Ένα παράπλευρο όφελος έχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας.
Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χάρβεϊ Ρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», μελέτησαν 362 καρκινοπαθείς, οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας, καθώς και 690 υγιείς.
Για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες, διερευνήθηκε αν τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε ασπιρίνη, σε ποια δοσολογία και κάθε πότε.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού ξεκινήσει η μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο 48% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ όσοι έπαιρναν ασπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%.
Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για μερικές μορφές του καρκίνου, όπως του εντέρου.
Οι αμερικανοί γιατροί πάντως επεσήμαναν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος υγιής άνθρωπος, ο οποίος δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να αρχίσει να παίρνει προληπτικά ασπιρίνη, γιατί αυτή ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο ή στο στομάχι.
«Η ασπιρίνη έχει υπέρ και κατά και οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να τα ζυγίσουν. Δεν είναι τελείως ακίνδυνη και έχει τις παρενέργειές της», επισημαίνει ο Ρις.
«Αν όμως ο γιατρός κρίνει ότι κάποιος κινδυνεύει από καρκίνο στο πάγκρεας λόγω οικογενειακού ιστορικού, τότε είναι λογικό να συστήσει μια χαμηλή δόση ασπιρίνης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ασαφής παραμένει ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η ασπιρίνη δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παγκρέατος.
Τα πρώτα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν στο σώμα έως και 15 χρόνια προτού διαγνωστεί η νόσος.
Η ασπιρίνη μπορεί να δρα με διάφορους τρόπους, όπως να μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, να επιβραδύνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις και να εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μια άλλη μελέτη από βρετανούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν ΜακΚάουαν του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη σε χαμηλή δοσολογία μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μια γυναίκα να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
Πηγή: ΑΜΠΕ