4 Μαΐου 2011

Άοπλος αντιστάθηκε ο Μπιν Λάντεν πριν εξοντωθεί, λένε τώρα οι Αμερικανοί


Ο Μπαράκ Ομπάμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παρακολουθούν ζωντανά την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν
 Μπαράκ Ομπάμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παρακολουθούν ζωντανά την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν 





Ουάσινγκτον
Υιοθετώντας διαφορετική γραμμή από αυτήν των πρώτων ωρών, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν ήταν οπλισμένος αν και αντιστάθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν έφερε όπλο, παραδέχτηκε ο Κάρνεϊ, παρά το ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι αντιστάθηκε (προφανώς ενόπλως) κατά τη διάρκεια της εισβολής των ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου διέμενε.

Η εκδήλωση αντίστασης δεν χρειάζεται όπλο, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο στήθος και στο κεφάλι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι στο ίδιο δωμάτιο με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα ήταν μία γυναίκα, η οποία αντιστάθηκε. Οι κομάντο την πυροβόλησαν χωρίς να την σκοτώσουν.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμα ότι η σύζυγος του ηγέτη της Αλ Κάιντα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και δεν σκοτώθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν ανώνυμα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη στιγμή της εισβολής ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά του. Δέχτηκε δύο πυροβολισμούς από τους κομάντο.

Στην επιδρομή έχασαν επίσης τη ζωή τους τρεις ενήλικοι άνδρες, μεταξύ των οποίων ο αδελφός και ο γιος του Μπιν Λάντεν.

Την επιχείρηση στο Πακιστάν, παρακολούθησαν ζωντανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μέσω ειδικής κάμερας που κατέγραφε τις εξελίξεις.




Διστακτικότητα για τις φωτογραφίες

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του νεκρού Μπιν Λάντεν, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική, αν και δεν αποκλείεται τελικά να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση» για τη δημοσίευση της φωτογραφίας, αν και τονίζει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία γι' αυτό και ότι «υπάρχουν κατανοητοί δισταγμοί».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι μία «φρικιαστική φωτογραφία» -όπως την περιέγραψε- με τον Μπιν Λάντεν νεκρό, θα μπορούσε να ερεθίσει τα πνεύματα. 

Σύμφωνα με το CNN, ο Λευκός Οίκος διαθέτει περισσότερες από μία φωτογραφίες: Απεικονίζουν τόσο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα νεκρό, όσο και το νεκρό αδελφό και το γιο του, καθώς και στιγμιότυπα από τη ρίψη του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα.

Την Τρίτη εμφανίστηκε στο Internet άλλη μία φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν είναι αυθεντική ή όχι.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Μπιν Λάντεν με ένα εμφανές τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Δίπλα του εικονίζεται ένας χαμογελαστός Αμερικανός στρατιώτης.

Επιχείρηση μυστική από το Πακιστάν

Την ίδια ώρα επιμένουν αξιωματούχοι στις ΗΠΑ να διατυπώνουν αιχμές για το ρόλο του Πακιστάν τόσο στα προηγούμενα χρόνια (επί έξι χρόνια κρυβόταν στη χώρα) όσο και το ρόλο που θα έπαιζε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αν γνώριζε εκ των προτέρων τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ο επικεφαλής της CIA Λίο Πανέτα δήλωσε ότι οι συνεργάτες του ήταν κατά 60 με 80% βέβαιοι ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο επίμαχο κτιριακό συγκρότημα. Οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον Μπιν Λάντεν ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του παρά τις πληροφορίες που τους είχαν οδηγήσει σε αυτό.

Πάντως η CIA απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην επιχείρηση διότι «είχε αποφασιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους Πακιστανούς θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή: Μπορεί να ενημέρωναν τους στόχους», επισήμανε ο Πανέτα.

Επιβεβαίωσε δε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλεξαν «ένα εντυπωσιακό αριθμό υλικών, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά».

Από την πλευρά του το Πακιστάν εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την «μονομερή ενέργεια» των αμερικανικών δυνάμεων «που έγινε χωρίς άδεια».

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη συνεργασία και αντιπροσωπεύουν ορισμένες φορές ακόμη και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρα ταύτα, παραδέχεται το Πακιστάν ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.

Μερίδιο στην επιτυχία διεκδικούν και οι Αφγανοί πράκτορες.

Αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NDS) του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι Αφγανοί κατάσκοποι ήταν αυτοί που υπέδειξαν στους Αμερικανούς το ύποπτο, όπως το θεωρούσαν, σπίτι, στο οποίο σκοτώθηκε τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αφγανοί πράκτορες δεν είχαν υποψιαστεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

Επιχείρηση προηγμένων μέσων 

Εν τω μεταξύ, πολλά είναι σκοτεινά σημεία της διεξαγωγής της επίθεσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση και τα μέσα των Αμερικανών βαθιά στο πακιστανικό έδαφος, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον εναέριο χώρο του μέσα από νεκρά σημεία στη κάλυψη των ραντάρ, τα οποία σημεία υπάρχουν λόγω των λόφων που περιβάλλουν την πόλη Αμποταμπάντ.

Σημειώνεται ότι η πόλη είναι μέσα σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι πτήσεις και όπου θεωρητικά τα αεροσκάφη χωρίς άδεια θα πρέπει να καταρρίπτονται.

Είναι πιθανό, αναφέρει το Aviation Week ότι οι Αμερικανοί κομάντο χρησιμοποίησαν τροποποιημένα BlackHawk με χαρακτηριστικά stealth, όπως μειωμένη εκπομπή θερμότητας, τεχνολογίες μείωσης του θορύβου και μειωμένου ίχνους στα ραντάρ. 

Λόγω βλάβης (ή άλλου προβλήματος) ένα από αυτά τα ελικόπτερα καθηλώθηκε στο έδαφος. Μετά την επιχείρηση, οι Αμερικανοί στρατιώτες το κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Επιπλέον το Wired επισημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρατήρησης RQ-170 το οποίο έχει και αυτό χαρακτηριστικά stealth.

Για την ώρα από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για όλα αυτά.