22 Ιανουαρίου 2015

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως είναι πιο καρκινογόνο από το συμβατικό

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως είναι πιο καρκινογόνο από το συμβατικό

Νέα Υόρκη
Τα ηλεκτρονικα τσιγάρα ενδεχομένως να είναι έως και 15 φορές πιο επιβλαβή για την υγεία από τα συμβατικά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πορτλαντ διαπίστωσε ότι, οι ατμοποιητές που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά που περιέχουν νικοτίνη, παράγουν έναν τύπο φορμαλδεΰδης (που πρώτη φορά εντοπίζεται στις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 15 φορές περισσότερο, σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορους τύπους υγρών άτμισης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και παρατήρησαν ότι, όταν τα υγρά αυτά θερμαίνονταν σε ατμοποιητές με ανώτατο επίπεδο στην τάση της μπαταρίας τα 5 βολτ, παρήγαγαν ημιακετάλες φορμαλδεΰδης, μία νέα μορφή φορμαλδεΰδης, η οποία δεν είχε εντοπιστεί στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο πρελθόν.

Ωστόσο, η μελέτη δεν καταλήγει σε σαφές συμπέρασμα για τον τρόπο που η νέου τύπου φορμαλδεΰδη επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα του χρήστη.

«Αυτό που λέμε είναι: Μην υποθέτετε ότι δεν υπάρχουν τοξίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν είναι ακίνδυνα«», επισημαίνει ο Δρ Τζέιμς Πάνκοου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και εκτιμά ότι, θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους κινδύνους από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο Δρ Μάσιετζ Λ. Γκόνιεβιτς, που επίσης δημοσίευσε πέρσι στο επιστημονικό έντυπο Nicotine and Tobacco, μελέτη για την φορμαλδεΰδη στο υγρό άτμισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σχολιάζει ότι, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο κίνδυνος από τον νέο αυτό τύπο της καρκινογόνου ουσίας.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Εταιρεία Άτμισης, η οποία χρηματοδοτείται από τις εταιρείες  ηλεκτρονικού τσιγάρου, χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα της έρευνας «εσφαλμένα γιατί χρησιμοποίησε ως επίπεδο τάσης τα 5 βολτ, υψηλότερο δηλαδή από τα 4 ή λιγότερα βολτ που συνήθως χρησιμοποιούν οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

«Οι ερευνητές, είτε δεν γνώριζαν, είτε δεν ασχολήθηκαν με το να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από την χρήση ακατάλληλης μεθοδολογίας», επισημαίνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της εταιρείας, Γκρεγκ Κόνλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ως λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 60 καρκινογόνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