27 Ιανουαρίου 2016

Γ. Μουζάλας: Το Βέλγιο ζήτησε να γίνει στρατόπεδο για 400.000 μετανάστες στην Ελλάδα!


Την ανησυχία του ότι η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως στη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό στην Ολλανδία τη Δευτέρα, ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών έθεσε ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 - 400.000 μεταναστών στην Αθήνα! Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για σχέδιο «ανταλλαγής» χρέους με κράτηση προσφύγων στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις που έκανε στον Σκάι το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» και πρόσθεσε: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Ανησυχώ». Πάντως, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι μεγάλα κράτη της Ε.Ε. -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν.
Παράλληλα, διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα -με εξαίρεση όπως είπε την Αυστριακή υπουργό- και τόνισε ότι η θέση της frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν «αθωωτική» για την Ελλάδα αφού όπως σημείωσαν «η θάλασσα δεν είναι αγρός».
Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό», ενώ είπε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Finacial Times, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως «είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» και επισήμανε: «Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους... Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ».

Αντιδράσεις από τα κόμματα
Οι αποκαλύψεις του κ. Μουζάλα προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα:

Το Ποτάμι
Οι αποκαλύψεις του κ. Μουζάλα προκαλούν σοκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συνεχίζει:
«Παράλληλα ο κ. Καμμένος είπε σήμερα το πρωί ότι 'εγώ, όπως ξέρετε, τη συνθήκη Σένγκεν δεν την υπέγραψα ποτέ'. Δήλωση που καθρεφτίζει την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το μείζον θέμα.
» Την ίδια στιγμή ακούγονται προτάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συναινέσει η κυβέρνηση να ελαφρυνθεί το χρέος με αντάλλαγμα να δεχτεί η Ελλάδα να κλείσει μόνη της τα βόρεια σύνορά της. Οι πρόσφυγες θα στεγάζονται σε στρατόπεδα 'με κοινοτική χρηματοδότηση' ώσπου 'να μπορέσουν να γυρίσουν στις χώρες τους'.
» Η ιδέα και η προοπτική είναι τερατώδης: Η Ελλάδα- με τις ευλογίες της Ελληνικής Κυβέρνησης- να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης με εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Η ολοκλήρωση των hotspots είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως και η αύξηση της πίεσης στην Τουρκία και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
» Το Ποτάμι ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα προσωπικά: Αν δεν κινηθούν γρήγορα,αποφασιστικά και με σοβαρότητα, η κατάσταση σε λίγο καιρό θα είναι εκτός ελέγχου.»

ΔΗΜΑΡ
«Tο απαράδεκτο αίτημα του Βέλγου Υπουργού Εσωτερικών για τη δημιουργία στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα είναι άκρως επικίνδυνο και προκαλεί έντονο προβληματισμό» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
«Η αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη πριν βρεθεί για μια ακόμη φορά να κυνηγά, να αποτρέψει εφιαλτικά τετελεσμένα που θα μετατρέπουν τη χώρα οριστικά σε αποθήκη ψυχών» τονίζει. 

Λαϊκή Ενότητα
Στο θέμα αναφέρθηκε και η Λαϊκή Ενότητα, σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τίθεται το θέμα της διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν, σε συνδυασμό με τη μη αποδοχή από κεντροευρωπαϊκές χώρες ποσοστώσεων για την κατανομή των
προσφύγων, τις απαράδεκτες απειλές της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας περί αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν και την πρόταση του Βέλγου υπουργού για δημιουργία στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην χώρα μας, δείχνει μόνο ένα πράγμα: οι συνθήκες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση λειτουργούν μόνο «α λα καρτ» και πάντοτε σε βάρος των πιο αδυνάμων.
» Η ΕΕ υψώνει φράχτες για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων, 'ξεχνώντας' ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα των πολέμων που υπέθαλψε και της ακραίας φτωχοποίησης που επέβαλαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην συνδράμει με κανένα τρόπο στην εφαρμογή των πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο και της απώθησης των προσφύγων, οι οποίες θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα θύματα , όταν ήδη η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε πλωτό νεκροταφείο, με πολλές δεκάδες νεκρούς στο Αιγαίο μόνο στον πρώτο μήνα του έτους».