11 Ιανουαρίου 2010

Οι πυραμίδες δεν φτιάχτηκαν από δούλους, δείχνουν νέοι εργατικοί τάφοι στη Γκίζα






Η ανακάλυψη μιας ομάδας εργατικών τάφων δίπλα στα μνημειώδη μαυσωλεία των φαραώ στη Γκίζα υποδεικνύει ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν από ελεύθερους εργάτες και όχι από σκλάβους, εκτιμά το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.


Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι χιλιάδες άνδρες που έκτισαν τις πυραμίδες της Γκίζας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο, δεν δούλευαν καταναγκαστικά: εργάζονταν σε βάρδιες που έληγαν έπειτα από τρεις μήνες, έτρωγαν κρέας τακτικά και είχαν την τιμή να θάβονται στη σκιά των ιερών πυραμίδων.
Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι σε κάθε πυραμίδα εργάζονταν περίπου 10.000 άνδρες, πολύ λιγότεροι από τους 100.000 που εκτιμούσε ο Ηρόδοτος.

Οι νέοι εργατικοί τάφοι χρονολογούνται στην 4η Δυναστεία, που διήρκεσε από το 2575 π.Χ. έως το 2.467 π.Χ, και ήταν η περίοδος κατά την οποία χτίστηκαν οι πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου.
Οι τάφοι, που άρχισαν να έρχονται στο φως τη δεκαετία του 1990, ήταν πλίνθινοι, είχαν κωνοειδές σχήμα και ήταν καλυμμένοι από ασβέστη. Οι περισσότεροι είχαν συλληθεί, ορισμένοι όμως περιείχαν αγγεία και οστά.
«Οι τάφοι αυτοί κτίστηκαν δίπλα στην πυραμίδα του βασιλιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν δούλοι σε καμία περίπτωση» δήλωσε ο Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Ο Χαουάς είχε επίσης ανακαλύψει αυτοσχέδιες επιγραφές -ουσιαστικά γκράφιτι- στις οποίες οι εργάτες αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «φίλους του Χέοπα».
Όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αγρότες που ζούσαν στο Δέλτα του Νείλου και γενικά στην Άνω Αίγυπτο έστελναν καθημερινά 21 βουβάλια και 23 πρόβατα για να ταΐσουν τους εργάτες της Γκίζας.
Οι αγρότες αυτοί εξαιρούνταν στη συνέχεια από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρους, ένδειξη ότι συμμετείχαν με τη θέλησή τους σε ένα βασιλικό πρόγραμμα.
phgh associated press