22 Ιανουαρίου 2010

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς στην Αϊτή εξαιτίας της ανύπαρκτης περίθαλψης

Δέκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, οι γιατροί ανησυχούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται: Τραυματίες και άρρωστοι συνωστίζονται σε πρόχειρα νοσοκομεία, ο κίνδυνος των επιδημιών είναι ορατών ενώ πολλοί νεκροί παραμένουν άταφοι.


Την Πέμπτη, μόνο στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, οι νεκροί που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους έφτασαν τους 10.000, τις πολλές φορές ακόμη και με μπουλντόζες και χωρίς να αναγνωριστούν οι σοροί από τυχόν συγγενείς -για νεκρώσιμες ακολουθίες, ούτε λόγος. Η αραιοκατοικημένη περιοχή Τιτανιέν, στα βόρεια της πρωτεύουσας, έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.
Οι κλινικές των οργανώσεων και οι χώροι κατασκηνώσεων που λειτουργούν ως νοσοκομεία έχουν λίστες αναμονής που φτάνουν και τις δώδεκα ημέρες, ενώ οι τραυματίες που «νοσηλεύονται» υπολογίζονται στους 300.000.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο επόμενος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Αϊτή είναι η διάδοση ασθενειών του αναπνευστικού, διάρροιας και γαστρεντερίτιδας, την στιγμή που το «αποστειρωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον» αποτελεί πολυτέλεια. Ο αριθμός των νεκρών από τον ίδιο τον σεισμό πως έχει ξεπεράσει τους 200.000, από τους οποίους σε ομαδικούς τάφους έχουν ταφεί οι περίπου 80.000, ενώ οι άστεγοι είναι περίπου 2 εκατομμύρια.
Πρόκληση συνεχίζει να αποτελεί η αποστολή βοήθειας, καθώς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας μπορεί να δεχτεί 140 πτήσεις την ημέρα και περίπου 1.400 αποστολές βρίσκονται επίσης στην αναμονή. Τα σωστικά συνεργεία δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες να βρουν επιζώντες, οι ελπίδες όμως εξανεμίζονται.
Εν τω μεταξύ, ο εγκέλαδος συνεχίζει να σπέρνει τον πανικό στη χώρα: Τουλάχιστον 51 μετασεισμοί έχουν γίνει αισθητοί, κάποιοι από αυτούς αρκετά ισχυροί, κάνοντας τους Αϊτινούς ακόμη πιο διστακτικούς να επιστρέψουν σε όσα σπίτια στέκονται αντί να κοιμούνται στους δρόμους.
Την Πέμπτη, προσγειώθηκε στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας αεροσκάφος που μετέφερε 106 παιδιά από τη σεισμόπληκτη χώρα, που θα υιοθετηθούν με «επεσπευσμένες διαδικασίες» από ευρωπαϊκές οικογένειες. Τα περισσότερα, ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και επτά ετών, είχαν ήδη δοθεί για υιοθεσία πριν το σεισμό.