Η 35η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θλιβερή επέτειος μιας βίαιης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο παράνομης πράξης, συνεχίζει και σήμερα σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και τον Απανταχού Ελληνισμό να προκαλεί αισθήματα βαθιάς λύπης και αποτροπιασμού.
Χιλιάδες Κύπριοι αδελφοί μας εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, εκατοντάδες αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, ξεριζωμός και προσφυγιά συνθέτουν και σήμερα την εικόνα στην μαρτυρική Κύπρο. Η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο τουρκικός εποικισμός, η σύληση των πολύτιμων πολιτισμικών και εκκλησιαστικών μνημείων της Μεγαλονήσου, τραυματίζουν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.
Τριάντα-πέντε ολόκληρα χρόνια, όλοι εμείς γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, στον παραλογισμό της διχοτόμησης της Κύπρου.
Σε μια χώρα ευρωπαϊκή, που λειτουργεί στο πλαίσιο των κανόνων που ορίζει η Ευρώπη, υψώνεται το τελευταίο τείχος, που χωρίζει τους ανθρώπους, χωρίζει τις ελπίδες.
Ο Ελληνισμός απανταχού της γης επιθυμεί να δει την Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Ο Κυπριακός λαός να ξαναζήσει με ασφάλεια και οι πληγές της εισβολής και κατοχής επιτέλους να επουλωθούν. Πρέπει όμως η Τουρκία, να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, να εργαστεί για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης, λειτουργικής λύσης για το καλό και το μέλλον των δύο κοινοτήτων. Πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών και να συντελέσει στην εξεύρεση λύσης δίνοντας νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για τον Ελληνισμό της Διασποράς, η συνέχιση του στον χρόνο είναι συνυφασμένη και με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Αυτό αποδεικνύουν οι συνεχιζόμενοι αγώνες στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας. Και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, με πίστη στο δίκαιο αίτημα του Κυπριακού Λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της, ισονομία και σεβασμό των δικαιωμάτων των νομίμων πολιτών της.
Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, ενός ισότιμου μέλους της Ε.Ε. είναι επιτακτική. Μιας λύσης που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου, την ακεραιότητα του εδάφους της και την δημοκρατική λειτουργία του Κυπριακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί Κύπρου και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.