9 Μαΐου 2011

Βλέπουν Σόιμπλε πίσω από τη διαρροή στο «Σπίγκελ»


Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται στο περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι υπεύθυνοι για τη διαρροή στο περιοδικό «Σπίγκελ» της μυστικής συνόδου στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και για τα όσα γράφτηκαν περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αυτό θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο οικονομικοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και πολιτικοί που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Σκοπός του δημοσιεύματος -με τον «προβοκατόρικο» τίτλο «Η Ελλάδα σκέφτεται την αποχώρησή της από το ευρώ», αλλά με περιεχόμενο που προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, σε Ελλάδα, Γερμανία και Ευρώπη- ήταν να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αποτρέψει ακόμη και σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς θεωρεί ότι την έξοδο αυτή θα ακολουθήσει το χάος. Το περιοδικό «Σπίγκελ» χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει το καμπανάκι σε όσους με μεγάλη ευκολία μιλούν στη Γερμανία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και για να προληφθούν οποιεσδήποτε ανάλογες σκέψεις μπορεί να γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Βέβαια, τα επιτελεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν προσομοιώσει σε πλάνα τους και σε εκθέσεις τους ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ακριβώς τα αποτελέσματα των εκθέσεων αυτών δημοσίευσε το βράδυ της Παρασκευής το περιοδικό «Σπίγκελ».
Κλίνει προς τη βοήθεια
Το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε φέρεται να κλίνει προς μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ή ένα νέο αναπροσαρμοσμένο Μνημόνιο, ενέργειες που θα συνδέονται ωστόσο με αυστηρούς όρους.
Ολα αυτά τη στιγμή που η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηρεί και πάλι μια στάση αναμονής και αναποφασιστικότητας, που έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια του περιβάλλοντος Σόιμπλε.
Στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, αλλά και σε κύκλους των κεντροδεξιών οικονομολόγων, υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, επειδή έτσι πιστεύουν ότι «θα υπάρξουν απώλειες μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα το ευρώ θα ενισχυθεί».
* Ενας από αυτούς είναι και ο συντηρητικός οικονομολόγος Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο οποίος επανήλθε χθες, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, θα είναι καλύτερα για τη χώρα».
Επανέλαβε δε τις απόψεις που διατυπώνει εδώ και καιρό, λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα, γεγονός που φέρνει τη χώρα στο χείλος εμφυλίου πολέμου».
Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, «κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης έλεγαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και δεν βλέπουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την είσπραξη φόρων».
* Η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ», επικαλούμενη και αυτή κυβερνητικές πηγές, συμπλήρωνε ότι «Η Ελλάδα προχωρά πιο αργά απ' ό,τι πιστεύαμε. Υπό τις παρούσες συνθήκες αποκλείεται να επιστρέψει στις αγορές το 2012 και ίσως χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια και νέο πακέτο μέτρων». Οπως αναφέρει δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, το 47% των ερωτηθέντων στη Γερμανία λένε «όχι» σε νέα οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα και μόλις το 20% «ναι».