12 Ιανουαρίου 2010

ΒΑΡΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΦΗΣΕ Η ΝΔ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ -

Αναξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία»


Κόλαφος για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν η οποία αναφέρεται στα νέα προβλήματα που ανέκυψαν στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Σε πέντε περιπτώσεις από το 2004, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τη Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία που δημοσιεύονται δύο φορές το χρόνο για το έλλειμμα και το χρέος. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί και ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων κοινοτικών αξιωματούχων καθώς και το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές, με σκοπό την αντιμετώπιση στατιστικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τη Eurostat.

Μολονότι, έγιναν προσπάθειες, τα μέτρα ήταν κυρίως μεθοδολογικού χαρακτήρα και δεν αντιμετώπισαν θέματα θεσμικού πλαισίου, αξιοπιστίας και πολιτικών παρεμβάσεων. Τα γεγονότα του 2004 οδήγησαν σε τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά στοιχεία προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα ελέγχου από την Κομισιόν των στοιχείων που δίδουν οι χώρες μέλη.

Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις αντανακλούν την έλλειψη ποιότητας στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά και δείχνουν ότι η πρόοδος στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων στη χώρα δεν είναι αρκετή για να φέρει την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων στα επίπεδα των άλλων χωρών-μελών.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα της έκθεσης συνοψίζονται στα εξής σημεία: *Πρώτον, με βάση το μέγεθος και το χαρακτήρα αναθεώρησης των στοιχείων, την έλλειψη αξιοπιστίας και την απουσία ενδείξεων που να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για το έλλειμμα που ανακοινώθηκαν, η Eurostat προς το παρόν δεν είναι σε θέση να επικυρώσει τα στοιχεία, τα οποία θεωρούνται αποδεκτής στατιστικής ποιότητας.

*Δεύτερον, το παρόν θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έδειξε την αδυναμία του, την ανεπάρκειά του και την ανοχή του σε πολιτικές παρεμβάσεις όλα αυτά τα έτη, δεν εγγυάται την επαγγελματική ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και των άλλων υπηρεσιών που έχουν ανάμειξη στα στοιχεία για το ΑΕΠ.
*Τρίτον, διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες στα στοιχεία του ΑΕΠ Απριλίου και Οκτωβρίου 2009, πενιχρή συνεργασία μεταξύ εθνικών υπηρεσιών που ενέχονται στην κατάρτιση των εν λόγω στοιχείων, ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα λογιστικό σύστημα αδιαφανές και ακατάλληλο για την ανακοίνωση ορθών στοιχείων για το ΑΕΠ, έλλειψη αξιοπιστίας στα επιμέρους στοιχεία που χρησιμοποιούνται για το ΑΕΠ και έλλειψη ευθύνης των εθνικών υπηρεσιών που προσφέρουν πηγές για στοιχεία ή καταρτίζουν στατιστικά στοιχεία.

Υπό το πρίσμα, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και άμεσα από τις ελληνικές αρχές όλα αυτά τα προβλήματα. Και η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους για βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων.