5 Οκτωβρίου 2009

Θρίαμβος Παπανδρέου, ήττα και παραίτηση Καραμανλή





Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις να πλαισιώσουν τη νέα προσπάθεια απηύθυνε ο Πρωθυπουργος κ Γ.Παπανδρέου
Ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα ανέδειξαν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να πετυχαίνει εκλογικό θρίαμβο, με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη για την ιστορικών διαστάσεων ήττα του κόμματός του και κίνησε τις διαδικασίες για να παραδώσει, έπειτα από 12 χρόνια, το τιμόνι του κόμματός του.
Με 98% των καταμετρηθεντων ψηφων επικρατειας δειχνουν ΠΑΣΟΚ 43.95  %   Ν.Δ  33.45% ενας καθαρος θριαμβος του ΠΑΣΟΚ και μια καθαρη πανωλεθρια της Ν.Δ  με διαφορα ανω των 10 μοναδων
Το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό που προσεγγίζει το 44% πέτυχε όχι μόνο μία καθαρή νίκη, που ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και πολλών στελεχών της Ιπποκράτους, αλλά εξασφάλισε και άνετη αυτοδυναμία 160 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στους Έλληνες και θέλησε να δώσει μία αίσθηση του επείγοντος και της δουλειάς που βρίσκεται εμπρός.



«Δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες, ενωμένοι, να γράψουμε την επόμενη σελίδα και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την πορεία για μια δίκαιη κοινωνία. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.


Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Το ίδιο έπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Συγχαρητήριο τηλεφωνήματα έλαβε ο κ. Παπανδρέου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, καθώς και την πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Βαρύ κλίμα στη ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στη Ρηγίλλης ήταν βαρύ από την αρχή της βραδιάς. Μετά την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, η οποία έδειχνε τη ΝΔ στο ιστορικό χαμηλό του 33,9% και με 92 μόνον έδρες στη Βουλή, ο Κ.Καραμανλής κάλεσε στελέχη του κόμματος και άκουσε τη γνώμη τους. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Ζάππειο και ανακοίνωσε τις αποφάσεις του.
«Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

Το συνέδριο θα γίνει σε ένα μήνα. Λόγω της έκτακτης φύσης του, το καταστατικό της ΝΔ προβλέπει ότι οι σύνεδροι θα είναι οι ίδιοι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου του 2007, πλην βεβαίως των εκλεγμένων βουλευτών, οι οποίοι θα είναι ex officio σύνεδροι. Στις δηλώσεις τους τη βραδιά των εκλογών, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκαν να μιλήσουν με θερμά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή, δεν αποκάλυψαν όμως τις προθέσεις τους για την κούρσα διαδοχής.
Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με 57 λιγότερους βουλευτές και, συνυπολογιζόμενης της ανανέωσης των ψηφοδελτίων, με τα μισά μόνο από τα πρόσωπα που κατείχαν έδρανα του Κοινοβουλίου μέχρι την προηγουμένη των εκλογών.

Τα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ διατήρησε τη θέση του τρίτου κόμματος, αλλά το ποσοστό (7,6%) περιορίστηκε σε σχέση με το 2007 (8,1%). Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, «αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων».
Ο ΛΑΟΣ, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του Γιώργος Καρατζαφέρης, πέτυχε το στόχο της εκλογής 15 βουλευτών, αυξάνοντας τη δύναμη του στο 5,6% από 3,8% το 2007. «Στα καλά θα είμαστε μαζί, στα γκρίζα απέναντι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Για «μικρή αλλά σημαντική νίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το βασικό του στόχο, δηλαδή την είσοδό του στη Βουλή, το ποσοστό του (4,5%) όμως είναι μικρότερα από τις εκλογές του 2007 (5%) και ασύγκριτα με την περίοδο της δημοσκοπικής «έκρηξης» πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκέντρωσαν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, της τάξεως του 2,5% αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. «Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος.
Τα επόμενα βήματα
Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα και τις έδρες που κέρδισε κάθε κόμμα.
Εν συνεχεία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του και στο Προεδρικό Μέγαρο πηγαίνει ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.
Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του κ. Παπούλια, συνέρχεται η νέα Βουλή και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Στις 18 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση