσω του ΑΣΕΠ με φθηνότερο ημερομίσθιο…

Κύκλοι του περιβάλλοντος των Αιγυπτιωτών Ελλήνων σχολίαζαν πως στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία και λαμβανομένου υπόψη ότι και οι δύο Κοινότητες, Καϊρου και Αλεξανδρείας έχουν προϋπολογισμό με μεγάλο περίσσευμα (μάλιστα ο κ. Ταμβάκης υποστήριξε ότι “οι κοινότητές μας είναι οικονομικά αυτάρκεις”) θα μπορούσαν να επωμισθούν το κόστος αποζημίωσης των δασκάλων χωρίς να ζητούν χρήματα από το ελληνικό κράτος, στην συγκεκριμένη συγκυρία.
Βέβαια για το συγκεκριμένο ζήτημα βουλευτής-μέλος της Επιτροπής, ζήτησε να μάθει -στην περίπτωση που τυχόν ήθελε υιοθετηθεί η πρόταση, πράγμα αμφίβολο- ποιός θα επιλέγει τους δασκάλους, με ποιά κριτήρια θα γίνονται οι προσλήψεις κλπ.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συνδυασμένη και συντονισμένη (;) αποφυγή και απλής έστω αναφοράς εκ μέρους των έξι ομογενών ομιλητών στον ξεριζωμό 150.000 Ελλήνων της Αιγύπτου από τον Νασέρ, στη δήμευση των περιουσιών τους και στον αναγκαστικό εκπατρισμό τους.
ΘΕΤΙΚΑ
Στα θετικά στοιχεία της ενημέρωσης του ελληνικού Κοινοβουλίου, η εκτίμηση ότι ο ελληνισμός της Αιγύπτου εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στη ζωή της Αιγύπτου, η αναβαθμισμένη αναφορά στο περίφημο “ελληνικό τετράγωνο” της Αλεξανδρείας, για το οποίο παλαιότερα τόσος λόγος έγινε καθώς είχε ακουσθεί πως επωλείτο, ενώ σχολιάστηκε η αναφορά του Χρήστου Καβαλή ότι το νομικό καθεστώς των δύο Κοινοτήτων, της Αλεξανδρείας και του Καϊρου, διέπεται από τη Συνθήκη του Μοντραί και κάποιων διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Αγύπτου βάση αυτών, αν ποτέ διαλυθούν οι Κοινότητες, “οι περιουσίες τους ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο” και τόνισε: “Θεωρούμε, λοιπόν, τους εαυτούς μας διαχειριστές ελληνικής δημόσιας περιουσίας”. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εν όψει πιθανών πολιτικών αλλαγών στην Αίγυπτο, “εάν η Αίγυπτος δεν σεβαστεί αυτές τις διμερείς συμφωνίες, αυτό το προτέρημα χάνεται. Και δεν μιλάμε για μικρές περιουσίες”, επεσήμανε. Για να σχολιάσουν ορισμένοι κύκλοι της παροικίας στην Αλεξάνδρεια: Τώρα το λένε; Γιατί δεν το έλεγαν τόσα χρόνια; Σε τι αποβλέπουν σήμερα, αφού, όπως είπαν “αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό”;

“Δεν αφομοιωθήκαμε. δεν αλλοτριωθήκαμε, αλλά ωστόσο δεν περιχαρακωθήκαμε”, είπε ο κ. Ταμβάκης και χαρακτήρισε όχι τυχαίο το ότι στην είσοδο της πόλης η ονομασία της είναι γραμμένη στα αραβικά και στα ελληνικά. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε “σε ένα νέο δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Αίγυπτο απέναντι στην ελληνική παροικία” και ζήτησε την ελληνική συνδρομή για να σταματήσει. “Οι ρατσιστικές ενέργειες, μεμονωμένες ή συλλογικές εναντίον των Αιγυπτίων στην Ελλάδα, είπε, έχουν “άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε μας στην Αίγυπτο. Η βία γεννάει βία και τα θύματα δεν είναι η ιδεολογία ή η πολιτική κανενός αλλά εμείς οι ίδιοι”, κατέληξε.



ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ
Κατά τα λοιπά, τα ποσά που ξοδεύουν οι Κοινότητες για τη λειτουργία τους και την κάλυψη αναγκών σε ναούς, εκπαιδευτήρια, κλπ. είναι της τάξεως των 200.000 ευρώ το χρόνο, όπως είπε ο κ. Καβαλής, και πρόσθεσε πως “αναπτύσσουμε την περιουσία μας. Οι πόροι και οι δυνατότες, το θέλουμε ή όχι, είναι σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα της παροικίας. Η περιουσία της Κοινότητας Καϊρου υπολογίζεται σε άνω των 100 εκ. ευρώ (σε ακίνητα κλπ.) όπως και καταθέσεις περίπου 3 εκ ευρώ”.


Για μία ακόμη φορά ήλθε στην επιφάνεια το θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, ως βασικός στόχος για να επιβιώση η παροικία. Οι ομιλητές ζήτησαν να υπάρχει διαχωρισμός στον σχεδιασμό του Υπουγείου Παιδείας για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό “οι συνθήκες με τις οποίες νομοθετεί το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να είναι ίδιες για τον ελληνισμό, γενικά, ξεχνώντας τα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες, πατριαρχεία, ιστορίες. Δεν είναι ίδιος ο ελληνισμός της Αιγύπτου, της Τουρκίας με την Γερμανία και την Αμερική και την Αυστραλία”, είπε ο κ. Καβαλής.

Οι ομιλητές χαρακτήρισαν ως βασικά αιτήματα της ομογένειας στην Αίγυπτο την ύπαρξη κοινής πολιτικής από την ελληνική πολιτεία, το πατριαρχείο και τις κοινότητες. “Δεν μπορούμε να δίνουμε ευκαιρίες σε Έλληνες οι οποίοι είτε γιατί δεν γράφτηκαν σε κάποιο Δήμο λόγω νοθετικού κενού και βρίσκονται στα τελευταία χρόνια τους να μην μπορούν να ανανεώσουν το διαβατήριό τους στην Αίγυπτο και να βρίσκονται στα δικά μας γηροκομεία ή νοσοκομεία ή κάποιος που είχε μητέρα ελληνίδα, που έχει ελληνικό αίμα, επειδή ο νόμος στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπει ή έχασε τα χρονικά περιθώρια να μην μπορεί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια…”


ΜΟΡΦΕΣ
Από την πευρά του ο Εκπρόσωπος της ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης αναφέρθηκε σε μερικές από τις πολύ σπουδαίες μορφές που ανέδειξε η ελληνική Αλεξάνδρεια στην νεώτερη ιστορία της, το Μιχαήλ Τοσίτσα, τον Νικόλαο Στουρνάρα, το Δημήτριο Κασσαβέτη, τον Ιωάννη και τον Αλέξανδρο Πασματζόγλου, τον Στέφανο Ζηζή, τον Θεώδορο Ράλλη, τον Γεώργιο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ζερβουδάκη, τον Κωνσταντίνο Σαουδάγο, τον Νικόλαο Καζούρη, τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τόσους άλλους.
Τονίστηκε ακόμη, από τους ομογενείς ομιλητές, η ανάγκη διατήρισης του ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, οργανικό Τμήμα του οποίου αποτελεί το μουσείο-οικία Καβάφη.


Ένα άλλο αίτημα της ομογένειας, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για την απόκτηση αιγυπτιακής ιαθγένειας για όσους έχουν γεννηθεί στην χώρα αυτή, καθώς για μία 10ετία η Αίγυπτος κωλυσιεργεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως καταγγέλθηκε.

Το το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπήρξε ψηλά στην ατζέντα των ομιλητών. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Δρ. Σπυρίδων Καμαλάκης, πρόεδρος του ελληνο-αιγυπτιακού Συνδέσμου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Παλέφατον και δευτερόθρονο, “πρέπει να παραμείνει εις την Αλεξάνδρεια και από κει να μεταλμαπαδεύει όχι μόνον το φως της Ορθοδοξίας αλλά και τα ελληνικά σε όλη την Αφρική.
Θέλουμε συμπαράσταση ηθική και υλική από το ελληνικό κράτος για να συνεχίσει να κυμματίζει η ελληνική σημαία σε κάθε πόλη και κάθε χωριοό της Αφρικής όπου υπάρχουν ελληνορθόδοξες εκκλησίες , να διδάσκονται τόσο οι αφρικανοί όρο και οι έλληνες την ελληνική γλώσσα . “Ζητάμε, είπε, βοήθεια, ζητάμε συμπαράσταση ζητάμε αντίδωρο γι αυτά τα οποία τότε σε καλές εποχές μπορέσαμε να αναλάβουμε να φτιάξουμε, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, να συνδράμουμε είς την ίδρυση του Αρσακείου, να φτιάξουμε στο Μέτσοβο σχολεία, εκκλησίες, ιδρύματα , γηροκομεία όχι μόνον στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα. Βοηθείστε μας να διατηρηθεί αυτό”.

Η Κρυστάλω Τρίμη του Συνδέσμου Αιγιπτιωτών Ελλήνων ζήτησε να τονώθουν και να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν ελληνικά κέντρα πολιτισμού στις πρεσβείες και τα προξενεία ίσως και ανεξάρτητα Κέντρα με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους. Μέσα από αυτά, είπε, θα ενισχυθεί, είπε, και ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Τέθηκε, ακόμη, το θέμα ανεγέρσεως Τζαμιού στην Αθήνα που, ώς ελέχθη, θα βοηθούσε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες.


ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Από πλευράς μελών της Διαρκούς, Επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρεμένος στάθηκε στην αναφορά για τις επιθέσεις κατά Αιγυπτίων μεταναστών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “βαρυσήμαντη έκκληση – κραυγή εναντίον ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων που διαπράττονται. Δεν στρέφονται μόνο εναντίον της δημοκρατίας αλλά και εναντίον της Ελλάδος. Αυτοί που τα υποθάλπουν, είπε, βρίσκονται και στη Βουλή.

Πρόκειται για μικρή μειοψηφία”.
Απαντώνας ο κ. Γρέγος, της “Χρυσής Αυγής” στους υπαινιγμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι είναι οι Έλληνες που υποφέρουν από τη ρατσιστική βία. “Όταν λέμε ρατσιστική βία εννοούμε από επιθέσεις που δέχονται από αλλοδαπούς, Έλληνες.

Δεν αναφέρομαι μόνο στους Αιγύπτιους, κυρίως είναι Αφρικανοί και Ασιάτες οι οποίοι βιάζουν σκοτώνουν ληστεύουν τους Έλληνες παππούδες, γιαγιάδες, νέους, νέες”.

Τέλος, ζήτησε από τους Έλληνες της Αιγύπτου “να αναβαθμίσετε το θέμα Μέγας Αλέξανδρος και της καταγωγής του. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι Σκοπιανοί καταχράζονται και το όνομα της Μακεδονίας και το όνομα του μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι και πιστωτικές κάρτες έχουν βγάλει, με το λογόοτυπο “Μακεδονία”, είπε και κατέληξε: “Επειδή η Αίγυπτος είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών, εκεί είναι ένα καλό πεδίο δράσης.¨

Εν κατακλείδι, γνώστες των θεμάτων της ομογένειας Αιγύπτου, εκτιμούσαν ότι ανεξάρτητα από την αληθοφάνεια των όσων υποστήριξαν ορισμένοι από τους ομιλητές, ακόμη και από την ορθότητα κάποιων άλλων παρατηρήσεών τους, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες διαχείρισης περιουσίας των Κοινοτήτων, που έχουν αμφισβητηθεί.
Πηγη PANHELLENICPOST
 ,GR

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

“Ξέσπασε” ο Οικουμενικός Πατριάσχης Βαρθολομαίος κατά της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του θέματος του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα - και εφ όλης της ύλης - μεγάλη συνέντευξη έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην τουρκική εφημερίδα Milliyet η οποία και την δημοσίευσε σε δύο μέρη - χθές και σήμερα.
Την συνέντευξη την οποία η εφημερίδα προβάλει πολύ, πήρε η συνεργάτιδα της εφημερίδας κ. Πελίν Μπατού ( κόρη του πρώην Πρέσβη Ινάλ Μπατού) .

Εντονη είναι η ααφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς επισημαίνει - κατη που κάνει τιτλο και η εφημερίδα σρτην πρώτη σελίδα - ότι το Πατριαρχείο δεν εκλαμβάνονται ως συνομιλητές όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής που είχε κλείσει το 1971 και ότι μαθαίνουν τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα από τα ΜΜΕ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επ αυτού: « Εδώ και 42 χρόνια αναζητούμε την Σχολή μας. Που είναι η ελευθερία θρησκείας και παιδείας μας; Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;» .
Ακόμα ο κ. Βαρθολομαίος προσέθεσε ότι είναι μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή , το γεγονός ότι η φωλιά επιστήμης σε μια σύγχρονη Τουρκία , διατηρείται επί 42 χρόνια κλειστή. Εχει συσταθεί μια νέα Επιτροπή , αλλά εμείς αυτό το μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ. Δηλαδή σε αυτήν την Επιτροπή , δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου , δεν υπάρχει η φωνή του. Σαν να μην είμαστε εμείς οι συνομιλητές».
Πάντως αξιολογεί ω θετική εξέλιξη το γεγονός της επιστροφής των εκτάσεων την τελευταία περίοδο καθώς και την παρουσία μη μουσουλμάνου στην Γενική Διευθυνση Βακουφίων.
Στο κείμενό της η δημοσιογράφος γράφει :
Παλαιότερα όταν επρόκειτο να εμφανιστείτε ενώπιον σεβαστών προσωπικοτήτων δεχόσασταν πρώτα ένα μικρό μάθημα εθιμοτυπίας. Έπρεπε να υπακούσετε σε ορισμένα τυπικά όπως το χειροφίλημα και το να μην κοιτάζετε κατευθείαν στα μάτια αυτήν την ανώτερη προσωπικότητα . Έχω την επίγνωση ότι οι εποχές αλλάξανε , αλλά εγώ περιμένοντας έξω από την πόρτα για την συνάντηση με την μεγαλειότητα του που είναι επικεφαλής μιας εκ των πιο θεμελιωδών Εκκλησιών του κόσμου , τον θρησκευτικό ηγέτη 250 εκ ανθρώπων , σκεπτόμουν αν θα έπρεπε να του φιλήσω το χέρι.
Λόγω της ανησυχίας μου μήπως καθυστερούσαμε , πήγαμε νωρίτερα με τον Ερτζάν στο Πατριαρχείο και περιμέναμε στην αίθουσα υποδοχής τρώγοντας σοκολάτες κάτω από τα βλέμματα των παλαιών Πατριαρχών. Μετά από μισή ώρα όταν ο Πατριάρχης μας κάλεσε στο γραφείο του και ενώ εγώ σκεπτόμουν αν θα έπρεπε να του φιλήσω το χέρι, εκείνος χωρίς να μου δώσει καμία ευκαιρία έσφιξε το χέρι μου και ζήτησε επανειλημένα συγνώμη για την καθυστέρηση ενώ εκείνος δεν μας άφησε να περιμένουμε, εμείς είχαμε πάει νωρίτερα.
Όταν μπήκαμε στο γραφείο του το πρώτο που τράβηξε την προσοχή μου ήταν το πορτρέτο του Ατατούρκ και η μοναδική διαφορά από οποιοδήποτε άλλο γραφείο στην χώρα μας ήταν ότι απέναντι σε αυτό ήταν η εικόνα της Παναγίας
Στη σημερινή Milliyet ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος επισημαίνει στην δημοσιογράφο Πελίν Μπατού ότι «Οι Ελληνες επιθυμούν να εγκατασταθούν εδώ»- που είναι και ο τίτλος: O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τους Ρωμιούς που έφυγαν από την Πόλη λέει «Μακάρι να επιστρέψουν» και προσθέτει : « Η Ομοσπονδία των παλαιών Κωνσταντινοπολιτών στην Αθήνα έχει αιτήματα όπως η επιστροφή της υπηκοότητας και αιτήματα σχετικά με την στρατιωτική θητεία. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα. Υπάρχουν ορισμένοι που επιθυμούν να επιστρέψουν. Όμως δεν είναι μόνο οι παλιοί Κωνσταντινοπουλίτες . Επιθυμούν να εγκατασταθούν και Ελληνες- Ελληνες , δηλαδή άνθρωποι που δεν είχαν από παλιά σχέση με την Κωνσταντινούπολη . Είθε να υπάρξει συνέχεια» .

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης - και τα δύο μέρη - είναι το εξής
Ερώτηση: Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια επίκαιρη ερώτηση. Ποια θα είναι η τύχη της Θεολογικής Σχολής;
Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι το πιο επίκαιρο θέμα και πόσες φορές συζητήθηκε το θέμα αυτό…Κατά τα 21 χρόνια της Πατριαρχείας μου πόσες φορές μου υπέβαλλαν το ερώτημα αυτό, πόσες φορές απάντησα και προσπάθησαν να εξηγήσω το πρόβλημά μας. Λυπούμεθα πολύ . Σε μια σύγχρονη Τουρκία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό το να τηρείται επι 42 χρόνια κλειστή μια φωλιά επιστήμης. Η Σχολή μας άρχισε να λειτουργεί το 1844 και λειτούργησε μέχρι το 1971 . Δεν την έκλεισε ο Ατατούρκ , δεν την έκλεισαν ο Ινονού και ο Μεντερές. Το 1971 κατά την επικράτηση μια μη φυσΙολογικής πολιτικής κατάστασης , έκλεισε από την Αγκυρα και από τότε μέχρι σήμερα μας δόθηκαν πολλές ελπίδες . Κάποιες φορές συγκινηθήκαμε ότι όπου να 'ναι ανοίγει. Προ ημερών διαβάσαμε στον Τύπο ότι συστάθηκε μια νέα Επιτροπή. Αλλά εμείς το μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δηλαδή στην Επιτροπή αυτή δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, δεν υπάρχει η φωνή του.
Ερ: Και αυτό είναι ενδιαφέρον…
Οικουμενικός Πατριάρχης: Ναι , είναι ενδιαφέρον. Λες και δεν είμαστε εμείς οι ενδιαφερόμενοι. Την Σχολή αυτή την άνοιξε το Πατριαρχείο τον 19ο αιώνα. Λειτούργησε υπό την εποπτεία του Πατριαρχείου μας και με τα χρήματα του Πατριαρχείου μας επί 100 χρόνια.
Τώρα συζητείται το θέμα της Θεολογικής Σχολής και το Πατριαρχείο δεν έχει ιδέα. Το Πατριαρχείο δεν είναι συνομιλητής. Πριν μερικά χρόνια μιλήσαμε στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (ΥΟΚ) Κεμάλ Γκιουρούζ στην Αγκυρα.
Τότε μου είπε «Την προσεχή εβδομάδα θα έρθω στην Κωνσταντινούπολη και θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας». Ούτε ήρθε , ούτε τον είδαμε, έμεινε σε εκκρεμότητα. Αυτά τα 42 χρόνια εμείς αναζητούμε την Σχολή μας. Που είναι η Σχολή μας; Που είναι η θρησκευτική ελευθερία μας; Που είναι η ελευθερία εκπαίδευσής μας;
Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Που είναι η Λωζάννη; Διότι στην Λωζάννη υπάρχει ένα άρθρο που λέει « Οι μειονότητες στη Τουρκία μπορούν να ανοίξουν σχολεία με δικά τους χρήματα για θρησκευτική Παιδεία» . Εμείς δεν θέλουμε μια νέα Σχολή. Ζητούμε την επιστροφή της Σχολής μας, ζητούμε την επαναλειτουργία της .
Ο αξιότιμος Χουσεϊν Τσελίκ, τόσο όταν ήταν Υπουργός Παιδείας, όσο και κατά την ομιλία του σε μια Σύνοδο με τον Ελληνα ομόλογό του στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι κατά την επέτειο των 550 χρόνων της Μεγάλης του Γένους Σχολής , είχε πει « Ηταν λάθος που έκλεισε η Σχολή αυτή (η Θεολογική). Είναι λάθος και το γεγονός ότι δεν ανοίγει».
Ο Χουσεϊν Τσελίκ υπήρξε Υπουργός Εθνικής Παιδείας, εκπρόσωπος του ΑΚΡ και ένας από τους αντιπροέδρους του ΑΚΡ. Το κτήριο αυτό που συναντηθήκαμε παλαιότερα όταν ήταν ξύλινο , κάηκε το 1941 . Μετά το 1941 , επί 46 χρόνια ζητούσαμε άδεια , αλλά δεν δόθηκε. Περιμέναμε επί 46 χρόνια. Για την Θεολογική Σχολή περιμένουμε 42 χρόνια.
Τελικά ο μακαρίτης ο Οζάλ έδωσε την άδεια αυτή κατά την εποχή της πρωθυπουργίας του. Κατά την εποχή της Προεδρίας του , μόλις είχα εκλεγεί Πατριάρχης.
Ερ: Το 1991;
To 1991 πήγα στο Προεδρικό Μέγαρο. Είχα μεταβεί για μια επίσκεψη αβροφροσύνης στους ιθύνοντες μας στην Αγκυρα. Τότε ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Οζάλ για το κτήριο αυτό. Μου χαμογέλασε και μου είπε: « Εξοχότατε Πατριάρχα. Όπως γνωρίζετε επικρίθηκα πολύ για την άδεια αυτή , αλλά έκανα το σωστό.
Εφόσον κάηκε το σπίτι σας, το κτήριό σας , βεβαίως και είναι δικαίωμά σας να κάνετε ένα καινούργιο».
Όταν έχω χρόνο κατά την επέτειο του θανάτου του ( του Οζάλ) επισκέπτομαι τον τάφο του στις 17 Απριλίου. Κάνω προσευχή και του βάζω λουλούδια . Η προσωπική μου ασφάλεια το ξέρει. Μαζί πηγαίνουμε για να διατυπώσουμε την ευγνωμοσύνη μας.
Επίσης είμαστε υπόχρεοι για το γεγονός ότι το 1991 κατά την εκλογή Πατριάρχη , δεν διαγράφηκε κανένας από τον κατάλογο υποψηφίων , διότι καμιά φορά διαγράφονται άνευ δικαιολογίας. Το 1991 δεν διαγράφηκε κανείς . Και για εκείνο είχα ευχαριστήσει τον μακαρίτη τον Οζάλ ο οποίος μου είπε: «Έδωσα οδηγία στον Μεσούτ Γιλμάζ να αφήσουμε ελεύθερους τους Ρωμιούς πολίτες μας να εκλέξουν οι ίδιοι σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα τους τον Πατριάρχη τους και κανένας να μην αναμειχθεί». Ετσι δεν διαγράφηκε κανένας . Κατά την προηγούμενη εκλογή Πατριάρχη , μετά το θάνατο του Αθηναγόρα , είχαν διαγραφεί 4 οι πιο ισχυροί υποψήφιοι το 1972 . Το 1964 έκλεισε το δημοτικό σχολείο εντός του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου . Υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς.
Ερ: Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε κίνδυνος…
Όχι. Οι μειονότητες πέρασαν από μια πολύ δύσκολη περίοδο το 1964. Έκλεισε και στην συνέχεια επιχείρησαν να πάρουν από τα χέρια μας το κτήριο εκείνο. Φτάσαμε στα δικαστήρια. Χάσαμε στα εδώ δικαστήρια. Αποταθήκαμε στο ΕΔΑΔ και βρήκαμε το δίκιο μας. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι καταβάλλαμε προσπάθεια επι 40-50 χρόνια.
Ορφανοτροφείο, Θεολογική Σχολή, το κτήριο του Πατριαρχείου, όλο περιμέναμε , όλο μας έκαναν και περιμέναμε. Αναρωτιόμαστε , «άραγε μας περνούν από κάποιο τεστ υπομονής;» . Ένα άλλο θέμα που μας προσβάλλει είναι το γεγονός ότι όλα τα θέματά μας , όλα τα θέματα των μειονοτήτων περνούν από το ΥΠΕΞ.
Λες και εμείς εδώ είμαστε ξένοι. Είμαστε Τούρκοι υπήκοοι. Η Αγκυρα τι λέει για το Πατριαρχείο μας; ¨τουρκικο Ιδρυμα¨. Ομως όλα τα θέματά μας, όλες οι υποθέσεις μας περνούν από το ΥΠΕΞ. Αυτό το είπα στον αξιότιμο Νταβούτογλου όταν επισκέφθηκε το Πατριαρχείο . Χαμογέλασε και μου είπε : « Για μας είναι τιμή να ασχολούμαστε με τα θέματά σας».
Ομως ούτε και εγώ γνωρίζω πως έγινε. Δηλαδή συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Δεν είναι ότι δεν γίνονται και καλά πράγματα. Αυτά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται θετικά βήματα. Επιστρέφονται εκτάσεις, υπάρχει ένας μη μουσουλμάνος στην Γενική Διευθυνση Βακουφίων , ο αξιότιμος Λάκης Βίγκας .
Ηρθε στα καθήκοντα αυτά με εκλογές. Μας εκπροσωπεί ένας πολίτης που επέλεξαν όλες οι μειονότητες. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Δόθηκε τουρκική υπηκοότητα στους Μητροπολίτες μας που είναι στο εξωτερικό. Και αυτό διευκολύνει την εκλογή Πατριάρχη που θα γίνει στο μέλλον, διότι εκείνοι και θα μπορούν να είναι υποψήφιοι , αλλά και να ψηφίσουν ως Τούρκοι υπήκοοι σε εκλογή Πατριάρχη.
Περίπου 25 άτομα πήραν την υπηκοότητα. Ηδη εμείς εδώ είμαστε Τούρκοι υπήκοοι. Επί 2 χρόνια υπηρέτησα ως Έφεδρος Αξιωματικός.
Ερ: Ναι , το διάβασα.
Τώρα είναι εδώ περίπου 15 άτομα και 25 είναι στο εξωτερικό . Αυτό σημαίνει ότι η προσεχή εκλογή Πατριάρχη θα γίνει μεταξύ 40-45 ατόμων. Αυτό είναι πολύ θετικό . Επίσης στην γενέτειρά μου στην Ιμβρο , μετά από 48 χρόνια επιτράπηκε να λειτουργήσει ένα ρωμαίίκο δημοτικό σχολείο.
Όλα αυτά είναι πολύ θετικά και πολύ ωραία πράγματα και είμαστε υπόχρεοι στην κυβέρνησή μας. Είμαστε υπόχρεοι στον Πρωθυπουργό μας. Αλλά τα άλλα τα θέματα που ανέφερα μας φθείρουν , μας στενοχωρούν και δημιουργούν μια εντύπωση τόσο σε εμάς όσο και στους ξένους ότι είμαστε πολίτες Β κατηγορίας.
Ερχονται εδώ Πρέσβεις , ξένοι Πρωθυπουργοί και ξένοι Αρχηγοί Κρατών . Ρωτούν «Πως είστε;» και εμείς εξηγούμε την πραγματικότητα . Δεν κατηγορούμε την Τουρκία , εξηγώ τις πραγματικότητες όπως σε εσάς, έτσι και σε εκείνους. Δυσκολεύονται να τα καταλάβουν όλα αυτά. Μέχρι πριν από λίγο διάστημα , όταν κάποιος ξένος πολιτικός ή προσωπικότητα ήθελε να μας επισκεφθεί , το ΥΠΕΞ ή οι άλλες τουρκικές αρχές προσπαθούσαν να τον παρεμποδίσουν και έλεγαν «Τι δουλειά έχετε στο Πατριαρχείο, γιατί πηγαίνετε;» .
Ερ: Τι είδους δυσκολίες σας παρουσίαζαν;
Να σας δώσω ένα παράδειγμα από τα παλιά. Ο πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Γερμανίας Ράου, που έχει πεθάνει είχε έρθει στην Τουρκία και θέλησε να μας επισκεφθεί.
Του είπαν ότι το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο και ότι δεν χρειάζεται. Εκείνος επέμεινε και είπε « Ο Πατριάρχης είναι φίλος μου, με επισκέφθηκε 2 φορές. Τώρα εγώ που βρίσκομαι στην Τουρκία θα πρέπει να του ανταποδώσω την επίσκεψη». Όταν επέμεινε από το ΥΠΕΞ είπαν « Τότε θα είναι ιδιωτική επίσκεψη, δεν θα είναι επίσημη». Το δέχθηκε και ήρθε.
Από το ΥΠΕΞ σχετικά με εκείνη την επίσκεψη βγήκαν 2 προγράμματα . Στο πρόγραμμα στην γερμανική έγραφε «ιδιωτική επίσκεψη στις 2-3 στο Πατριαρχείο Φαναρίου» . Στο πρόγραμμα στην τουρκική δεν έγραφε τίποτα. Free time.
Ο Δήμαρχος της Γενεύης κτλ κτλ , γιατί να μην έρθουν; Aυτός είναι ένας θεσμός 17 αιώνων , δηλαδή ο πιο παλιός θεσμός αυτής της περιοχής , αυτής της χώρας και των Βαλκανίων .
Το αύριο αυτού του θεσμού εξαρτάται από την Θεολογική Σχολή και έχει σχέση με αυτήν, διότι εμείς που θα εκπαιδεύσουμε τους κληρικούς μας;
Aυτοί οι Μητροπολίτες στο εξωτερικό στους οποίους αναφέρθηκαν πρέπει ασκούν καθήκοντα εκεί. Δηλαδή δεν πρόκειται να έρθουν εδώ.
Έρχονται μόνο 1-2 φορές τον χρόνο. Θα έρθουν στην περίπτωση εκλογής Πατριάρχη.
Όμως τα καθήκοντά τους είναι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας , Μητροπολίτης Γερμανίας, Μητροπολίτης Ιταλίας κτλ. Όμως εμείς έχουμε ανάγκη από νέους κληρικούς. Αυτούς που θα τους εκπαιδεύσουμε; Πως θα φέρουμε νέο αίμα; Δηλαδή το μέλλον αυτού του θεσμού των 17 αιώνων δεν ενδιαφέρει μόνον εμάς , αλλά και την Τουρκία. Και η Τουρκία θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό εάν επιθυμεί το Πατριαρχείο να παραμείνει στην Τουρκία. Αυτό είναι για το σήμερα και το αύριο του Πατριαρχείου.
Ερ: Παναγιώτατε , τώρα που αναφερθήκατε στους νέους , εγώ στην Κωνσταντινούπολη έχω πολλούς φίλους Ρωμιούς που τους αγαπάω και πάντα μιλάμε μαζί, πως έχουν μείνει τόσο λίγοι . Στην περίπτωση που ανοίξει η Σχολή τώρα , πόσους μαθητές θα έχει με τον αριθμό των πολιτών που λέγεται ότι είναι μεταξύ 1250-2000;
Εμείς έχουμε την γνώμη ότι είναι περισσότεροι.
Ερ: Σε τελευταία ανάλυση και 5000 είναι πολύ λίγοι.
Από 120.000. Γιατί έφυγαν; Γιατί μείναμε τόσο λίγοι; Ο άνθρωπος στα καλά καθούμενα αφήνει την δουλειά του και το σπίτι του και πηγαίνει σε μια νέα χώρα και ξεκινά από το μηδέν, παράλογο. Φαίνεται ότι υπήρχε κάποια αιτία. Γιατί έφυγαν όλοι μαζί;
Ερ: Αραγε τι θα μπορούσε να γίνει παροτρυντικά για να έρθουν εδώ;
Θα πρέπει να τους δοθεί υπηκοότητα, αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει, διότι τώρα πλέον δεν έχουν σπίτια. Πουλήθηκαν ή καταλήφθηκαν.
Τα παιδιά τους δεν γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα, πηγαίνουν σε ξένα σχολεία , στην Αθήνα , στην Θεσσαλονίκη ή στην Ευρώπη. Θα πρέπει να βρούν δουλειά. Θα πρέπει να έχουν εγγύηση για το αύριο. Εάν ξαναγίνουν 6-7 Σεπτεμβριανά, εάν απελαθούν 12.000 Ρωμιοί χριστιανοί πάλι , όπως το 1962 …
Ερ: Υπάρχει τραύμα. Χρειάζεται εμπιστοσύνη.
Έτσι δεν είναι; Ο πρωθυπουργός μας να 'ναι καλά, καλεί και λέει να 'ρθουν . Ο αξιότιμος Νταβούτογλου όταν ήταν πέρυσι το φθινόπωρο στην Αθήνα, συναντήθηκε με τους εκεί Κωνσταντινουπολίτες, μίλησε μαζί τους και τους κάλεσε. Τους είπε, επιστρέψτε, αλλά δεν είναι εύκολο. Μακάρι να επέστρεφαν.
Στην Αθήνα υπάρχει η Ομοσπονδία παλαιών Κωνσταντινοπολιτών.
Η επιθυμία της Ομοσπονδίας αυτής από την Άγκυρα είναι να επιστραφεί στα άτομα αυτά η υπηκοότητα , σε όσους θέλουν.
Υπάρχει το θέμα της θητείας . αν γίνει αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα. Τώρα υπάρχει και στην Ελλάδα οικονομική κρίση. Υπάρχουν ορισμένοι που επιθυμούν να γυρίσουν , ορισμένοι ήρθαν. Όχι μόνον παλαιοί Κωνσταντινοπουλίτες αλλά και Ελληνες –Ελληνες… Αναζητούν δουλειά .
Υπάρχουν ακαδημαϊκοί , κάνουν μεταπτυχιακά εδώ, μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα, αγαπούν την Κωνσταντινούπολη και επιθυμούν να μείνουν. Αυτά είναι το πρώτο βήμα. Είθε να υπάρξει συνέχεια.
Ερ: Το Πατριαρχείο παίζει σημαντικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Πώς θα συνεχιστεί ο ρόλος αυτός; Π.χ. τι θα γίνει με το Κυπριακό;
Επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό. Αυτό είναι μια πληγή της χώρας μας που αιμορραγεί εδώ και χρόνια. Ως Πατριαρχείο , χωρίς να είμαστε συμβαλλόμενη πλευρά, ευχόμαστε την δημιουργία διαλόγου. Έχουν γίνει εκλογές . Ίσως να μπούμε σε μια νέα θετική περίοδο.
Ερ: Μια άλλη πληγή μας που αιμορραγεί είναι το Κουρδικό. Πως αξιολογείτε το χρονοδιάγραμμα ειρήνης;
Επιθυμούμε ειρήνη στην χώρα μας. Σε κάθε Λειτουργία , προσευχόμαστε για την ειρήνη.

Ερ: Κατατέθηκε επερώτηση για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Εμείς επιθυμούμε την διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει μέχρι σήμερα. Έχει γίνει Μουσείο και έτσι πρέπει να μείνει . Πέρυσι όταν Λειτούργησα στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα , επισκέφθηκα την εκεί Αγία Σοφία. Συζητιόταν η μετατροπή της εκεί Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Οι δημοσιογράφοι με ρώτησαν και είπα ότι καλύτερα θα είναι να μείνει ως Μουσείο διότι θα είναι ανοικτό για όλους. Οσον αφορά την εδώ Αγία Σοφία , περίπου επι 1000 χρόνια ήταν χριστιανική εκκλησία . Αν ανοίξει στο προσκύνημα τότε θα πρέπει να γίνει χριστιανική εκκλησία, διότι ιδρύθηκε ως εκκλησία , δεν ιδρύθηκε ως τζαμί. Για αυτόν τον λόγο εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ως Μουσείο.
Ερ: Η Αγια Σοφία στην Νίκαια έγινε τζαμί.
Δεν χρειάζεται τζαμί, ο Επαρχος στην Τραπεζούντα λέει ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά άδεια. Ας γεμίσουν εκείνα και μετά μπορεί να γίνει νέο τζαμί.
Ερ: Εχετε χόμπυ; Βλέπετε τηλεόραση; Εχετε χρόνο να διαβάζετε;
Ναι, μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία , παίρνω πολλά βιβλία από τους συγγραφείς, να 'ναι καλά. Αλλά δεν τελειώνουν αυτά τα χαρτιά που βλέπετε πάνω στο τραπέζι. Το βράδυ επιστρέφω με αυτά στο σπίτι. Μου αρέσει πολύ να περπατάω στην φύση. Όταν έχω χρόνο κάνω πεζοπορία με τους άνδρες της ασφάλειάς μου. Κάνω πεζοπορία στα Θεραπιά, στο πάρκο Γιλντίζ, στα παράλια του Βοσπόρου. Στην πραγματικότητα πρέπει να περπατάω κάθε μέρα, αλλά βρίσκω την ευκαιρία μόνο μια-δύο μέρες την εβδομάδα. Από την τηλεόραση ακούω μόνον τις ειδήσεις.
Ερ: Δεν παρακολουθείτε σήριαλ;
Δεν έχω χρόνο.
Ερ: Έχετε οργανώσει άκρως σημαντικά συμπόσια και Συνόδους για το περιβάλλον. Τι είδους εργασίες κάνετε;
O προκάτοχός μου Πατριάρχης Δημήτριος ασχολήθηκε με τα θέματα περιβάλλοντος. Εγώ τα ανέλαβα από εκείνον. Ναι, πραγματοποιήσαμε Συνόδους στην Μαύρη Θάλασσα, στην Αδριατική , στον Αμαζόνιο. Οι εργασίες αυτές του Πατριαρχείου μας έχουν απήχηση και εκτιμούνται πολύ.
Ερ: Τι λέτε για την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI;
Οικουμενικός Πατριάρχης: Σέβομαι την απόφασή του. Ελπίζω να εκλέξουν τον πιο σωστό Πάπα. Δεν θα είναι σωστό να πούμε περισσότερα.
Ερ: Θυμάμαι όταν το 2006 ήρθε ο Πάπας εδώ είχατε κάνει λόγο για την Ενωση της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας , ακριβώς στο σημείο που οι Εκκλησίες χωρίστηκαν το 1054 . Κατά την γνώμη σας αυτό είναι εφικτό;
Εμείς δεν θα το δούμε κατά την διάρκεια της ζωής μας , αλλά κάποια μέρα θα γίνει οπωσδήποτε
ρομφαια.γρ

27 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ " ΓΕΙΑ ΜΑΣ' ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ -ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "ΓΕΙΑ ΜΑΣ" ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ "ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ" 69

Για φρεσκα ψαρια και φρεσκα θαλασσινα με πολλους-ευγεστους μεζεδες  -για γιορτες-με τιμες 'ΕΚΠΛΗΞΗ" για τα σημερινα δεδομενα του μνημονιου .......ΚΑΙ.

Επειδη οι ιδιοκτητες ειναι συγγενεις Ελληνο-αιγυπτιωτων-(γνωριζοντες την Ελληνικη κριση) το συνιστουμε ανεπιφυλακτα  σε ολους τους Ελληνες και  Ελληνο-αγυπτιωτες που διαμενουν στην Ελλαδα αρκει να τηλεφωνησουν για κρατηση θεσεων στο 210 -4511260 
Θα σας μεινει ΑΞΕΧΑΣΤΟ  αφου το πλουσιο μενου .οι ιδιοκτητες και το προσωπικο ικανοποιουν ακομα και τον πλεον δυσκολο ελληνα η τουριστα επισκεπτη 

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ






Πρόσκληση σε δημόσια εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή ανατρέφονται στην Ελλάδα»


Με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 3838/2010 που αφορούν στη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή ανατρέφονται στην Ελλάδα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,, διοργανώνει δημόσια εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:
«Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή ανατρέφονται στην Ελλάδα»
Θα μιλήσουν οι :
Νίκος Βούτσης – βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ)
Γιώργος Ντόλιος – βουλευτής (ΠΑΣΟΚ)
Νίκος Τσούκαλης – βουλευτής (ΔΗΜΑΡ)
π. Τιμόθεος Άνθης - Αρχιμανδρίτης-Διευθυντής του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.
Γιάννης Ραγκούσης – πρώην Υπουργός Εσωτερικών
η Jackie Abholimen – οργάνωση Αsante
και ο Δημήτρης Χριστόπουλος – αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ
Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Mικέλα Χαρτουλάρη.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι) την Πέμπτη, 28η Φεβρουαρίου 2013 στις 18:30.





 email: info@ragkousis.gr
    website: www.ragkousis.gr
  Γιάννης Ραγκούσης

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ακόμα ένα θύμα της οικονομικής κρίσης αυτή την φορά στην Δράμα. Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για χρέη που έγιναν θηλιά στο λαιμό γνωστού επιχειρηματία ρούχων της πόλης, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Σύμφωνα με τους στενούς του συγγενείς, το τελευταίο διάστημα είχε περιέλθει σε απόγνωση, καθώς είχε χρέη και φοβόταν πως θα αρχίσουν οι κατασχέσεις.
Όλον αυτό τον καιρό έδειχνε να μην μπορεί να αντέξει το βάρος των πιέσεων από όσους ζητούσαν τα χρήματά τους και έβαλε τέλος στη ζωή του. Οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά την ώρα της κηδείας του συναδέρφου τους, ενώ στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, τονίζουν ότι δεν αντέχουν πια.

