15 Ιανουαρίου 2016

Ο Κρις Σπύρου μιλάει στην ΡΗΡ για τα ελληνοαμερικανικά θέματα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Όταν παίρνεις συνέντευξη από τον Κρις Σπύρου, δύο πράγματα σίγουρα δεν θα συμβούν! Δεν θα πλήξεις. Και δεν θα τον "στριμώξεις"! Θαρρείς και έχει την κατάλληλη απάντηση καρφωμένη στα χείλη...
Ακόμα και όταν του μιλήσαμε για το ένα εκατομμύριο (!) που γράφτηκε ότι δήθεν "...θα σας δώσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να οργανώσετε την Ομογένεια της Αμερικής" (!!!) ένα μειδίαμα σχηματίστηκε στα χείλη του,  τόσο χαριτωμένο, σχεδόν ...δολοφονικό! "Όταν λες "σας" εννοείς εμένα;" είπε σαν να τον θύμωσε ο πληθυντικός ευγενείας ...και όχι ο ...ανυπόστατος ισχυρισμός!  "Πως να θυμώσεις με τους κουτούς;", έκανε και πρόσθεσε: "Χρήματα από αγνώστους δεν δέχομαι"!
Χαρακτήρισε αξιοπρεπή τον προεκλογικό αγώνα για νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ενώ τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν χάνει εκλογές όταν υπογράφει μνημόνια, τις χάνει όταν τα εφαρμόζει!
Προεξοφλεί την αναρρίχηση στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής της Χίλαρι Κλίντον η οποία, όπως είπε, είναι πολύ καλή γνώστρια των ελληνικών θεμάτων, για να συμπεράνει πως δεν θα υπάρχει δυσκολία να προσκληθεί να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη την οικονομική κατάσταση της γενέτειρας ενώ μιλάει για τα τρία βιβλία που ετοιμάζει, τα δύο θα εκδοθούν άμεσα και το τρίτο αργότερα. Θίγει και πολλά άλλα σημαντικά θέματα, όπως της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, της αδυναμίας του εθνικού κέντρου να νομοθετήσει για την ψήφο των Αποδήμων,  του νέου μεταναστευτικού ρεύματος σπουδαγμένων από τη γενέτειρα, των τουρκικών προκλήσεων, της Αγιας Σοφιας, κ.α. 
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:
ΡΗΡ: Κύριε Σπύρου, Να ξεκινήσουμε από την ελληνική επικαιρότητα και την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχόλιό σας γι αυτό;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιλέξανε τον ηγέτη της παράταξής τους. Και οι δυο υποψήφιοι στην τελική κούρσα ήταν, κατά την άποψή μου,  ικανοί  για ηγέτες της παράταξης. Η καμπάνια τους ήταν σε πλαίσιο ευπρέπειας και βασισμένη σε ουσιαστικά θέματα. Νομίζω ότι  και οι τέσσερις υποψήφιοι θα μείνουν ενωμένοι. Πέραν από τα τεχνικά προβλήματα τα οποία είχαν, ο προεκλογικός αγώνας διεξήχθη αξιοπρεπέστατα.
ΡΗΡ: Σε σχέση με πιθανές πολιτικές εξελίξεις, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Η Κυβέρνηση θα αξιολογηθεί όταν τελειώσει τις προσπάθειες. Οι ψηφοφόροι θα αξιολογήσουν την κυβέρνηση την σημερινή για πρώτη φορά επί της ουσίας, όταν θα τελειώσει την προσπάθεια που κάνει. Ποτέ τα τελευταία 6 χρόνια  δεν έχασε εκλογή πολιτικός στην Ελλάδα που υπέγραψε μνημόνια. Χάνει τις εκλογές όταν εφαρμόζει τα μνημόνια!
Επομένως, όταν θα γίνει η αξιολόγηση της εφαρμογής αυτού του Μνημονίου, τότε θα μετρήσει τις δυνάμεις της  η Κυβέρνηση. Όλη η άλλη αξιολόγηση ενδιάμεση κλπ. είναι λόγια του αέρος. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι η αξιολόγηση γίνεται στην εφαρμογή  του Μνημονίου και εκεί μετρήθηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων 6 χρόνων,που έδειξαν ότι όλοι όσοι υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια ή τις συμφωνίες όπως ονομάζονται, που ήταν αδύνατον να αποφευχθούν, κανείς δεν πήρε τίποτε άλλο σαν ανταπόδοση, παρά μόνο στενοχώρια.
PHP: Πως κρίνετε την σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Δύσκολη. Πολύ δύσκολη, αν όχι κρίσιμη. Και ιδιαίτερα με το θέμα του Ασφαλιστικού. Το θέμα του Ασφαλιστικού, όποιας χώρας  ή όποιας Πολιτείας,  δεν μπορεί ποτέ να  έχει ανάμειξη με το δημοσιονομικό. Όταν βρίσκεται μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, πάντα θα έχεις προβλήματα! Γι αυτό οι χώρες οι οποίες λειτουργούν με σύστημα, το καθεστώς Κοινωνικής Ασφάλισης,  είναι  ξεχωριστό από το δημοσιονομικό πλαίσιο και τον Προϋπολογισμό.
Δεν μπορεί ο Προϋπολογισμός  να περιέχει τα έξοδα για τις συντάξεις. Μπορεί  να περιέχει έξοδα για την πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά δεν μπορεί  να περιέχει μέσα κονδύλια για συντάξεις! Αν το ασφαλιστικό περιέχει όλα  αυτά, τότε πρέπει να έχει και την ικανότητα,για να μπορεί να τα έχει! Δηλαδή να φτάνουν τα «κουκιά».
 Γι αυτό στην Αμερική εμείς έχουμε προσθέσει και το «socialmedicine».  Στην αρχή του δεν περιείχε  και φαρμακευτική περίθαλψη. Έγινε αργότερα.  Αν τα υπολογίσεις όλα αυτά  ως ποσά, είναι τα 2/3 του Προϋπολογισμού! Επομένως εάν ο Προϋπολογισμός είναι υπεύθυνος, για να εξασφαλίζει τις συντάξεις και δεν είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία,  τα οποία εντούτοις  πληρώνει ο εργαζόμενος μαζί με τον εργοδότη, αν αυτά δεν είναι ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο θα προσδιορίζει το πότε και πόσο θα πάρει κάποιος πολίτης σύνταξη, τότε έχεις προβλήματα. Και αυτή τη στιγμή το θέμακαι η συζήτηση δεν γίνεται για το πώς θα υπάρχει  μετά από 10 ή 30 χρόνια Ασφάλιση.  Αφορά το πώς θα πληρώσουμε τις δόσεις  για τα χρήματα τα οποία δανείστηκε η χώρα.
Γι' αυτό όλα αυτά που προτείνονται από ελληνικής πλευράς,  και τα οποία εγώ τουλάχιστον έχω ακούσει, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά από αυτούς  οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που μας δάνεισαν,ώστε να δώσουμε τις συντάξεις  στους προηγούμενους! Είναι ένας φαύλος κύκλος όταν το βάλεις μέσα σ' αυτό το πλαίσιο.
ΡΗΡ: Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά καιρούς έχουν «ακουμπήσει» τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Πως θα  μπορούσαν αυτά  να ανταπεξέλθουν;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Η συζήτησή μας τείνει να καταλήξει .ελληνική! Εδώ δεν χρειάζεται συζήτηση για το ποιος και γιατί φταίει. Χρειάζεται συζήτηση για το πώς θα κάνουμε σύστημα, να μη βρεθεί μετά από πέντε χρόνια κάποιος άλλος, να κάνει την ίδια ερώτηση,  τι φταίει δηλαδή και δεν δίδονται οι συντάξεις! Επομένως αν η συζήτηση είναι γιατί η Ελλάδα έφτασε στο σημείο που έφτασε, μπορώ να το εξηγήσω. Αλλά σημασία έχει τι σκοπεύουμε να διορθώσουμε. Εάν το διορθώσουμε με τον ίδιο τρόπο  που παράχθηκε το πρόβλημα δεν διορθώνουμε τίποτα.
