Απάντηση της Panhellenic Post στην επιστολή του Γεν. Δ/ντή της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινου, σε δημοσίευμά μας, για το θέμα της Ελληνικής Γλώσσας.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2016
Κύριε Γενικέ,
- Άδικη –και μάλιστα αναιτίως- είναι η προσπάθεια να επιρριφθούν, έστω και εμμέσως, ευθύνες στην Panhellenic Post αναφορικά με το ρεπορτάζ στο θέμα της καθιέρωσης «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
- «Κατά προτεραιότητα» είναι η φράση που επιλέγετε για να δικαιολογήσετε την πολύμηνη καθυστέρηση που μας έφερε δέκα μέρες πριν την ημέρα της 20ης Μαίου -που εσείς ορίσατε ως «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» και σε απόσταση αναπνοής από τις σχετικές εκδηλώσεις στην ομογένεια- χωρίς ακόμα να υπάρχει η νομική κατοχύρωσή της! Δεν θα περιηγηθούμε της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας της πρότασης. Οι σχετικές ημερομηνίες υπάρχουν. Όπως υπάρχουν καταγραμμένα και τα ομολογημένα λάθη-παλινωδίες της διοίκησης, που οδήγησαν σε πρόσθετες καθυστερήσεις.
- Αλήθεια, αυτό το «μόλις την Παρασκευή έληξε η Δημόσια Διαβούλευση», τι νόημα έχει; Σας πήρε περισσότερο από ένα χρόνο να φθάσετε σ’ αυτήν!Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.
- Το από εμάς γραφέν: «η ΓΓΑΕ νίπτει τας χείρας» της, έκφραση επίκαιρη και λόγω Πάσχα, εκτός από καλόπιστο, δικαιολογείται και εκ της δικής σας παραδοχής στην επιστολή σας, ότι η ΓΓΑΕ παρακολουθεί το θέμα «πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της». Και σ΄ αυτές, υποθέτουμε εμείς, δεν συγκαταλέγεται το πότε θα υπογράψουν οι κ.κ. Υπουργοί. Ή κάνουμε λάθος;
- Η Panhellenic Post δεν έχει κανέναν υπόψη της, που να θέλησε να υποκαταστήσει την Ελληνική Πολιτεία.
- «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι η παροχή αιγίδας σε οιονδήποτε φορέα, δεν σημαίνει και συνδιοργάνωση», λέτε. Σε τι μας αφορά αυτό; ΗΡanhellenic Post δεν ζήτησε ούτε έθεσε ποτέ θέμα παροχής ή μη παροχής αιγίδας, από ποιόν και σε ποιόν.
- Είστε, αλήθεια, σίγουρος ότι σωστά απευθύνεστε στην Panhellenic Post, όταν γράφετε πως «την συντεταγμένη Πολιτεία, ουδείς Σύλλογος, Αδελφότητα, Ομοσπονδία ή οιασδήποτε μορφής οργάνωση του εξωτερικού μπορεί να την υποκαταστήσει, έστω και αν έχει την πατρότητα της ιδέας»;
- Μας διαβεβαιώνετε πως η ΓΓΑΕ «αναφέρεται μόνον στον πολιτικό της Προϊστάμενο και στην Ελληνική Κυβέρνηση». Θα προσθέταμε εμείς, και στην Ομογένεια. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να το επικαλεστούμε παρά μόνο σαν μία εξήγηση του γιατί η Πολιτεία δεν στέργει όλα τα χρόνια να συμμορφωθεί με το ισχύον Σύνταγμα, συντάσσοντας –επιτέλους!- το Νόμο που θα ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια…
- Βεβαίως και η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», που, όπως σωστά λέτε, ξεκίνησε από την ΟΕΚΑΙ και τον Γιάννη Κορίνθιο, θεσμοθετημένη θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός των τειχών. Άλλωστε, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στην Αμερική έχουμε την «Ημέρα Μιλούμε όλοι Ελληνικά». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η συγκεκριμένη ιδέα μετατράπηκε σε κοινοκτημοσύνη!
Θα μου επιτρέψετε, ακόμη, να επισημαίνω, πως όταν μία πρόταση της Ομογένειας κατατίθεται στην ελληνική Πολιτεία και η τελευταία, διαχρονικά αν θέλετε, τη μεταχειρίζεται κατά τρόπο εγωκεντρικό και ενίοτε τη μεταβάλει σε ενδο-κυβερνητική υπόθεση, παρακάμπτοντας κάποτε τους δημιουργούς και, κάποιες φορές, αλλοιώνοντας ακόμη και τη σημασία της, το αποτέλεσμα είναι, δυστυχώς, να απογοητεύονται οι Απόδημοι και να παίρνουν αποστάσεις από το εθνικό κέντρο. Μην, παρακαλώ, το παραγνωρίζετε αυτό.
Κατά πάντα τα λοιπά, η Panhellenic Post παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην αποστολή της που είναι η αμφίδρομη ενημέρωση των Ελλήνων όπου γης και η εποικοδομητική κριτική προς πάσα κατεύθυνση. Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν διεκδικούμε τον τίτλο του «αντικειμενικού» αλλά του «μάρτυρα» δημοσιογράφου. Καταγράφουμε ό,τι ξέρουμε για τις δύο πλευρές. Και λέμε ποια είναι η δική μας γνώμη. Αυτό μας δίδαξε ότι είναι έντιμη δημοσιογραφία, ο αλησμόνητος δάσκαλός μας, Μπάμπης Μαρκέτος. Και αυτή τη δημοσιογραφία υπηρετούμε με τις ταπεινές μας δυνάμεις.
Με κάθε εκτίμηση,
και πάντοτε στη διάθεσή σας,
ΡΗΡ