1 Μαΐου 2011

«Πόθεν έσχες» για όλους και άνοιγμα λογαριασμών



forodiafigi1000
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 2 Μαΐου "επιχειρησιακό σχέδιο δράσης" κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, γράφει το ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Μεταξύ όσων προβλέπονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η εφαρμογή "πόθεν έσχες" για όλους όσους πλούτισαν απότομα ή υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Παράγοντας του υπουγείου Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα: "Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, βίλα στη Φιλοθέη και στη Μύκονο και την ίδια στιγμή να δηλώνει στην Εφορία εισοδήματα που θα δικαιολογούσαν, αν ήταν συνταξιούχος,ακόμη και τη χορήγηση ΕΚΑΣ".
Την ίδια στιγμή στα "δίχτυα" του ΣΔΟΕ έχουν πιαστεί 1.700 φυσικά πρόσωπα καθώς και επιχειρηματίες που είναι πλούσιοι αλλά οι εταιρείες τους πτωχεύουν. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των ελεγχόμενων προσώπων και οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να επιβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ!
Επίσης στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται ήδη στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν και οι 1.000 μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το σχέδιο δράσης, σημειώνει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, θα είναι περίπου 180 σελίδες και θα έχει τη δομή του μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον ρόλο του ΣΔΟΕ, της νέας οικονομικής αστυνομίας που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ρόλος της Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου και αυτό διότι υπάρχει η δέσμευση να δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και να μην περιμένει το Δημόσιο πέντε ή ακόμη και 10 χρόνια για να μάθει αν τελικά θα εισπράξει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.