ΡΗΡ: Ας μου επιτρέψετε τώρα να στρέψουμε την συζήτησή μας σε αμερικανικά θέματα. Οδεύουμε στις Προκριματικές εκλογές στην Αμερική.  Γνωρίζω καλά ότι βρίσκεσθε πολύ κοντά στην Χίλαρι Κλίντον όπως και στον Μπιλ Κλίντον. Επειδή παρακολουθείτε από κοντά  την εκστρατεία της, τι πιθανότητες νομίζετε ότι έχει να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και, τελικά, την Προεδρία της Αμερικής;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Για το Χρίσμα των Δημοκρατικών  δίνω στη Χίλαρι ποσοστό 98,5%. Για την  τελική εκλογή της στην Προεδρία, ποσοστό 99,9%! Άσχετα από το ποιος θα είναι ο τελικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Η φιλοσοφία τους θα είναι ίδια, ασχέτως ονόματος ή χρώματος μαλλιών. Και  η φιλοσοφία των Ρεπουμπλικάνων αυτή, δεν αντιστοιχεί με την φιλοσοφία του εκλογικού Σώματος που εξέλεξε τον Μπαράκ Ομπάμα τα τελευταία 8 χρόνια...
ΡΗΡ: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η σημασία για τα ελληνικά εθνικά θέματα από μία τυχόν εκλογή της Χίλαρι στον Λευκό Οίκο;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Πρώτα-πρώτα η Αμερική και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μία από τις πιο παλιές και πλέον πετυχημένες συμμαχίες. Το ζεύγος Κλίντον ίσως να είναι από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν και έχουν ασχοληθεί με τα θέματα της Ελλάδας  στο υψηλότερο επίπεδο. Υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που έχουν, ίσως, φιλίες , με άλλους προέδρους κλπ. Αλλά εδώ δεν χρειάζεται φιλία για να στηρίξεις την πολιτική σου θέση για κάποιο θέμα.  Χρειάζεται  ο ξένος ηγέτης να γνωρίζει τα θέματα τα οποία απασχολούν  τη γενέτειρα μου.
Δεν νομίζω η Ελλάδα να έχει κανένα πρόβλημα ούτε να πείσει τη Χίλαρι να επισκεφθεί τη χώρα μας, ούτε να συζητήσουμε εμείς  που είμαστε κοντά της,  θέματα που απασχολούν την γενέτειρα. Ένα από τα θέματα,  που εγώ θα συζητήσω μαζί της, όταν θα έρθει η καλή ώρα, να είναι Πρόεδρος της Αμερικής, είναι η διευθέτηση  του καρκινώματος του ονόματος της Μακεδονίας.
ΡΗΡ: Μπορείτε να πείτε περισσότερα επ΄αυτού;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κοιτάξτε, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν ήταν εάν θα ονομασθεί πρώην, μετά, άνω, κάτω κλπ . Μακεδονία. Ήταν εάν υπάρχουν Σλαβομακεδόνες.  Γιατί εάν επικυρωθεί  ότι υπάρχουν  Σλαβομακεδόνες, τότε το επόμενο που θα έχουμε είναι Σλαβοθεσσαλούς! Και Σλαβοηπειρώτες και πάει λέγοντας. Στο τέλος θα κάνουμε και Σλαβοπελοποννήσιους!
Επομένως η λέξη «Μακεδονία» μπήκε στην ονομασία παράλογα- με τη δική μου την ταπεινή άποψη-  από την τότε (1993) ελληνική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη. Την ονομάσανε «προσωρινή». Άμα την ονομάσανε «προσωρινή» για να καταλάβουν ότι αυτό που υποστηρίζαμε όλοι να μην υπάρχει  η λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία, γιατί «εις τον αιώνα των αιώνων», όπως είπε και ο Κλίντον, θα υπάρχει  πρόβλημα -και υπάρχει, γιατί σήμερα είναι το θέμα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν τότε. Δεν επιτρέπουμε στα Σκόπια να μπουν στην Ευρώπη γιατί  έχουν τη λέξη Μακεδονία, ούτε στο ΝΑΤΟ μπορεί να μπουν για τον ίδιο λόγο- επομένως, η ευθύνη είναι των Ηνωμένων Εθνών και όχι να βρουν την λύση τα Σκόπια. Είναι σαν την μοιρασιά να την κάνει ο καραγκιόζης, ο οποίος μοιράζει κάτι όπως μοιράζουν οι Σκοπιανοί το όνομα. Λέει, ένα για εμένα, ένα για εσένα και ένα για τον Καραγκιόζη. Και οι Σκοπιανοί παίζουν τον καραγκιόζη. Η φόρμουλα του καραγκιόζη δεν θα λύσει το πρόβλημα του ονόματος.
Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Το θέμα είναι απλό. Πρέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε κάποιον, που καταλαβαίνει το πρόβλημα, για να λύσει το θέμα που αφορά  ένα σύμμαχο, ο οποίος είναι, πιστεύω, εκατό χιλιάδες φορές πιο πολύτιμος για τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής, από ό,τι είναι τα Σκόπια.
Δεν θέλω να μειώσω τα Σκόπια, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος ο ιστορικός τους να λέει ότι «δεν είμαστε  Σλαβομακεδόνες γιατί εδώ ζούσαν Μακεδόνες 1.500 χρόνια πριν από μας. Επομένως είμαστε μακεδόνες. Το πρόβλημά μας -συνεχίζει ο ίδιος ιστορικός- είναι ότι η ιστορία λέει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες!»
 Τότε, λέω εγώ, να τους ανακηρύξουν τα Ηνωμένα Έθνη, ότι είναι Έλληνες αυτοί που λένε ότι είναι Μακεδόνες, να τους δούμε  ως απόδημους κι αυτούς  -λίγο πριν από μας τους Ελληνοαμερικανούς- και να τους βάλουμε στην ένωση αποδήμων ελλήνων και να τους πούμε καλωσορίσατε, παιδιά δικοί μας είσαστε! Γιατί δεν γίνεται να είσαστε Μακεδόνες και να μην είσαστε Έλληνες!
Αν είχαν φέρει αραβικά άλογα στην Μακεδονία πριν από 1000 χρόνια πάλι αραβικά άλογα θα ήτανε σήμερα οι απόγονοί τους! Ούτε εμείς που υπάρχουμε πάνω από 100 χρόνια στην Αμερική γίναμε γι αυτόν το λόγο Ινδιάνοι! Και πέντε γενιές ακόμα μπροστά να πάει η δική μου η οικογένεια, θα γίνουμε ινδιάνοι;
ΡΗΡ: Ποιός είναι ο δικός σας ρόλος στην προεκλογικό αγώνα της Κλίντον και η ομογένεια την στηρίζει;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Οι δύο κρίσιμες Πολιτείες είναι το Νιου Χάμσαϊρ και η Νότια Καρολίνα. Εκεί που είμαι εγώ, έχουμε μεγάλη Ελληνική παροικία. Πιστεύω σε μας θα πάρει περίπου 97-98% των ψήφων των Δημοκρατικών. Το ίδιο και η Ν.Κ. Και εκεί έχουμε σημαντική επιρροή. Μίλησα με τον Nick Theodor  ο οποίος ήταν  υποκυβερνήτης, ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς της περιοχής,  φίλος μου πολλά χρόνια,  μου είπε ότι η  Χίλαρι θα πάρει 80-85% των δημοκρατικών ψήφων της Πολιτείας.
Στο Νιού Χάμπσαϊρ οι προκριματικές εκλογές είναι στις 9 Φεβρουαρίου και στην Νότια Καρολίνα στις 16 Φεβρουαρίου.
Οι ομογενείς πιστεύω ότι θα τη στηρίξουν μαζικά. Εγώ και η ομάδα όλη που έχω αποκτήσει εκεί πάρα πολλά χρόνια, Ελληνοαμερικανοί και  Αμερικανοί  (γιατί εγώ δεν υπηρέτησα στην ελληνική Βουλή, αλλά στην Βουλή του Νιού Χάμσαϊρ και στο Δημοκρατικό κόμμα, όπου επίσης  ήμουν πρόεδρος), όλοι οι πρόεδροι θα κάνουμε μία μεγάλη δεξίωση για τους  υποψηφίους, τέσσερις μέρες πριν την εκλογή και θα κάνουμε αυτό το οποίο ξέρουμε να κάνουμε: Στις 9 Φεβρουαρίου μετράνε ψήφους, όχι  ευχές ή συγχαρητήρια!
ΡΗΡ: Ήσασταν και πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντον.
