11 Μαρτίου 2017

Κύπρος: Εστάλη επιστολή στον ΟΗΕ για τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας

Οι παραβάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και του FIRΛευκωσίας από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτα, κατάγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στον  Γ. του ΟΗΕ, με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου.
Ο Κύπριος πρέσβης στην επιστολή του καταγγέλλει αναλυτικά τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης, σημειώνει ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζάν).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει να παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κινδύνου και της έκτακτης ανάγκης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας NAVTEX, που προσφέρει προειδοποιήσεις πλοήγησης και μετεωρολογικών συνθηκών και προβλέψεις, καθώς και επείγουσες πληροφορίες σε πλοία για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Ο κ. Κορνηλίου υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του 
ΟΗΕ ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τη διεκδίκηση δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