Μπορεί όλοι να τρελαίνονται για μανταρίνια και πορτοκάλια, τι γίνεται όμως με το καταφρονημένο και παρεξηγημένο ξάδερφο του πορτοκαλιού; Αναφέρομαι, φυσικά, στο γκρέιπφρουτ και στις θαυματουργές ιδιότητές του, που, δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι απολαμβάνουν.
Το γκρέιπφρουτ, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών (μανταρίνια, λεμόνια, λάϊμ, πορτοκάλια, κουμκουάτ, φράπες, περγαμόντα) ωριμάζει απόλυτα μόνο πάνω στα δέντρα. Οι πιο γλυκές και, συνεπώς, οι πιο ωφέλιμες ποικιλίες είναι αυτές που συλλέγονται από τα τέλη Φεβρουαρίου και, κυρίως, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Τα γκρέιπφρουτ έχουν καταπληκτικές ιδιότητες, οι οποίες ξεπερνάνε αυτές του πορτοκαλιού. Ειδικότερα, αυτό που χαρακτηρίζει το γκρέιπφρουτ είναι η μεγάλη περιεκτικότητα του σε σαλικυλικό οξύ.
Το σαλικυλικό οξύ είναι το κύριο δραστικό συστατικό της ασπιρίνης και, εάν, ήδη, στο μυαλό σου έχεις κάνει τις απαραίτητες συνάψεις και συσχετίσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι το γκρέιπφρουτ είναι «φάρμακο» παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και κατάλληλο για καταρροή, γρίπη και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Όπως γράφει το spartacus.gr, το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα, μέσω των απεκκριτικών οργάνων, και μπορεί να ανακουφίσει άμεσα άσθμα, βρογχικά, κρυολογήματα, κόπωση και ανυπόφορους πόνους αρθρώσεων.
Έχει ισχυρή διουρητική δράση και σαν «σαπούνι» μπορεί να καθαρίσει πολύ αποτελεσματικά τις πρησμένες και φλεγμονώδεις αρθρώσεις όσων πάσχουν από τις παθήσεις των αρθριτικών.
Παράλληλα, το γκρέιπφρουτ περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη και μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση του εξωτικού ανανά.
Να έχει στο μυαλό σου ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει μια ήπια κατευναστική και ηρεμιστική δράση και λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό ή κατά της αϋπνίας.
Το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες και συστατικά, όπως το λυκοπένιο και τα βιοφλαβονοειδή.
ΠΗΓΗ
Το γκρέιπφρουτ, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών (μανταρίνια, λεμόνια, λάϊμ, πορτοκάλια, κουμκουάτ, φράπες, περγαμόντα) ωριμάζει απόλυτα μόνο πάνω στα δέντρα. Οι πιο γλυκές και, συνεπώς, οι πιο ωφέλιμες ποικιλίες είναι αυτές που συλλέγονται από τα τέλη Φεβρουαρίου και, κυρίως, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Τα γκρέιπφρουτ έχουν καταπληκτικές ιδιότητες, οι οποίες ξεπερνάνε αυτές του πορτοκαλιού. Ειδικότερα, αυτό που χαρακτηρίζει το γκρέιπφρουτ είναι η μεγάλη περιεκτικότητα του σε σαλικυλικό οξύ.
Το σαλικυλικό οξύ είναι το κύριο δραστικό συστατικό της ασπιρίνης και, εάν, ήδη, στο μυαλό σου έχεις κάνει τις απαραίτητες συνάψεις και συσχετίσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι το γκρέιπφρουτ είναι «φάρμακο» παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και κατάλληλο για καταρροή, γρίπη και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Όπως γράφει το spartacus.gr, το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα, μέσω των απεκκριτικών οργάνων, και μπορεί να ανακουφίσει άμεσα άσθμα, βρογχικά, κρυολογήματα, κόπωση και ανυπόφορους πόνους αρθρώσεων.
Έχει ισχυρή διουρητική δράση και σαν «σαπούνι» μπορεί να καθαρίσει πολύ αποτελεσματικά τις πρησμένες και φλεγμονώδεις αρθρώσεις όσων πάσχουν από τις παθήσεις των αρθριτικών.
Παράλληλα, το γκρέιπφρουτ περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη και μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση του εξωτικού ανανά.
Να έχει στο μυαλό σου ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει μια ήπια κατευναστική και ηρεμιστική δράση και λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό ή κατά της αϋπνίας.
Το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες και συστατικά, όπως το λυκοπένιο και τα βιοφλαβονοειδή.
ΠΗΓΗ