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Μάλιστα. Ήμουνα και στους εκλέκτορες του Συνεδρίου και στους εκλέκτορες  που ανέδειξαν Πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον. Ακόμα είναι νωρίς να συζητήσει κανείς αυτό το θέμα. Θα δω  τι χρόνο χρειάζεται . Να σας πω την αλήθεια κύριε Μαλασπίνα, ούτε τίτλους χρειάζομαι πλέον. Ήμουν ο πρώτος  Έλληνας πρόεδρος των Εκλεκτόρων που αναδεικνύουν τον πρόεδρο, όχι τον υποψήφιο. Ας αφήσουμε κανένα νέο παιδί  να έχει κι αυτός  την εμπειρία. Ευτυχώς έχουμε αρκετούς νέους πολιτικούς παράγοντες στην Πολιτεία. Πρέπει να τους προωθήσουμε!
ΡΗΡ: Ακούγεται κ. Σπύρου, ότι γίνεται μία προσπάθεια στην ομογένεια της Αμερικής να συσταθεί μία νέα διαφορετικού τύπου οργάνωση, μία διεθνής ηγετική ομάδα (Leadership). Λέγεται, μάλιστα ότι θα συμμετάσχετε και σεις σ΄ αυτήν την κίνηση.
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ:  Εγώ, συμφώνησα να παραβρεθώ σε μία  συνάντηση μερικών Αποδήμων από την Αμερική, τον Καναδά κλπ. να συζητήσουμε  που βρίσκεται σήμερα  η παροικία μας, εμείς «οι Έλληνες εκτός», που δεν είναι μόνον στην Αμερική, είναι παντού. Επομένως, να δούμε που είμαστε εμείς «οι Έλληνες εκτός».
Τώρα γιατί «Έλληνες εκτός»;  Όπως είπα  σ΄αυτούς που με κάλεσαν, εγώ αισθάνομαι ότι είμαστε οι Απόδημοι γενικά «εκτός». Εκτός Ελλάδος, εκτός πατρίδας, εκτός κυβέρνησης, εκτός ψήφου, εκτός ικανότητας να γυρίσουμε πίσω!
Παράδειγμα:  Ένα παιδί το οποίο έφυγε φέτος να πάει στο Ντουμπάϊ να πιάσει δουλειά και ο οποίος σπούδαζε στην Αγγλία και είχε πάρει αναβολή στρατού, δεν μπορεί να γυρίσει στην Ελλάδα πια, γιατί θα τον πάρουν στρατιώτη και θα χάσει τη δουλειά του στο  Ντουμπάι!  Και ξέρετε, έχουμε χιλιάδες παιδιά στην ίδια θέση, ανά τον κόσμο!
Άλλο που δεν μπορεί να ψηφίσει! Δεν μπορεί και να γυρίσει. Αλλά εάν του άφησε ο παππούς του ένα σπιτάκι στην Ελλάδα, το κράτος θέλει να του πάρει φόρο! Επομένως θα αποφασίσει να είναι τι; «Εκτός!» Εκτός όλων και ιδιαίτερα, εκτός της μάνας του, του πατέρα του. Για να τον δουν πρέπει να πάνε στο Ντουμπάι, στην Αφρική όπου καταλήξει!!!
Πέραν αυτών, ασχολείται κανένας με τη διαθήκη που θα αφήσουμε εμείς που ασχοληθήκαμε με τα κοινά; Τι θα κάνουν τα παιδιά μας; Χάνουμε την Ελληνική Γλώσσα! Το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο αδελφός μου που ήλθε 7 χρονών  στην Αμερική έχει πέντε εγγόνια. Η οικογένειά μας, από Μητέρα-πατέρα,  αριθμεί σήμερα 50 άτομα!  Σχολεία δεν υπάρχουν. Δάσκαλοι δεν υπάρχουν. Οι Εκκλησίες τα κάνανε αγγλικά όλα, η μόνη ελληνική γλώσσα είναι η ταμπέλα έξω από την Εκκλησία που λέει ελληνική ορθόδοξος!
ΡΗΡ: Φοβάστε θα χαθεί η ελληνική γλώσσα;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Τι φοβάμαι, χάθηκε!  Αν δεν κάνουμε κάτι  ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει μέλλον. Μόνον ηλεκτρονικό σχολείο. Είτε συλλογικά με δάσκαλο είτε μεμονωμένα.  Σήμερα με την τεχνολογία μπορείς να μάθεις  ελληνικά οπουδήποτε και να βρίσκεσαι.
Αυτά, με λίγα λόγια, είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε. Επομένως θέλω να τα συζητήσω και με άλλους που επίσης είναι «εκτός» ή που καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι εκτός, και να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στη λύση τους. Αν η λύση είναι η οργανωτική δομή, ΟΚ. Σίγουρα, όμως,  να ξέρεις ότι δεν θα έρθει η λύση από τη γενέτειρα. Σίγουρα.
