8 Ιουλίου 2009

ΝΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑ

Ένα πειραματικό εμβόλιο που όχι μόνο προλαμβάνει τη λύσσα αλλά και τη θεραπεύει στα αρχικά της στάδια, και μάλιστα με μία μόνο ένεση, θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ιολόγοι.

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται συνήθως από το δάγκωμα μολυσμένων ζώων και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου, συνήθως θανατηφόρα. Περίπου 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε χρόνο.

Σήμερα, τα άτομα που εκτίθενται στον ιό πρέπει σε διάστημα μερικών ωρών να ξεκινήσουν μια σειρά πέντε εμβολιασμών στη διάρκεια ενός μήνα. Αν όμως έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, ο ασθενής είναι ουσιαστικά καταδικασμένος.

Το σημερινό εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένους ιούς της λύσσας οι οποίοι δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν την ασθένεια. Το νέο εμβόλιο, αντίθετα, περιέχει ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς, οι οποίοι προκαλούν ταχύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εφάπαξ χορήγηση του εμβολίου αρκεί έτσι για την ταχεία παραγωγή αντισωμάτων και την πρόληψη της λοίμωξης ακόμα κι αν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα.

Το πρόβλημα με τα εμβόλια που βασίζονται σε εξασθενημένους ιούς είναι ότι μπορούν τα ίδια να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα. Προκειμένου να είναι σίγουροι ότι το εμβόλιο δεν είναι παθογόνο, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τον εξασθενημένο ιό ώστε να παράγει στην επιφάνειά του μια πρωτεΐνη που αφενός εμποδίζει την τοξική δράση του ιού, αφετέρου.αναγνωρίζεται πιο εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γεγονός ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε μία μόνο δόση μειώνει σημαντικά το κόστος του εμβολιασμού ανθρώπων και σκύλων και υπόσχεται να διευκολύνει σημαντικά την πρόληψη της ασθένειας στις φτωχές χώρες που πλήττονται.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την ομάδα του Μπέρναρντ Ντίτζχολντ στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον της Φιλαδέλφεια. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.