10 Ιανουαρίου 2010

Απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση

Απαράδεκτες κατά κοινή διαπίστωση χαρακτηρίζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών.
 Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνάντηση που είχε ο Δημήτρης Χριστόφιας με τους ηγέτες των κομμάτων για το περιεχόμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης.


Οι προτάσεις, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, «δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση και πόρρω απέχουν από τα συμφωνηθέντα για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας».

Επίσης, συμπλήρωσε πως οι προτάσεις Ταλάτ θεωρούνται «επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας».
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή για να ενημερωθεί για την πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, οι οποίες αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας.
Εξάλλου, στις 18 Ιανουαρίου ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Δηλώσεις Έρογλου
«Μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι καταλάβουν ότι είμαστε κράτος, θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο κυπριακό» δήλωσε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι τον Απρίλιο νικητής των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο κ. Έρογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, δηλώνει: «Πρώτα απ' όλα πρέπει να συμφωνηθεί και να γίνει παραδεκτό ότι είμαστε κράτος. Πως ό,τι δηλαδή υπάρχει στον Νότο, υπάρχει και στον Βορρά. Ότι, όπως οι Ελληνοκύπριοι, έτσι και εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε ένας χωριστός λαός. Πρέπει, δηλαδή, να γίνει αποδεκτό ότι τώρα υπάρχουν δύο δημοκρατίες στο νησί. Τώρα στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί. Αυτά τα δύο κράτη και οι δύο λαοί προσπαθούν να σχηματίσουν ένα συνεταιρισμό».
Εξηγεί ότι για να πει «ναι» σε μία λύση, «τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαλυθεί και να δημιουργηθεί μία νέα Δημοκρατία. Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την παρθενογένεση. Πώς περιμένουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να καταλήξουμε σε έναν νέο συνεταιρισμό, όταν δηλώνουν ότι στο πλαίσιο της λύσης θα υπάρχει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Σε ερώτηση ποια επιλογή προκρίνει μεταξύ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της παραμονής της κατάστασης ως έχει και της συμφωνημένης διχοτόμησης, ο Έρογλου απαντά ευθέως: «Η συμφωνημένη διχοτόμηση είναι η καλύτερη λύση, διότι είναι η πλέον βιώσιμη».
Σε περίπτωση που από τον Απρίλιο θα είναι αυτός διαπραγματευτής στη θέση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ντερβίς Έρογλου δηλώνει ότι θα προσέλθει με τις δικές του θέσεις και ότι από το μέχρι τώρα υλικό των διαπραγματεύσεων, θα κρατήσει ό,τι ο ίδιος θα θεωρήσει κατάλληλο.

Επίσης, τονίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» του είναι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, η «παρθενογένηση» και η παραμονή όλων των «πολιτογραφημένων» μέχρι τη λύση Τούρκων εκ Τουρκίας.
Phgh APE