ΡΗΡ: Αλλά γράφτηκε σε κάποιο έντυπο ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα σας διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για να οργανώσετε την ομογένεια ή κάτι τέτοιο. Δεν ευσταθεί;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Έχει γραφτεί τι;
ΡΗΡ: Έχει δημοσιευθεί ένας υπαινιγμός ότι δήθεν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης  Κόκκινος σας έχει υποσχεθεί 1 εκατομμύριο Ευρώ βοήθεια  γι αυτήν την Ένωση.
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Όταν λες, «σας» εννοείς σε μένα;
ΡΗΡ: Ναι,  γράφει Κρις Σπύρου.
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Με μπερδεύεις με τον πληθυντικό ευγενείας. με τα εσάς και τα εμάς. Λοιπόν, ούτε ξέρω κανέναν στο Υπουργείο Εξωτερικών, κανέναν, ούτε πως τους λένε! Επομένως, εάν έχουν ένα εκατομμύριο να μου δώσουν, πες τους ότι δεν ξέρω ποιοι είναι και δεν παίρνω χρήματα από άγνωστους! Επομένως η απάντηση είναι ΟΧΙ! Αν το 'γραψε κάποιος ή αν το είπε κάποιος, πες στον φίλο μου το Λάκη το Λαζόπουλο να τον καλέσει. Με δέκα εκατομμύρια άνεργους κωμικούς διεθνώς, έχουμε δικούς μας που γράφουν κωμωδίες! Ωραία! Για να το σοβαρέψουμε, κανένας από κανένα υπουργείο ελληνικό ή της Αμερικής δεν  προσφέρθηκε να δώσει απολύτως τίποτα. Τελεία και παύλα.
ΡΗΡ: Να ξαναγυρίσω πίσω στη Γλώσσα, ποια είναι η άποψή σας για την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Παιδείας για την Εκπαίδευση των Αποδήμων;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Ξέρεις πόσες προσπάθειες  και πόσες επιτροπές έχουν συσταθεί τα τελευταία 30 χρόνια;  Είχαμε μια γειτόνισσα στην Πορτή,  πριν φύγω 13 χρονών για την Αμερική, που κάθε μέρα κοσκίνιζε, αλλά δεν ζύμωσε ποτέ ψωμί!..
ΡΗΡ: Για το ΣΑΕ τι πιστεύετε;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Έχεις καμία άλλη ερώτηση που να μην σπαταλά άσκοπα το χρόνο μου, γιατί συγγράφω αυτό τον καιρό τρία βιβλία;
ΡΗΡ: Προλάβατε την επόμενη ερώτησή μου. Ποιο είναι το θέμα του καθενός από αυτά και πότε θα τα εκδώσετε;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω  τα δύο από αυτά, το ένα για το πώς τα Σκόπια ονομάστηκαν με ονομασία που περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» και το άλλο με θέμα το πώς έληξε ο Πόλεμος της Βοσνίας, -γιατί ήμουν ένα από τα 11 επίσημα μέλη της Σερβικής Επιτροπής διαπραγματεύσεων του Ντέιτον, ως πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μιλόσεβιτς- θα εκδοθούν πολύ σύντομα.
ΡΗΡ: Θα μας πείτε δυο λόγια γι αυτά τα βιβλία;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Τώρα, μετά τα δικαστήρια και μετά όλη τη διαδικασία, αποφάσισα να δημοσιεύσω το ημερολόγιο που κρατούσα τότε, επί ενάμιση χρόνο. Είναι η ιστορία της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας ,ό,τι είχε απομείνει τότε,  το οποίο περισσότερο είναι τα ντοκουμέντα γι αυτούς. Τα έγραψα τότε και δεν χρειάζεται να αμφισβητήσει κανείς την αυθεντικότητά τους. Θα τα δημοσιεύσω μαζί με φωτογραφίες της εποχής.
