Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κάνει περιοδεία για να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρθηκε στη Λειτουργία της Κυριακής στην Παναγία Σουμελά λέγοντας ότι η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από αυτήν, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις εθνικιστικών κύκλων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον δήμαρχο της Μάτσκα (Ματσούκα), της περιοχής όπου ανήκει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, κατά τη διάρκεια του δείπνου.
"Οι χριστιανοί ήρθαν στη Σουμελά και έκαναν τη Λειτουργία τους. Μία-δύο ομάδες, που είναι γνωστές και όλοι τούς ξέρουμε, είπαν: "Κοιτάξτε ο Πόντος ξαναζωντανεύει". Τι έγινε; Εκαναν τη λειτουργίας τους 1.500-2.000 άτομα και τι χάσαμε; Κανονικά εμείς κερδίζουμε. Τι κερδίζουμε; Να σας πω, όσοι πιστεύουν στη θρησκεία τους δεν φοβούνται την ελευθερία της πίστης", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ επικαλέστηκε και το παρελθόν λέγοντας:
"Οποιος ανοίξει την οθωμανική ιστορία και διαβάσει, θα δει πως τότε οι άνθρωποι δεν φοβούνταν τέτοια πράγματα".
Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, χρησιμοποιώντας το θέμα της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέτοντας και το θέμα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα.
Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός καλείται να δώσει έμπρακτα απάντηση στο θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπως το έθεσε από την Παναγία Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ.
Η Χάλκη"Φέτος συμπληρώνονται 39 χρόνια από το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης και ελπίζω η τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και να λειτουργήσει πάλι η Σχολή την επόμενη σχολική χρονιά", είπε.
Ιδιαίτερη τιμή στον δήμαρχο της Μάτσκα Ερτουγκρούλ Γκεν για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που πρόσφερε ώστε να γίνει η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, αλλά και για τη φιλική στάση που δείχνει στους Πόντιους, επιφύλαξε ο Πατριάρχης.
Ο κ. Βαρθολομαίος τον επισκέφτηκε στο δημαρχείο, ενώ προχθές το βράδυ στη διάρκεια δείπνου, στο οποίο παρακάθισαν και οι μητροπολίτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, του επέδωσε μια μεγάλη ξυλόγλυπτη εικόνα του μοναστηριού.
Ο κ. Βαρθολομαίος επιδοκίμασε την πρόταση του δημάρχου της Μάτσκα, ενώ χαρακτήρισε και πάλι τη λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Ποντιακού Ελληνισμού ως πρωτοφανές, μοναδικό και ιστορικό γεγονός. "Ισως μέχρι πριν από λίγους μήνες κάτι τέτοιο να ήταν αδιανόητο", είπε προσθέτοντας ότι θα έχει θετική απήχηση σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο στους ορθοδόξους.
Τόσο ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος όσο και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, που παρακάθισαν στο δείπνο, επιδοκίμασαν τη φιλική και πολιτισμένη συμπεριφορά του δημάρχου της Μάτσκα και τον κάλεσαν να επισκεφτεί τις περιοχές τους στην Ελλάδα, ώστε να του ανταποδώσουν τη φιλοξενία.