7 Ιουλίου 2009

Σ.Α.Ε HOLA GRIEGOS DE CHILE


Σαντιάγο- Εγκαίνια εκμαγείων της ζωοφόρου από την Ελληνίδα πρέσβυ στο Σαντιάγο κυρία Χρυσούλα Καρυκοπούλου, τίμησαν για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, παρουσία και μελών της Χιλιανής κυβερνήσεως. Τώρα η ευκαιρία στους Έλληνες της Διασποράς, που ζουν στην νοτιοαμερικανική αυτή χώρα των 16,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν ο πανάρχαιος, πανανθρώπινος ελληνικός πολιτισμός, που γίνεται το επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος .


Έτσι στις 14 Μαΐου, στο σταθμό GRECIA του Σαντιάγο, έγινε η τελετή παράδοσης 16 εκμαγείων της δυτικής ζωοφόρου του Παρθενώνα και μακέτα της Ακροπόλεως, που είχαν σταλεί στην φίλη χώρα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, με προεξάρχουσα την Ελληνίδα πρέσβυ, που την περιβάλει με ιδιαίτερη εκτίμηση η κοινωνία της Χιλής, η τελετή έγινε παρουσία της Χιλιανής Υπουργού Πολιτισμού, κας Paulina Urrutia, του ΥΦΥΠΕΞ Χιλής, κ. Robert Van Klaveren, του Προέδρου του Μετρό Σαντιάγο, κ. Clemente Pérez.


Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς της Υπουργού Πολιτισμού και του κυρίου ΥΦΥΠΕΞ Χιλής, οι οποίοι ευχαρίστησαν το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την εν λόγω δωρεά και τόνισαν την σπουδαιότητά της στη προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Χιλή και στην σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Η Πρέσβης της Ελλάδος εξήρε την δωρεά του ελληνικού Yπουργείου Πολιτισμού και το έργο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθώς και το Μετρό Σαντιάγο, ειδικά τον Πρόεδρο και τον αρμόδιο αρχιτέκτονα, κ. Javier Pinto για τις εργασίες τους στην εγκατάσταση και παρουσίαση των έργων, που κοσμούν μοναδικά το σταθμό Μετρό Grecia.


H κυρία Πρέσβης τόνισε επίσης ότι η δωρεά αυτή έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη επίσημη παράδοση ενός εκμαγείου τον Δεκέμβριο του 2005 που πραγματοποίησε ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Σταθμού.


Ευχαρίστησε επίσης όλους τους αρμόδιους φορείς για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της τελετής, η οποία επιπλέον συμπίπτει με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων ανεξαρτησίας της Χιλής, που γιορτάζονται το 2010. Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα φιλελληνικά αισθήματα που διέπουν τον Χιλιανό λαό και την υποστήριξή του στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη σύσταση σχετικής Επιτροπής το 2004 και αντίστοιχα ψηφίσματα της χιλιανής Γερουσίας το 2004 και του χιλιανού Κοινοβουλίου το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πλάκες με τα επεξηγηματικά κείμενα που έχουν ενσωματωθεί δίπλα στα εκμαγεία γίνεται σαφής αναφορά στα ελγίνεια μάρμαρα. Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στις 20 Ιουνίου τ.ε, το οποίο θα αποτελέσει γεγονός μεγάλης σημασίας σε διεθνές επίπεδο.


Ο Πρόεδρος του Μετρό με τη σειρά του ευχαρίστησε την κυρία Πρέσβη ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για όλες τις ενέργειές της, καθώς και την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, κυρία Sofía Prats, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιήθηκε η εν λόγω δωρεά.


Τέλος, τονίστηκε η σημασία της δωρεάς αυτής σε έναν χώρο από όπου διακινούνται καθημερινά 22.000 άτομα και τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χώρος, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με τον ελληνικό πολιτισμό, ανοικτός και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων. Ειδικές ευχαριστίες και συγχαρητήρια απηύθυναν όλοι στο Ίδρυμα Γαβριήλ και Μαίρης Μουστάκη για την δωρεά δύο οθονών - πλάσματος και την προετοιμασία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, σχετικού με την ιστορία της Ακροπόλεως και των μαρμάρων του Παρθενώνα, συμπεριλαμβάνοντας επίσης φωτογραφίες από τη σύγχρονη Ελλάδα και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των αναμνηστικών μπρούτζινων εντοιχισμένων πλακών από την Πρέσβη της Ελλάδος και τον Πρόεδρο του Μετρό, από την μία πλευρά, την Χιλιανή Υπουργό Πολιτισμού και τον κύριο ΥΦΥΠΕΞ Χιλής, από την άλλη, θέτοντας παράλληλα σε λειτουργία τις οθόνες με την προβολή του διδακτικού οπτικοακουστικού υλικού.


Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τη συμμετοχή του ο Χιλιανός ελληνικής καταγωγής μουσικός, Αλέξανδρος Τεφαρίκης, με ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια σε μπουζούκι. Ακολούθησε κοκτέιλ με ελληνικά εδέσματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Χιλιανοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, του ακαδημαϊκού κόσμου, φιλέλληνες, καλλιτέχνες, όπως ο γνωστός γλύπτης Palolo Valdés, ο ζωγράφος Benito Rojo, μέλος της Χιλιανής Επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, εκπρόσωποι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων κ.α.