9 Ιανουαρίου 2010

Η Κύπρος πλήρωσε τη στριπτιζέζ

Τον δρόμο για τη δικαστική τιμωρία εκείνων των χωρών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων άνοιξε, χθες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας Κύπρο και Ρωσία για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τη ζωή μιας εικοσάχρονης κοπέλας, που είχε πέσει στα δίχτυα ενός παράνομου κυκλώματος τράφικινγκ.
Εκδικάζοντας την υπόθεση Ραντσέβα κατά Κύπρου και Ρωσίας, το Δικαστήριο καταδίκασε την Κύπρο για παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής, στο δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια καθώς και για παραβιάσεις που σχετίζονται με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, ενώ καταδίκασε και τις δύο χώρες για παραβιάσεις σχετικά με την απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας.


Υποχρέωσε δε την Κύπρο να καταβάλει στον ενάγοντα-πατέρα της νεαρής 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.150 ευρώ για έξοδα, και τη Ρωσία να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθικές ζημίες.
Η «πτώση» της Οξάνα

Η υπόθεση αφορούσε τον ανεξήγητο θάνατο της 20χρονης Ρωσίδας χορεύτριας Οξάνα Ραντσέβα, που, ενώ έφτασε στην Κύπρο, στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνης, προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε κυπριακό καμπαρέ, βρέθηκε, στις 28 Μαρτίου 2001, νεκρή, στο πλακόστρωτο, κάτω από το διαμέρισμα όπου την είχαν «αποκλείσει» οι ιδιοκτήτες του κέντρου στο οποίο επρόκειτο να εργαστεί.

Η νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της νεαρής προκλήθηκε από την πτώση της αλλά το τοπικό δικαστήριο χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου της περίεργες, θεωρώντας μεν ότι η νεαρή επιχείρησε να ξεφύγει από το διαμέρισμα όπου «φιλοξενούνταν» αλλά ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε ποινική ευθύνη άλλων για τον θάνατό της.

Ο πατέρας της νεαρής χορεύτριας παρέλαβε τη σορό της κόρης του και επέστρεψε στη Ρωσία, όπου επιτροπή εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε ξεχωριστή ιατροδικαστική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι:
«Η Ραντσέβα είχε πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες και παράξενες συνθήκες, γεγονός που επιβάλλει πρόσθετη έρευνα για την εξακρίβωση των πραγματικών αιτίων του θανάτου της».

Τον Οκτώβριο του 2006, η Κύπρος επιβεβαίωσε στη ρωσική εισαγγελία ότι η ανάκριση για τον θάνατο της Ραντσέβα ολοκληρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2001 και ότι η ετυμηγορία για τα αίτια του θανάτου της ήταν τελική.
Η προσφυγή του πατέρα
Ο πατέρας της Ραντσέβα προσέφυγε, στις 26 Μαΐου 2004, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι στα όσα μεσολάβησαν πριν και μετά τον θάνατο της κόρης του υπήρξε σωρεία παραβιάσεων των άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καταγγέλλοντας:

* Την κυπριακή αστυνομία ότι δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της ζωής της κόρης του, ενόσω αυτή ήταν ακόμη ζωντανή.
* Τις κυπριακές αρχές για πλημμελή έρευνα σχετικά με την εξακρίβωση των αιτίων θανάτου της κόρης του.
* Τις ρωσικές αρχές για αποτυχία να την προστατεύσουν από τον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε, χθες, τον ενάγοντα και προχώρησε στην καταδίκη της Κύπρου και της Ρωσίας για τις παραβιάσεις που προαναφέρθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι «οι δύο χώρες απέτυχαν να προστατεύσουν μία εικοσάχρονη κοπέλα από τις συνέπειες που είχε η στρατολόγησή της σε δίκτυο εμπορίας ανθρώπων».