Η Κύπρος και η Αίγυπτος αποφάσισαν να ενδυναμώσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, και ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας, όπου οι δύο χώρες έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον ηγέτη της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι στη Λευκωσία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου και αναμένεται να προκαλέσει τη μήνιν της Τουρκίας, η οποία έχει κατατάξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο στους εχθρούς της.
Οι δυο ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο τονίζεται η αποφασιστικότητα των χωρών τους να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, να εμβαθύνουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να οικοδομήσουν στην στρατηγική τους σχέση.
Υπογράμμισαν δε ότι «η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής».
Η συνομιλία του κ. Αναστασιάδη και του αλ Σίσι έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Αιγύπτιος ηγέτης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Κύπριο ομόλογό του, επειδή –όπως τόνισε διπλωματική πηγή- «ήταν ο πρώτος μη Αραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα του και αναγνώρισε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ισλαμικός φανταμενταλισμός για την Αίγυπτο και την περιοχή».
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Γάζα) και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία».
Τονίζεται ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος υπογράμμισαν «την καθοριστική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές της. Η Κύπρος εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον οδικό χάρτη, όπως αποφασίστηκε από τον Αιγυπτιακό λαό. Η Αίγυπτος επαναβεβαίωσε την σθεναρή υποστήριξή της για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ».
Επίσης επαναβεβαιώνεται η εξαιρετική κατάσταση των σχέσεών των δύο χωρών και η αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία τους και να οικοδομήσουν στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
mignatiou.com