"Την ώρα που στη Δράμα καταγράφεται το υψηλότερο ποστοσό ανεργίας στην Ελλάδα, η αποβιομηχάνιση της πόλης, η απομόνωσή της και η μηδενική στήριξή της από το κράτος έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους εμπόρους της περιοχής", δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Αντώνης Σκουλίδης.
«Τα εμπορικά καταστήματα στηρίζονται μόνο την τοπική κοινωνία, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν διερχόμενοι. Η Δράμα είναι μια πόλη ξεκομμένη. Από τη στιγμή που ούτε η Εγνατία Οδός συνδέθηκε με την πόλη, δεν είναι εύκολο για κάποιον να έρθει εδώ είτε για δουλειά, είτε για επίσκεψη», σημειώνει ο κ. Σκουλίδης. (Egnatiapost)
αναδημοσιευση απο χαφιες.gr


Ισόβια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και δύο συνεργάτες του στον δήμο


Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Θεσσαλονίκη
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1999 έως το 2010.

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Οδηγούνται στις φυλακές

Αυτή την ώρα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας και ο Παναγιώτης Σαξώνης οδηγούνται στις φυλακές Διαβατών. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης απάντησε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Η ενοχή

Το δικαστήριο, νωρίτερα, είχε κρίνει τον πρώην δήμαρχο ένοχο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως.

Επίσης, για τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Μ.Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

» Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός.

» Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

«Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε.

* Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ.Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας -μεταξύ άλλων: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ


Η Egyptian Commercial Bank - www.piraeusbank.com.eg - εντάχθηκε στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούνιο του 2005, μετονομάσθηκε σε Piraeus Bank Egypt SAE. Διαθέτει σήμερα47 Καταστήματα και 90 ATMs.

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
 
                                                                                    
                                                                                                                                                              ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ
                        Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2013
                                                                                     
                                           
 
                                                                                      ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ                                                                    (25.2.2013 – 1.3.2013)
 
 
ΤΡΙΤΗ
 
1. Ώρα 10.30΄ -  Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223)

H ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:  

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, για θέματα της Ελληνικής Ομογένειας στην Αίγυπτο.
Στην Επιτροπή έχουν κληθεί να παραστούν οι κ.κ. Στέφανος Ταμβάκης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Δρ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας, καθώς και η κυρία Κρυστάλλω Τρίμη και ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, αντίστοιχα.

Εντολή για χειροπέδες σε όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο


Εντολή στους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα στην άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Σε εγκύκλιο που έστειλε επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής (σχετ. ΟλΑΠ 2/2011). Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), εφιστάται n προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».
Παράλληλα με άλλη εγκύκλιο του περιγράφονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, στο πλαίσιο της ισχύουσας χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ζητήσουν από την Εφορία τους, διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης σε έως και 26 δόσεις οι οποίες με την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης και υπό προϋποθέσεις, μπορούν να φτάσουν τις 48.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο :
1. Δικαιολογητικά. Στον προς εξέταση φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:
• Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη
• Το πρωτότυπο παράβολο
• Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος
• Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης)
• Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή
• Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και
• Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομισθεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία.
2. Παράβολο. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο. Στην περίπτωση που με το ίδιο αίτημα ζητείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, μέρος των οποίων ρυθμίζεται για πρώτη φορά, άλλο για δεύτερη και τέλος ένα μέρος για τρίτη, πρέπει να καταβάλλονται ισάριθμα παράβολα για όλες τις ως άνω επιμέρους διευκολύνσεις.
3. Δόσεις. Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται»- για το ΥΠΟΙΚ- με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Μέχρι την πληρωμή δηλαδή της πρώτης δόσης, το χρέος θεωρείται μη ρυθμισμένο, παρά την έκδοση της απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης.
4. Απώλεια ρύθμισης. Αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απωλεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση.
5. Αίτηση επανεξέτασης. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής απαιτείται η υποβολή αίτησης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο , κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται:
• Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης και
• Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί. Μάλιστα ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, ήτοι τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά τη υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης.
ΕΘΝΟΣ

ΒΕΑ: «Λουκέτο» σε 61.000 επιχειρήσεις το 2013


Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνα (ΒΕΑ) για τις επιχειρήσεις εντός του 2013, αφού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000.«Είναι απαραίτητο να ληφθεί κοινωνική μέριμνα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που πριν την κρίση μπορούσαν μέσω της απασχόλησής τους να καταβάλλουν για σειρά ετών με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές», τονίζει το ΒΕΑ.

ΒΕΑ: «Λουκέτο» σε 61.000 επιχειρήσεις το 2013
Επίδομα ανεργίας θα δοθεί τελικά και μάλιστα έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και αυτό, όπως σχολιάζει το Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Αθήνας, «αποκλείει από τη λήψη έστω και του μικρού αυτού βοηθήματος των 360 ευρώ, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αυτήν τη στιγμή αδυνατούν να εξασφαλίσουν στις οικογένειες τους τα προς το ζην».

Το ΒΕΑ σημειώνει ακόμη ότι: επιπλέον, το επίδομα δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ασφαλιστικά ενήμεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που έχουν μεν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.

«Υπ' αυτές τις συνθήκες ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα τα κριτήρια λήψης του επιδόματος ανεργίας και να συμπεριλάβει τουλάχιστον τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς οι δικαιούχοι αυτήν τη στιγμή δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000, όταν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο από τις αρχές της κρίσης το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, ανέρχονται σε 90.000. Μάλιστα οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 επιχειρήσεις».

Το ΒΕΑ ζητεί:
  • Να τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ικανό να καλύψει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
  • Να καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.
  • Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.
  • Να τροποποιηθεί η ΥΑΦ40035/οικ5136/413/2011, ώστε να τύχουν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για μια διετία και όσοι έχουν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
  • πηγη ΕΘΝΟΣ

«Ναι» από το ΣτΕ στο διαγωνισμό κατασκευής μονάδας απορριμμάτων


Απέρριψε ο πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, το αίτημα του Δήμου Μαραθώνα, που του ζητούσε να εκδώσει προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνει» την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.

«Ναι» από το ΣτΕ στο διαγωνισμό κατασκευής μονάδας απορριμμάτων
Ο Δήμος Μαραθώνα στρέφεται κατά της Περιφέρειας Αττικής και κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο Δήμος ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία να «παγώνει» η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού (ήδη απορρίφθηκε), να αναστέλλεται και να ακυρώνεται η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, κ.λπ. της μονάδας αστικών απορριμμάτων στο «Μαύρο Βουνό».

Επίσης, ο Δήμος υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο Δήμος, ότι από το χώρο όπου έχει προγραμματιστεί η επίμαχη κατασκευή διέρχονται ρέματα τα οποία καταλήγουν στον Ευβοϊκό κόλπο. Μάλιστα τα ρέματα αυτά δεν έχουν οριοθετηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, προσθέτει ο Δήμος.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, όπως, επίσης, παραβιάζεται και η ελληνική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18/ΕΚ, που προβλέπει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων.

