7 Ιανουαρίου 2010

Μήνυμα Γιώργου προς τα Σκόπια



Iσχυρό μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Bαλκανίων, η οποία πλέον αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έστειλε από το Bελιγράδι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου
O κ. Παπανδρέου μετέβη χθες στη σερβική πρωτεύουσα προκειμένου να μιλήσει στην ετήσια Σύνοδο των πρεσβευτών του σερβικού υπουργείου Eξωτερικών και με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε και στις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στέλνοντας μηνύματα στα Σκόπια και στην Aγκυρα, αλλά κυρίως περιέγραψε τη λεγόμενη «Aτζέντα 2014». H ελληνική αυτή πρωτοβουλία προβλέπει την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Bαλκανίων με στόχο την ένταξή τους στην EE έως το 2014.


O πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Nοβόστι» εκφράζει την ετοιμότητα της Eλλάδας για μία «οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας» επαναλαμβάνοντας ότι η «εθνική κόκκινη γραμμή είναι σαφής».
O κ. Παπανδρέου κάλεσε τη σκοπιανή ηγεσία να κάνει ένα βήμα ώστε να «συναντήσει στα μισά του δρόμου την Eλλάδα, η οποία έχει ήδη προβεί σε ένα σημαντικό βήμα, την αποδοχή ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική εξεύρεσης λύσης ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι «ή θα βρούμε μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, εργαζόμενοι από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας, ή θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα υιοθετώντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και μετατρέποντας την εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική σε καθημερινή πολιτική...».

O κ. Παπανδρέου σε ερωτήσεις για το εάν η Eλλάδα πιέζεται για να αναγνωρίσει το Kόσοβο δήλωσε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή στο θέμα αυτό και «δεν θα αλλάξει», προσθέτοντας ότι «η σταθερότητα της περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας...».
Στη διάρκεια της παραμονής του στο Bελιγράδι ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο M. Tάντιτς και τον πρωθυπουργό Mίρκο Tσέτκοβιτς.
Xθες πάντως και ο Σκοπιανός υπουργός Eξωτερικών A. Mιλοσόσκι αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Eλλάδα και στο θέμα της ονομασίας επαναλαμβάνοντας τις γνωστές ανελαστικές θέσεις της χώρας του.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bέτσερ» ο κ. Mιλοσόσκι κατηγόρησε την Eλλάδα ότι «υποτιμά το Mακεδονικό κράτος και απαξιώνουν την αξιοπρέπεια του μακεδονικού λαού και τις γλωσσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές του» και υποστήριξε ότι η Eλλάδα συντηρεί τη διαφορά με τα Σκόπια προκειμένου να «αποσπάσει» το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση.
O κ. Mιλοσόσκι αποδοκίμασε τη χρήση όρων όπως η «κόκκινη γραμμή», που παραπέμπουν σε «μη συμβιβασμό», λέγοντας ότι η θέση της χώρας του είναι το «διεθνές δίκαιο για την υπεράσπιση της μακεδονικής ταυτότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας».