Η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος PET/CT, πολύτιμου για την διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου εγκαινιάστηκε χθες στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"Παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του προέδρου του νοσοκομείου, πολιτικών εκπροσώπων και πλήθος κόσμου εγκαινιάστηκε το μηχάνημα PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεγωργίου.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Άρσο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων είναι απαραίτητος, καθώς, με βάση τις εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε αυτόν οι ογκολογικοί ασθενείς, λαμβάνονται θεραπευτικές αποφάσεις μείζονος σημασίας, για το αν πρέπει να χειρουργηθεί κάποιος ή όχι και για το αν η χημειοθεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα ή θα πρέπει αντικατασταθεί από άλλο θεραπευτικό σχήμα. "Μήνες προτού η αξονική ή η μαγνητική δείξουν σημάδια βελτίωσης σαν πετυχημένη απάντηση σε μια καλή θεραπεία, ήδη μετά από δύο κύκλους χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, η εξέταση με PET/CT μπορεί να ξεχωρίσει τους ανθρώπους σε αυτούς που απαντούν στη θεραπεία και πρέπει να τη συνεχίσουν και σε αυτούς που δεν απαντούν και πρέπει να προσφύγουν σε εναλλακτική θεραπεία" είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Άρσος αναφέρει ότι στον ένα μήνα της λειτουργίας του μηχανήματος, εξετάζονται καθημερινά πέντε ασθενείς και γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η λειτουργία του και το απόγευμα, ώστε να διπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός των εξετάσεων. Ωστόσο εκτιμά ότι ακόμη και αυτοί οι ρυθμοί λειτουργίας δεν θα είναι δυνατόν να καλύψουν όλους τους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι ημερήσιες ανάγκες υπολογίζονται με τη διεθνή εμπειρία σε 20 με 25 εξετάσεις. "Σε πλήρη λειτουργία και του PET/CT του Θεαγενείου νομίζω ότι θα έχουμε καλύψει αυτές τις ανάγκες" πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλης Παππάς υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανήματος μετά από δεκαετείς προσπάθειες ουσιαστικά θέτουν τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, που ως τώρα έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα ή σε όμορες χώρες για να κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση. Επόμενο βήμα κατά τον κ. Παππά είναι η εγκατάσταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μηχανήματος, που θα παράγει το ραδιοφάρμακο, που απαιτείται για την εξέταση και το κόστος του οποίου ανά δόση υπολογίζεται σε 800 ευρώ. "Αυτό το φάρμακο, που σήμερα μεταφέρεται εδώ από το Λαύριο, το αγοράζουμε 800 ευρώ τη δόση. Πιστεύω ότι εμείς θα το βγάζουμε με 100 ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για την εθνική οικονομία αλλά και πόσο θίγονται κάποια συμφέροντα. Θα μας αφήσουν να το κάνουμε;" αναρωτήθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