Όπως ξέρεις, σχεδόν όλοι όσοι ήταν στο Ντέιτον, από τη Βοσνία και τη Σερβία, καταλήξανε να τους κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου. Τους  μεν Σέρβους της Βοσνίας τους έχουν βρει ένοχους τα δικαστήρια. Οι κορυφαίοι ηγέτες που είχαν κατηγορηθεί έχουν αθωωθεί. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς πέθανε στη φυλακή ως κατηγορούμενος. Τον είχαεπισκεφθεί αρκετές φορές όταν ήταν στην Χάγη. Σίγουρα θα είχε αθωωθεί και αυτός. Υπήρχεμεγάλη διαφορά μεταξύ των Σέρβων ηγετών της Σερβίας  και των Σέρβων ηγετών της Βοσνίας.
Ολόκληρο αυτό είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ιστορία και κράτησα ίσως και 2000 σελίδες μαγνητοφωνημένες. Για την Ευρώπη και για τη Σερβία ιδιαίτερα και ίσως και για τα Βαλκάνια, είναι το μεγαλύτερο  γεγονός που έγινε στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και για να γυρίσουμε πίσω από εκεί όπου αρχίσαμε, αν δεις την δήλωση του προέδρου Κλίντον, μετά τη λήξη του πολέμου στις 21 Νοεμβρίου 1995, είπε ότι  σταματήσαμε το μεγαλύτερο πόλεμο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αργότερα ήρθαν άλλα γεγονότα πχ. Βομβαρδισμοί κλπ. άλλα αυτά ήταν γερμανική προσπάθεια  και δεν είχε σχέση με αυτό το βιβλίο μου που θα  αφορά αποκλειστικά το Ντέιτον -Θα το γράψω και αυτό στο μέλλον σε άλλο βιβλίο γιατί και σε αυτό είχα ανάμειξη με τον Μιλόσεβιτς μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα σας αποκαλύψω και τον τίτλο του βιβλίου, θα ονομάζεται «ο Ενδέκατος Σέρβος» .
ΡΗΡ: Και το τρίτο βιβλίο;
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Το τρίτο βιβλίο που ετοιμάζω αφορά την Αγιά Σοφιά. Όπως γνωρίζεις, έχω ιδρύσει την Παγκόσμια Ενορία τηςΑγιάςΣοφιάς. Το Κίνημα αφορά στο  να επανέλθει η Αγιά Σοφιά στην αρχική της χρήση και έχω πολλά χρόνια τώρα που αγωνίζομαι να αποκαταστήσω τηνΑγία Σοφία, στην αρχική της μορφή.
Το όνειρό μου είναι να επαναλειτουργήσει ως Εκκλησία. Η ΑγιάΣοφιά είναι Εκκλησία. Είναι το Σύμβολο της Ορθοδοξίας. Όποιος και να βρίσκεται στην Τουρκία, ό,τι και να  κάνει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία την έχει υπό κατοχή, η Αγιά Σοφιά παραμένει,  όπως η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους, το Σύμβολο της Ορθοδοξίας και η Έδρα της.
Το όνειρό μου είναι να κάνουμε -το πρώτοπράγμα- μία δοξολογία γι αυτούς οι οποίοι βρίσκονταν μέσα την ημέρα που την σταμάτησαν να λειτουργεί ως εκκλησία οι κατακτητές. Η ιστορία λέει ήταν μέσα και έξω από την Αγιά Σοφιάπερίπου 25.000 άνθρωποι.  Έκανε ποτέ κανείς  ένα μνημόσυνο για τις ψυχές τους; Ούτε θρησκόληπτος είμαι, ούτε φανατικός.  Πήγαμε να λειτουργήσουμε την ΑγιάΣοφιά στο πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης  το 2010, και μας σταμάτησαν στα σύνορα. 
Πήγαμε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μας είπαν ότι δεν εξαντλήσαμε τα δικαστήρια της Τουρκίας!  Τα οποία, όταν θα εκδίκαζαν την υπόθεση, θα μας έλεγαν, τελείωσε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και θα χάναμε τα χρήματα και την προσπάθεια! Μετά το παγώσαμε  το θέμα. Το κρατάμε ακόμα παγωμένο, για να μην τους δώσουμε την αιτία αυτά που κάνουν στη Συρία και στους χριστιανούς της περιφέρειας, να κάνουν το ίδιο και στην Αγιά Σοφιά!
Κι ας έχει σφραγίσει ο Μωάμεθ με την παλάμη του, ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να προστατεύουν και να σέβονται τους χριστιανούς και τις εκκλησίες τους!
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.