6 Μαΐου 2011

Δίαιτα Gourmet κατά της χοληστερόλης

Την gourmet δίαιτα κατά της χοληστερόλης δημιούργησε ο  Γάλλος σεφ Alain Braux, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελκυστική εμφάνιση και η ευχάριστη γεύση ενός πιάτου μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε το φαγητό χάνοντας κιλά και μειώνοντας ταυτόχρονα τη χοληστερόλη.
Η gourmet διατροφή του Braux έχει επιρροές από την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως φρέσκα συστατικά και όχι βούτυρο, κρέμα γάλακτος και βαριές σάλτσες, όπως θα ήταν αναμενόμενο.



Μια σημαντική έννοια και η φιλοσοφία τής Gourmet δίαιτας έναντι των τροφίμων είναι ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί η απόλαυση που αισθάνεται κανείς τρώγοντας κάποιο φαγητό, γι’ αυτό και προσεγγίζει την υγιεινή διατροφή από την απολαυστική της πλευρά. Η δίαιτα πρέπει να μετατραπεί σε μία απολαυστική εμπειρία, ώστε να θέλει κανείς να την επαναλάβει, με αποτέλεσμα σταδιακά να αλλάξει τρόπο διατροφής δια παντός.

Για τη μείωση της χοληστερίνης και του βάρους συνδυάζει τα υγιεινά συστατικά με το υγιεινό μαγείρεμα. Πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά, τα  “παραμαγειρεμένα” πιάτα, καθώς και οι μεγάλες μερίδες. Αντιθέτως, θα πρέπει να προτιμηθούν οι ωμές τροφές.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφευχθούν:

Μαργαρίνη, εξευγενισμένα σάκχαρα, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και η υπερβολική πρόσληψη κρέατος και τυριών. Τα επιδόρπια επιτρέπονται, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Συνιστώμενες τροφές:
Ελιές, σαρδέλες, σολομός, λιναρόσπορος , καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, σουσάμι, κουκουνάρι, αβοκάντο,  ελαιόλαδο, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, αυγά ποσέ και βραστά, μοσχαρίσιο άπαχο κρέας, κυνήγι, πουλερικά ελευθέρας  βοσκής, αρακάς, φασόλια, φακές, αγκινάρες, σκόρδα, πράσα, μανιτάρια, καυτερή πιπεριά, μήλα, μούρα, σύκα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, δαμάσκηνα, λεμόνια ακατέργαστο κακάο, ακατέργαστο μέλι, χυμός ρόδι, κόκκινο κρασί, τσάι.