10 Αυγούστου 2010

Ρομπότ-ντετέκτιβ στη Μεγάλη Πυραμίδα

Για 4.500 χρόνια δεν έχει γίνει γνωστό τι βρίσκεται πέρα από τις δύο πέτρινες πόρτες στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Το μνημείο, που για χιλιάδες χρόνια έχει συναρπάσει και γοητεύσει τους επισκέπτες, έχει απογοητεύσει τους επιστήμονες και όλους όσους προσπάθησαν να διεισδύσουν στα μυστικά του.Τώρα ένα ρομπότ υπόσχεται να λύσει το μυστήριο, διερευνώντας τις μυστηριώδεις σήραγγες της πυραμίδας. Μία ομάδα ρομποτικής από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, σε συνεργασία με το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, δημιουργεί το μηχάνημα στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας, αφού ελπίζει ότι θα λύσει ένα από τα διαρκή μυστήριά της.
Οι τεχνικοί του Πανεπιστημίου βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο ρομπότ -θα έχει παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου- που θα ακολουθήσει τον άξονα του δρόμου μέσα στο μνημείο έως το τέλος του.
Γνωστό ως σχέδιο Djedi, το ρομπότ θα μπορεί με ένα τρυπάνι να τρυπήσει τη δεύτερη σειρά των πορτών, για να δουν οι επιστήμονες τι βρίσκεται πέρα από κει.
«Εργαζόμαστε για το σχέδιο αυτό εδώ και πέντε χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον. «Προσπαθούμε να αποκτήσουμε αποδεικτικά στοιχεία για να συντάξουν οι ειδικοί συμπεράσματα. Υπάρχουν δύο σήραγγες μέσα στην πυραμίδα.
Η βόρεια είναι μπλοκαρισμένη από μία πόρτα από ασβεστόλιθο την οποία τίποτα δεν την έχει διαπεράσει. Μία προηγούμενη ομάδα είχε «αναμετρηθεί» με την πόρτα στη νότια σήραγγα, είχε μετρήσει το πάχος της πέτρας, κατάφερε να την τρυπήσει σε ένα σημείο και μέσα σε αυτό να θέσει μία κάμερα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει και μία άλλη επιφάνεια. Εμείς θα καθορίσουμε πόσο παχιά είναι αυτή η επιφάνεια και θα προσπαθήσουμε με τρυπάνι να την τρυπήσουμε.
Δεν πρόκειται να προξενήσουμε περιττές ζημιές στο μνημείο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, προκειμένου να απαντηθούν οι ερωτήσεις».