Και αυτό γιατί, η ΕΔΣΝΑ προκήρυξε το διαγωνισμό με τη διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου», χωρίς, ωστόσο, να δικαιολογείται η επιλογή της αυτή ως «εξαιρετική διαδικασία», όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης (κύριας προσφυγής) προσδιορίστηκε να γίνει στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ στις 9 Μαρτίου 2013.

Είχαν μετατρέψει διαμερίσματα σε μαιευτήρια


Εβδομήντα εννέα άτομα, ανάμεσά τους εννέα γιατροί, παραπέμπονται να δικαστούν με απευθείας κλήση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση που αφορά τοκετούς που έγιναν κατ' οίκον.

Είχαν μετατρέψει διαμερίσματα σε μαιευτήρια
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι γυναικολόγοι - μαιευτήρες, μεταξύ αυτών και δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, χορηγούσαν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε γυναίκες που είχαν γεννήσει στο σπίτι τους, χωρίς όμως να παραστούν στους τοκετούς.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι περίπου 40 και διαπιστώθηκαν κατά τη διετία 2008 - 2010.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από εισαγγελική έρευνα. Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, πλακούντες νεογνών και ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων. Γι' αυτό, άλλωστε, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την πράξη της ρύπανσης περιβάλλοντος
Εθνος

Ελληνόπουλο μιλά στα 20 του 11 γλώσσες


Ονομάζεται Άλεξ Ρόουλινγκς, είναι 20 ετών και εδώ και λίγες ημέρες απολαμβάνει τον τίτλο του πιο πολύγλωσσου φοιτητή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ελληνικής καταγωγής Άλεξ μιλάει ήδη άπταιστα 11 γλώσσες. Και ασφαλώς δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει σε αυτές.

Ελληνόπουλο μιλά στα 20 του 11 γλώσσες
Φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (σπουδάζει ρωσικά και γερμανικά) ο Άλεξ, ο οποίος μένει μόνιμα στο Λονδίνο, μιλάει 11 γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο: αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, ολλανδικά, αφρικανικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά και καταλανικά.

Φοίτηση μόνο από Έλληνες κατά γένος και ιθαγένεια σε στρατιωτικές σχολές

Τροπολογία βουλευτών της Ν.Δ. για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές
Την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Αθανάσιο Μπούρα.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειες του, σκόπιμο είναι να επανέλθει στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, η προϋπόθεση του γένους, ως προαπαιτούμενο εισαγωγής».

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, γίνονται δεκτοί ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία ωστόσο αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν.

Α/ΓΕΕΘΑ:Μόνο Έλληνες το γένος στις στρατιωτικές σχολές

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει ότι στις στρατιωτικές σχολές θα εισάγονται μόνο Έλληνες το γένος, εισηγείται ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος.

«Ήρθε χρονικά η στιγμή να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα του γένους των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές. Επιβάλλεται να είναι Έλληνες το γένος», αναφέρει σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter.

«Η ρύθμιση του ελληνικού γένους δεν αφορά στους στρατιωτικούς φίλων χωρών που εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές σχολές μας και στελεχώνουν τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις», συμπληρώνει ο κ. Κωσταράκος.



Οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου


Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε απόψε τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.
Πρόκειται για τους Ιωάννη Κασουλίδη και Μιχάλη Σαρρή, αντίστοιχα. Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο πρόγραμμα του, θα είναι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σήμερα ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, σπούδασε ιατρική και υπήρξε μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (Μάιος 1991-Μάρτιος 1993). Επίσης , διετέλεσε επί προεδρίας Κληρίδη κυβερνητικός εκπρόσωπος (Μάρτιος 1993-Απρίλιος 1997) και Υπουργός Εξωτερικών (Απρίλιος 1997-Μάρτιος 2003). Το 2008 ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Αν και στον πρώτο γύρο ήλθε πρώτος , έχασε την προεδρία στον δεύτερο από τον Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Μιχάλης Σαρρής σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική.
Από το 1975 ο κ. Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.
Εκτός από την Ελληνική και Αγγλική, μιλά και τη Γαλλική, την Ισπανική και την Πορτογαλική γλώσσα.
Από το 2005 μέχρι το 2008 επί προεδρίας Παπαδόπουλου ήταν υπουργός Οικονομικών.
Επίσης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ    Panhellenicpost .gr

Σ.ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ioannis Kasoulides cropped.jpg
Ο Νεος ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ κ Γιαννης Κασουλιδης
ΓΙΑΝΝΑΚΗ , ΘΕΡΜΑ  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ -

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948 στην Λευκωσία. Ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Είναι νυμφευμένος με την ιατρό, αναισθησιολόγο Έμη Κασουλίδη και έχουν ένα παιδί, την Ιωάννα.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Ο πρώτος χρόνος των σπουδών του συνέπεσε με τη φοιτητική εξέγερση του Μάη του ’68. Ο Ι. Κασουλίδης βίωσε τα γεγονότα συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία.
Ειδικεύτηκε στη Γηριατρική στο Λονδίνο.
Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων εκείνου του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος.
Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.
Με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη τον Μάρτιο του 1993, αναλαμβάνει καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι τον Απρίλιο 1997. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, στο Υπουργικό αξίωμα, ο Ι. Κασουλίδης ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας που οδήγησε την Κύπρο στην έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
Τον Ιούνιο 2004 ο Ι. Κασουλίδης, εξελέγη Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι έκτοτε μέλος του Προεδρείου της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και των Ευρωπαίωv Δημοκρατών, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και Αναπληρωτικό μέλος της Επιτροπής Μεταφορών.
Κατά την πρώτη του θητεία ως Ευρωβουλευτής ο Ι. Κασουλίδης υπήρξε επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα και Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για την οποία είχει επιλεγεί ως Συντονιστής των Μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Τρίτη Επιτροπή που ασχολείται με θέματα Μετανάστευσης και Πολιτιστικού Διαλόγου. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Κοινοπολιτείας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εισήλθε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον τελικό νικητή Δημήτρη Χριστόφια. Ο I. Κασουλίδης έλαβε ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 47% των ψήφων.
Στις Ευρωεκλογές, στις 6 Ιουνίου 2009 ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη για δεύτερη φορά Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας νέο ρεκορ σταυρών προτίμησης (69,576).
Στις 23 Ιουνίου 2009, εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Έχει συγγράψει το βιβλίο "Κύπρος - Ε.Ε. Η ένταξη όπως την έζησα".

Ο Γιαννης  Κασουλίδης έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα (Ελληνική Δημοκρατία), τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (Ελληνική Δημοκρατία), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ξίρκα (Μάλτα), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Κέδρος (Λίβανος), τον Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών Παναγίου Τάφου, το Παράσημο Βηθλεέμ 2000 της Παλαιστινιακής Αρχής και την Ανώτατη Διάκριση του Δήμου Αθηναίων.