10 Αυγούστου 2010

Πυρηνικά και επιδημίες, οι νέοι εφιάλτες


Η Μόσχα θα παραμείνει «θάλαμος αερίων» τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, ακόμη κι αν δροσίσει λίγο ο καιρός. Αυτό προέβλεψε ο υποδιευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Ντμίτρι Κικτίεβ, αμφισβητώντας την αισιόδοξη πρόγνωση συναδέλφων του ότι σήμερα ή αύριο οι άνεμοι θα ανακουφίσουν τον πληθυσμό.Βασικές, όμως, προτεραιότητες των ρωσικών αρχών είναι να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επιδημία χολέρας, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες, και να αποτρέψουν ένα πυρηνικό ατύχημα στο κέντρο ραδιενεργών αποβλήτων του Μαγιάκ στα Ουράλια, παρόμοιο με εκείνο του 1957.
Πυρηνικά και επιδημίες, οι νέοι εφιάλτες
Γύρω από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, ενώ στους κατοίκους της γειτονικής πόλης Οζέρσκ απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δάση και πάρκα της περιοχής. Σήμερα, ο επικεφαλής της διοίκησης, Βίκτορ Τροφίμτσουκ, θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ για ύποπτες διαρροές ραδιενέργειας στο Μαγιάκ, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.
Την ώρα που στη ρωσική επικράτεια μαίνονται 557 πυρκαγιές, σε δάση και επιφάνειες τύρφης (η καύση τους παράγει μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα), ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Γκενάντι Ονιστσένκο επεσήμανε τον κίνδυνο επιδημίας χολέρας και άλλων λοιμωδών. «Εχουμε έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και φοβόμαστε την «εισαγωγή» χολέρας από τη νοτιοανατολική Ασία και το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή λόγω των πλημμύρων», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Ο Ονιστσένκο διευκρίνισε πως οι υγειονομικές υπηρεσίες οργανώνουν έλεγχο των τροφίμων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρωσίας και ζητούν την παράδοση πόσιμου νερού στα σημεία όπου έχουν στερέψει οι πηγές υδροδότησης.
Σε δραματικούς τόνους, ο διευθυντής της ρωσικής ΕΜΥ, Ιβάν Φρόλοβ, μίλησε για «τον χειρότερο καύσωνα των 1.000 τελευταίων χρόνων στη Ρωσία». Δικαιολογημένα, λοιπόν, αναχώρησαν χθες αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. Υπερπλήρη φεύγουν για τις επαρχίες και λεωφορεία, τρένα, αυτοκίνητα, ενώ όσοι απομένουν στην πρωτεύουσα αναζητούν δροσιά σε δημόσιους κλιματιζόμενους χώρους, ακόμη και στα ΙΧ τους.
Οσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του καύσωνα και του νέφους, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, ενώ ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός παραμένει καθηλωμένος στους 52 νεκρούς. Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, Αλεξάντερ Σελτσόβσκι, δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ πως οι καθημερινοί θάνατοι διπλασιάστηκαν σε 700 από τους συνήθεις 360-380.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 1.300 πτώματα μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της Μόσχας, αλλά η υπουργός Υγείας, Τατιάνα Γκολίκοβα, αμφισβήτησε τα στοιχεία του. Πάντως, με το μονοξείδιο του άνθρακα σε εξαπλάσια (!) επίπεδα από το επιτρεπτό όριο και τον αέρα να κατακλύζεται από φονικούς ρύπους, τα ασθενοφόρα στην πόλη κάνουν πάνω από 10.000 δρομολόγια την ημέρα, κυρίως για καρδιακά επεισόδια, βρογχικό άσθμα και εγκεφαλικά.
Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες κόλασης, ο αντιδήμαρχος Βλαντιμίρ Ρέσιν διαβεβαίωσε πως οι τοπικές αρχές δεν προτίθενται να κηρύξουν τη Μόσχα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πυρκαγιών στη Ρωσία εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι μεγάλη η λύπη μου για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία αυτές τις μέρες», έγραψε ο κ. Παπανδρέου.