11 Δεκεμβρίου 2016

Σούπερ μάρκετ μόνο με ληγμένα προϊόντα κάνει θραύση στη Δανία

Μια συνηθισμένη μέρα σε ένα σούπερ μάρκετ στη Δανία, όπου αρκετοί καταναλωτές περιμένουν προκειμένου να ψωνίσουν. Κι αν νομίζεται ότι η πολυκοσμία αυτή οφείλεται σε μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις που κάνει, γελιέστε!

Το WeFoodείναι ένα σούπερ μάρκετ που πουλάει τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία πώλησης. Και αν οι λέξεις «ληγμένα τρόφιμα» σας δημιουργούν αποστροφή, για πολλούς Δανούς είναι ένα γευστικό deal, αφού το πρώτο σούπερ μάρκετ της χώρας που πουλά τρόφιμα που έχουν λήξει έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές που άνοιξε και δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες. 


Η Δανία είναι μια χώρα γνωστή για το ότι κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Το WeFood άνοιξε στην Κοπεγχάγη πριν από λίγους μήνες και στα ράφια του βρίσκονται μόνο τρόφιμα περασμένης ημερομηνίας πώλησης, που διατίθενται σε μεγάλη έκπτωση.

Στόχος της αλυσίδας είναι να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων της χώρας, δημιουργώντας μια αγορά όπου προϊόντα διατροφής που έχουν λήξει ή τα οποία έχουν φθαρμένες συσκευασίες πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές, αντί να πεταχτούν. Η πώληση ληγμένων τροφίμων είναι πλέον νόμιμη στη Δανία, με την προϋπόθεση ότι αναγράφεται πως πρόκειται για προϊόντα που έχουν λήξει και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την κατανάλωσή τους. «Κοιτάζουμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε το προϊόν για να δούμε αν είναι ακόμα αναλώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Bassel Hmeidan μιλώντας στον Guardian.


Όλα τα προϊόντα παραχωρούνταιαπό παραγωγούς, εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής και τοπικά σούπερ μάρκετ, συλλέγονται από το προσωπικό του Wefood, που είναι εθελοντές, ενώ τα κέρδη του καταστήματος πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα προϊόντα διατίθενται στη μισή σχεδόν τιμή από την αρχική τους, ωστόσο η ποικιλία των προϊόντων διαφέρει ανάλογα με την ημέρα και τις δωρεές. Το WeFood θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, υποδεικνύοντας μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των τροφίμων που καταλήγουν σε χωματερές.

Τα απόβλητα τροφίμων είναι ένα καυτό θέμα τα τελευταία χρόνια, με διάφορες πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από τη γαλλική απαγόρευση καταστροφής αδιάθετων τροφίμων μέχρι ένα παγκόσμιο δίκτυο καφέ (Real Junk Food Project ) που σερβίρει φαγητά μαγειρεμένα με υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια. Το The Real Junk Food Project στη Βρετανία άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ αποβλήτων τροφίμων της χώρας σε μια αποθήκη κοντά στο Λιντς, το Σεπτέμβριο. Η διαφορά του είναι ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους πολίτες που δεν έχουν οικονομική άνεση, αφού προτρέπει τους πελάτες του να πληρώσουν όσο και όπως θέλουν.


Πηγή: thetoc.gr