Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε η τ. Γραμματέας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Στην επιστολή της η κυρία Σαραντοπούλου ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων του Φορολογικού Νομοσχεδίου που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα αυτό, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην ομογένεια, όπως πρόσφατα έγραψε η ΡΗΡ, αναφερόμενη σε συγκέντρωση ομογενών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε από τη Βιέννη η Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας Όλγα Σαραντοπούλου (φωτογραφία) ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων η και των παραγράφων του νόμου που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Άλλωστε, όπως τονίζει, “ουδεμία διαβούλευση είχε γίνει με την Ομογένεια πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ούτε υπήρξε γνωμάτευση εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επί του συγκεκριμένου θέματος”.
Η κ.Σαραντοπούλου αναφέρεται στίς ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιφέρεια οπου ζουν Ομογενείς. Επισημαίνει οτι δεν υπάρχουν παντού διακρατικές συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολόγισης -όπως π.χ.στην Αυστραλία για την οποία ζήτησε την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών για να υπογραφεί διακρατική συμφωνία. Υπογράμισε δε οτι και τα πιστοποιητικά που ζητάει ο νόμος δεν εκδίδονται απο όλες τις χώρες .
Η ίδια εξέφρασε την ανάγκη ίδρυσης ειδικής επιτροπής αποτελούμενης απο άριστους γνώστες του θέματος όπως Εκπροσώπους της ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού, φοροτεχνικών, εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, και εκπροσώπων Ομογενειακών Οργανώσεων και του ΣΑΕ για να μελετἠσουν εις βάθος το θέμα της φορολογίας των Αποδήμων.
Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου καλεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα να επιληφθεί άμεσα του άκρως σοβαρού ζητήματος, υπογραμίζοντας οτι θα πρέπει να ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία για την αποκατάσταση του αισθήματος του δικαίου στον Απόδημο Ελληνισμό.
Πάντως, για το όλο ζήτημα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Διευκρινιστική Εγκλύκλιο για φορολογούμενους οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 απέσυραν καταθέσεις από την Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις στη χώρα ενώ η σχετική προσθεμία για την υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι τα χρηματικά ποσά που δεν θα δικαιολογηθούν ως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα θεωρηθούν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή και θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%.
Η εγκύκλιος
H ερμηνευτική εγκύκλιος του του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, για φορολογούμενους οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 απέσυραν καταθέσεις από την Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις στη χώρα και ειδικότερα η παράγραφος 9, ο οποία αναφέρεται στους κατοίκους εξωτερικού, διευκρινίζει ότι:
α. Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που υποστηρίζουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες αλλαγής κατοικίας σύμφωνα με όσα ορίζει η ΠΟΛ.1142/31.5.2012 διαταγή (βλ. παρακάτω).
β. Οι κάτοικοι εξωτερικού που υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα, εφόσον εισήγαγαν στην Ελλάδα ποσό ή ποσά τα οποία την τριετία 2009-2011 εμβάστηκαν στο εξωτερικό, μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισαγωγής χρηματικού κεφαλαίου από το εξωτερικό, εφόσον επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν και για κάλυψη τεκμηρίων.
Στην περίπτωση που επιθυμούν να καλύψουν μόνο το ποσό του εμβάσματος, αναγράφουν στην κατάσταση προσδιορισμού κεφαλαίου σωρευτικά στον χρόνο που πραγματοποιήθηκε το έμβασμα, το ποσό ή τα ποσά της εισαγωγής χρηματικού κεφαλαίου από το εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν. Τα οποία προκύπτουν από βεβαιώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης.
γ. Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα, εφόσον εισήγαγαν με κάθε νόμιμη μορφή στην Ελλάδα ποσό ή ποσά τα οποία την τριετία 2009-2011 εμβάστηκαν στο εξωτερικό, αναγράφουν μόνο στην κατάσταση προσδιορισμού κεφαλαίου, σωρευτικά στον χρόνο που πραγματοποιήθηκε το έμβασμα, το ποσό ή τα ποσά της εισαγωγής χρηματικού κεφαλαίου από το εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, τα οποία προκύπτουν από βεβαιώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς την υποβολή δήλωσης.
Οι κάτοικοι εξωτερικού που έλαβαν το ειδοποιητήριο, θα πρέπει να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή που έχουν στα χέρια τους.
Η Κατοικία
Να σημειωθεί ότι με τον Ν.3943/3/2011, το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι διατηρεί τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, εφόσον η παραμονή του υπερβαίνει συνολικά τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο έτος.
Το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας έχει μεταφερθεί στο φορολογούμενο. Η φορολογική κατοικία πρέπει να τεκμηριώνεται με δικαιολογητικά.
Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν εφαρμόζονται για τους κατοίκους εξωτερικού εκτός αν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι εξωτερικού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ εφόσον αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.
Για την τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας όπως αναφέρεται στην Πολ.1145/12, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθη διαμονή στην αλλοδαπή οφείλουν να προσκομίσουν μαζί με τη δήλωση εισοδήματος, εφόσον αποκτούν κάποιο χρηματικό ποσό στην Ελλάδα και υποχρεούνται να την καταβάλλουν: Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας για τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης .
Δείτε εδώ με ποιές χώρες έχει υπογράψει η Ελλάδα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.
Σχόλιο της ΡΗΡ
1. Τα ερωτήματα που απασχολούν την ομογένεια παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα, ποιός θα πείσει το κράτος του Κατάρ (από το οποίο αναμένουμε και επενδύσεις!) να εκδώσει “Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας” για τους Έλληνες ομογενείς, αφού δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας τέτοιο πιστοποιητικό; Σαν το Κατάρ υπάρχουν πολλές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, στις οποίες διαβιούν ομογενείς. Γιατί δεν κάνει σχετική έρευνα το Υπουργείο Οικονομικών; Γιατί μεταθέτει στους ώμους των ομογενών την ευθύνη να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες; Γιατί δεν αναγνωρίζει την ισχύ επισήμων ελληνικών εγγράφων, όπως είναι τα Διαβατήρια;
2.Οι ομογενείς που δεν υπόκεινται σε κατάθεση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα (δεν έχουν ακίνητα ούτε αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα οπό οποιαδήποτε πηγή) εάν κάποια στιγμή για δικούς τους λόγους εισήγαγαν νομίμως συνάλλαγμα στην Ελλάδα και το κατέθεσαν σε κάποια Τράπεζα και στη συνέχεια το ξαναπήραν πίσω, όλο ή μέρος του, υπό μορφή εμβάσματος στο εξωτερικό, επίσης υποχρεούνται να υποστούν όλη την ταλαιπωρία;
3. Γιατί τιμωρούν τους ομογενείς με το να μην τους αναγνωρίζουν κανένα αφορολόγητο ποσόν εφόσον έχουν εισόδημα στην Ελλάδα;
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις ώστε να μην δίνει την εντύπωση στους ομογενείς πως το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εισπράξει χρήμα…
Panhellenicpost.gr