Μια μυστηριώδης δύναμη, γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια, επιταχύνει την επέκταση του Σύμπαντος, αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τα μυστικά του.
Ωστόσο, οι έρευνες για το μέλλον του Σύμπαντος δεν περιλαμβάνουν και τόσο ευοίωνες προβλέψεις.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Έρικ Τζούλο του εργαστηρίου της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η συνεχόμενη επέκτασή του Σύμπαντος θα το καταστήσει παγωμένο, έρημο και νεκρό.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιοποιούν τον τρόπο που το φως από μακρινά αστέρια παραμορφώνεται από μια τεράστια διαγαλακτική συστάδα γνωστή ως Άμπελ 1689.
Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η μοίρα του Σύμπαντος είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται έως ότου καταλήξει νεκρό και έρημο.
Παρότι αόρατη, η σκοτεινή ενέργεια καλύπτει περίπου το 75% του Σύμπαντος.
Ο λόγος που οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξή της είναι η συνεχόμενη επέκταση του Σύμπαντος.
Η συστάδα Άμπελ 1689
Η ανακάλυψη της συστάδας Άμπελ 1689 έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται την επέκταση του Σύμπαντος.
Και τούτο διότι, εξαιτίας της γιγάντιας μάζας της, η συστάδα λειτουργεί ως ένας "κοσμικός μεγενθυτικός φακός".
Το φως διαχέεται γύρω από τη συστάδα δίνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με το μέλλον του Σύμπαντος.
Οι τρεις παράγοντες
Ο τρόπος διάχυσης του φωτός γύρω από τη συστάδα Άμπελ 1689 εξαρτάται από τρεις παράγοντες.
Συγκεκριμένα, εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου που εκπέμπει το φως, από τη μάζα της συστάδας καθώς και από τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας.
Οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίσουν τους πρώτους δύο παράγοντες.
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, κατάφεραν να υπολογίσουν και τον τρίτο παράγοντα.
Το απόλυτο μηδέν
Η αξιολόγηση της διανομής της σκοτεινής ενέργειας επιτρέπει στους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να επεκτείνεται επ' αόριστον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τελικά θα καταλήξει έρημο και χωρίς ίχνος ζωής με τη θερμοκρασία του να φτάνει στο "απόλυτο μηδέν".
O καθηγητής του Γιέιλ, Π. Ναταρατζάν, κορυφαίος κοσμολόγος, τονίζει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν "με ακρίβεια τη μοίρα του Σύμπαντος".