6 Ιανουαρίου 2010

Eορτασμός των Θεοφανείων με το βλέμμα των πολιτικών αρχηγών στην οικονομία

Η οικονομική κρίση και η ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι παρέστησαν στις εκδηλώσεις αγιασμού των υδάτων.


«Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών» τόνισε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες» δήλωσε.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι «το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών, για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ακόμη τόνισε ότι «τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά».

«Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν, αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς βρέθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας για πρώτη φορά με την ιδιότητά του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Τα Φώτα στην παράδοσή μας είναι ανάσα ελπίδας. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ανάσα ελπίδας και ελπίζουμε να τη δώσει η κυβέρνηση.»

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι «εγώ στην ελληνική περιφέρεια παίρνω ανάσα ελπίδας. Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για όλους μας, αλλά για εμένα ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Πύλο με ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ.»
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης σχολίασε από τα Χανιά ότι «χρειάζεται προσπάθεια» για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση: «Με πάρα πολύ δυσκολία και ο πλέον επιεικής θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό. Δεν έχουν βρει ακόμα το ρυθμό τους. Συμφωνώ με πάρα πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η κυβέρνηση πάει ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα την οποία, δυστυχώς, δεν επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει το άνοιγμα της ψαλίδας του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, διότι όσο μειώνεται ο χρόνος απομακρύνεται η ανάπτυξη, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία μας χρωστάει 10,5 δισ. από τον πόλεμο. Να μας τα δώσει, να τα συμψηφίσουμε, αυτομάτως το έλλειμμα πέφτει στο 5%».
Δηλώσεις Κατσέλη, Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, μετά τον Αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως η απόφαση επίσπευσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας σε τρία χρόνια «ήταν δική μας απόφαση, του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης». «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ο τόπος» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά, απάντησε ότι «θα είναι μια χρονιά δουλειάς ελπιδοφόρα, χρονιά αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα τα καταφέρει οπωσδήποτε».
Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την εθνική οικονομία και σημείωσε: «Όλοι μαζί με εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή πρέπει να κάνουμε αυτή τη χρονιά, και τις άλλες δύο που ακολουθούν, αλλά κυρίως φέτος, μια μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τη δημοσιονομική κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο».

Με αφορμή τη συζήτηση για ευρείες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο «Καποδίστριας 2» θα αλλάξει συνολικά το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι είναι «χαρακτηριστικό παράδειγμα ακινησίας και συντηρητισμού και πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να γιορτάσουμε το 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, το 2012, με μια άλλη αντίληψη για την πόλη, με ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης».