22 Ιουλίου 2014

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Συχνή αλλά όχι αθώα νόσος

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Συχνή αλλά όχι αθώα νόσος
 
Για το boro.gr γράφουν οι κ. Νικόλαος Φινοκαλιώτης, Χειρουργός, Διευθυντής της Ευρωκλινικής Αθηνών και ο Αναστάσιος Τσεχπενάκης, Χειρουργός:
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ορθότερα γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) αφορά κατάσταση στην οποία ο οισοφάγος, ο σωλήνας δηλαδή που οδηγεί την τροφή από το στόμα στον στόμαχο,  ερεθίζεται από γαστρικό περιεχόμενο, το οποίο αντί να παραμένει στον στόμαχο παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Ο στόμαχος παράγει οξέα προκειμένου να ξεκινήσει η πέψη της τροφής και το εσωτερικό του τοίχωμα έχει κατάλληλη κατασκευή και μηχανισμούς ώστε να αντέχει και να μην διαβρώνεται από την οξύτητα του περιεχομένου του. Ο οισοφάγος, όμως, δεν διαθέτει το ίδιο φράγμα, έτσι, όταν έρχεται το εσωτερικό τοίχωμά του σε επαφή με όξινο περιεχόμενο υφίσταται βλάβες εγκαύματος από οξέα, που ο πάσχων τις αντιλαμβάνεται σαν κάψιμο πίσω από το στέρνο (πολλές φορές αποδίδεται λανθασμένα σε καρδιακό νόσημα).
Το καυστικό αυτό άλγος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της ΓΟΠΝ. Είναι συχνότερο μετά από τα γεύματα και μπορεί να έχει διάρκεια που ξεπερνά τις 2 ώρες. Όταν ο πάσχων ξαπλώσει συνήθως αυτό επιδεινώνεται και μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τον λαιμό. Παρ΄ όλα αυτά, δεν το έχουν όλοι οι πάσχοντες από ΓΟΠΝ, αλλά μπορεί να εμφανίζουν μόνο κάποιο από υπόλοιπα συμπτώματα της νόσου: πικρή γεύση στο στόμα (ιδίως κατά το σκύψιμο ή τον ύπνο), βραχνάδα στη φωνή (κυρίως το πρωί), επίμονος ξηρός βήχας, «σφίξιμο» στο λαιμό σαν να έχει κολλήσει κομμάτι τροφής, συριγμός (σφύριγμα) στην αναπνοή.
 
Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr