ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Το έτος που η Ανθρωπότητα θρηνούσε ήδη οικτρά για την επιβίωση της στο μέσο του αμείλικτου και απάνθρωπου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 29 Φεβρουαρίου το 1940, ο Θεός μας χάρισε μια ξεχωριστή χαρισματική μορφή για να διακονήσει ακριβώς τις πανανθρώπινες εκείνες αξίες που διεκήρυξε με κάθε τρόπο ο νεαρός μαραγκός της Ναζαρέτ, ο Ιησούς Χριστός, που συνδέονται με την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών. (Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι συγκλονιστικός για τα ανθρώπινα δεδομένα και υπολογίζεται μέχρι και 85 εκατομμύρια. Τα δεδομένα αυτά έκαναν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογικά, άρχισε στις 7 Ιουλίου 1937 στην Ασία και την 1 Σεπτεμβρίου 1939 στην Ευρώπη και τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945).
Ως γνωστό το έτος 1940 έχουμε και το έπος του ’40, μια ένδοξη σελίδα των Ελλήνων παρόμοια με εκείνη των Θερμοπυλών και του 1821 και του 1955 στη Κύπρο. Οι ελληνικοί αυτοί αγώνες δεν έχουν σχέση μόνο με την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού, αλλά για τη προάσπιση της αξιοπρέπειας ολόκληρης της Ανθρωπότητας, να ζεί ο κάθε άνθρωπος με τα αγαθά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, να ζει η οικογένεια του με ασφάλεια και οι γονείς να μη ζουν τραγωδίες να θάβουν τα παιδιά τους. Τις αρετές αυτές διακονεί καθημερινά ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος γενόμενος σεβαστός από αρχηγούς Κρατών, Θρησκευτικούς Αρχηγούς, τον Επιστημονικό κόσμο και από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που ακόμη πιστεύουν ότι έχουμε ελπίδες για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο.
Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά Γενέθλια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όλοι μας ενώνουμε τις προσευχές μας ο Θεός να το προστατεύει και να τον καθοδηγεί έτσι ώστε ως άλλος Μωϋσής, όχι μόνο να συνεχίσει να ηγείται με αξιοπρέπεια της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και για να διαδραματίσει τον Παγκόσμιο Πνευματικό Ηγετικό ρόλο που χρειάζεται σήμερα η Ανθρωπότητα για να εργασθούν μαζί με ενότητα οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την επιβίωση του Πλανήτη μας και την αντιμετώπιση των αδιεξόδων που ζούμε καθημερινά και μας απειλούν όλους μας, πολεμικές συρράξεις, τρομοκρατία, πρόσφυγες και μετανάστες, θρησκευτικός φανατισμός, οικονομική κρίση, φτώχεια, καταστροφή του Περιβάλλοντος και ορατοί κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής.
Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την ελληνορθόδοξη πνευματική ανατροφή του κοντά στους γονείς του μακαριστούς Χρήστο και Μερόπη και χαρισματικούς πιστούς δασκάλους εχρίσθη με τα αγαθά της ελληνικής παιδείας και της Ορθοδοξίας στα σχολεία της Ίβρου, του περίφημου ελληνικού Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης και στην δακρύουσα σήμερα Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Με λαμπρές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην Ιταλία, στην Ελβετία και στην Γερμανία που ολοκληρώθησαν με άριστο δοκτοράτο στο Κανονικό Δίκαιο, ξεκίνησε μια ποιμαντική πορεία για τη διακονία όχι μόνο της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ολόκληρου του Χριστιανικού κόσμου μέσα από υψηλές και υπεύθυνες ηγετικές θέσεις. Πρίν 26 έτη προέδρευε μάλιστα της Πανορθοδόξου Διασκέψεως που προετοίμαζε τις εργασίες της Μέλλουσας να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για σοβαρά ποιμαντικά θέματα που απασχολούν τους τελευταίους δύο αιώνες έντονα την Ορθοδοξία, όπως είναι το θέμα της Διασποράς.
Στην διακονία της Εκκλησίας εντάχθηκε από μικρό παιδάκι όταν άφησε τους γονείς του και δόθηκε πλήρως στην Εκκλησία, όπως εσυνέβει με την ιστορία των αγίων Θεοπατόρων του Ζαχαρίου και της Άννας που αφιέρωσαν την μικρή Μαρία, την Παναγία μας εις τον Ναό για να διακονεί τα άγια των Αγίων.
Φέτος ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει πενηνταπέντε έτη Ιερωσύνης (έγινε διάκονος το 1961), 43 έτη Αρχιερωσύνης και 25 έτη σεπτής Πατριαρχικής Διακονίας.
Μετά την εκλογή του ως Οικουμενικός Πατριάρχης το 1991, στο Ρίο Ντετζανέϊρο στην Βραζιλία το 1992 για πρώτη φορά η Διεθνής Κοινότητα, στην πιο σημαντική της σύναξη όλα τα τότε Μέλη του Ο.Η.Ε. συμμετείχαν σε Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία Ειδικής Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή όλων των Χωρών για τη Κλιματική Αλλαγή και τη προστασία του Περιβάλλοντος. Η δημιουργία του UNEP στην Σουηδία δέκα έτη νωρίτερα δεν οδήγησε στην σοβαρή αντιμετώπιση της προστασίας του Περιβάλλοντος και στη μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Η προσωπική ευαισθησία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και γενικότερα της Μητρός Εκκλησίας για τη σωτηρία του Πλανήτη μας επαξίως η Διεθνής Κοινότητα του απέδωσε τον χαρακτήρα ως ο Πράσινος Πατριάρχης. Στην Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο το 1992 αποφασίσθηκε τελικά η έναρξη σοβαρών πρωτοβουλιών για το Πρωτόκολλο του Κιότο και στην έναρξη των Παγκόσμιων συναντήσεων των COPs, όπου μάλιστα στη τελευταία στο Παρίσι ,COP21, με τις παρεμβάσεις του ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης , τόσο πριν την Συνάντηση του Παρισιού (συνόδεψε τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολαντ να ομιλήσει στις Φιλιππίνες για να καλέσει τους αρχηγούς κρατών της Ασίας να συνεργασθούν με τη προέδρευσα χώρα της Γαλλίας για την επιτυχία της συνδιασκέψεως κορυφής στο Παρίσι, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Διεθνές Οικολογικό Συνέδριο στη Χάλκη με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινωνίας και πολλές άλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες και επισκέψεις και ομιλίες), όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης για την νέα Παγκόσμια συμφωνία, επηρέασε σημαντικά τους Αρχηγούς Κρατών περισσοτέρων από εκατό πενήντα Κρατών, επιτέλους να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά για το μέλλον του Πλανήτη μας και τη κοινή δράση της προστασίας της Ανθρωπότητας και μάλιστα των επερχόμενων γενεών.
Επαξίως ο Οικουμενικό μας Πράσινος Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος τιμήθηκε διεθνώς για τη προσφορά του για το Περιβάλλον και όχι μόνο. Ίσως είναι από τους λιγότερους ανθρώπους στο κόσμο που αξίζει το βραβείο Νόμπελ για τη προσφορά του να προστατευθεί ο Πλανήτης μας. Στο μεταξύ είναι και από τους ελάχιστους ανθρώπους, που η Διεθνής Κοινότητα αναγνωρίζει, ως επίσης και ο Επιστημονικός κόσμος για τη μεγάλη του προσφορά για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών με την απονομή περισσοτέρων από τριάντα τιμητικών δοκτοράτων από Διεθνή Πανεπιστήμια και Οργανισμούς, με την απονομή των κορυφαίων τιμητικών παρασήμων και μεταλλίων πολλών Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και Διεθνών Οργανισμών.
Ο Οικουμενικός μας είναι ο μόνος Προκαθήμενος από τους υφιστάμενους 14 Προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που έχει προτείνει το μεγαλύτερο αριθμό χειροτονίας αρχιερέων. Επί της 25ετούς σεπτής Πατριαρχείας του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με πρόταση του ιδίου, εχειροτονήθησαν περισσότεροι από εκατόν αρχιερείς της Μητρός Εκκλησίας, αλλά και αρχιερείς που άδικα και αγνώμονα τον πληγώνουν, όπως ο άγιος Πειραιώς. Αρχή της διακονίας του Οικουμενικού μας είναι η μαρτυρία του Ευαγγελιστή Ιωάννη στο πρώτο κεφάλαιο του ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το Φώς το Αληθινό που φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενο εις τον κόσμο. Στα μάτια του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε τα παιδιά του.
Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, Θεού θέλοντος θα συμπληρώσει 25 έτη σεπτής Πατριαρχείας. Εκτός από τον Μακαριώτατον άγιον Γεωργίας κ. Ηλία, όλοι οι σημερινοί Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών έχουν εκλεγεί επί της σεπτής Πατριαρχείας του.
Το καλύτερο δώρο για τα σημερινά Γενέθλια του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου είναι η επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και η εν Χριστώ σωτηρία μας, αλλά και η επιτυχία της ιστορικής αποφάσεως των Προκαθημένων μας για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον επόμενο Ιούνιο στην Κρήτη, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η Δόξα της Εκκλησίας μας.
Ο Θεός να τον προστατεύει για να μας καθοδηγεί όλους μας.